Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Niewielki wzrost cen artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej w grudniu 2016 r.

01.03.2017

Według danych Eurostat, w grudniu 2016 r. w porównaniu z listopadem minionego roku ceny artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej zwiększyły się zaledwie o 0,1%. Największy ich wzrost odnotowano w Holandii (+0,9%), Wielkiej Brytanii (+0,9%), na Litwie (+0,8%), w Szwecji (+0,4%), na Słowacji (+0,4%), w Chorwacji (+0,3%), Niemczech (+0,3%), Hiszpanii (+0,3%), na Malcie (+0,3%), a ponadto w Luksemburgu, Rumunii, Grecji, Danii oraz w Bułgarii (po +0,1%). Artykuły mięsne najbardziej potaniały natomiast na Cyprze (-2,9%), w Estonii          (-0,8%), Irlandii (-0,7%), Czechach (-0,6%), na Węgrzech (-0,6%), w Portugalii (-0,5%), na Łotwie (-0,5%), w Słowenii (-0,4%), Austrii (-0,3%), Polsce (-0,2%), Finlandii (-0,2%) oraz w Belgii (-0,2%).

Kierunki zmian cen mięsa w Polsce były odzwierciedleniem tendencji panujących w krajach Wspólnoty. Według danych Eurostat, w UE, w grudniu 2016 r. ceny detaliczne artykułów mięsnych zwiększyły się w horyzoncie rocznym o 0,4%, podczas gdy przeciętne ceny żywności i napojów bezalkoholowych skoczyły o 1,1%.

 

Krajami, w których odnotowano największy wzrost cen towarów mięsnych były Polska (+3,0%), Litwa (+2,6%), Holandia (+2,2%), Chorwacja (+1,6%), Czechy (+1,5%), Luksemburg (+1,3%), Szwecja (+1,2%), Rumunia (+1,2%), Łotwa (+1,1%), Niemcy (+1,0%), Austria (+1,0%), Słowenia (+1,0%), Malta (+0,9%), Belgia (+0,8%), Bułgaria (+0,7%) oraz Włochy (+0,6%). Ceny towarów mięsnych obniżyły się natomiast na Słowacji (-3,9%), Węgrzech (-2,7%), w Wielkiej Brytanii (-2,3%), Irlandii (-2,2%), Finlandii (-1,9%), Grecji (-1,1%), na Cyprze (-1,1%) oraz w Portugalii (-0,4%). Wyższy poziom cen artykułów mięsnych w krajach Wspólnoty spowodowany był niższą podażą mięsa wieprzowego, jak i rosnącym jego eksportem poza granice Unii (w szczególności do krajów azjatyckich, w tym głównie do Chin).

 

PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009