- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza projektów
- wykonano instalację fotowoltaiczną o mocy 99,125 kW,
- zakupiono linię do wiórowania sera (wydajność produkcji serów wiórkowych została zwiększona,
- zakupiono automatyczną linię do owijania, dozowania i pakowania prostokątnych porcji sera topionego. Dzięki temu uruchomiono produkcję nowego asortymentu serów w formie batonów oraz został całkowicie zautomatyzowany proces pakowania w opakowania zbiorcze,
- zakupiono linię do defoliowania sera realizującą automatyczne rozpakowywanie sera z folii w procesie produkcji serów konfekcjonowanych. Ciężka, ręczna praca została całkowicie zautomatyzowana, poprawiając bezpieczeństwo i higienę procesu produkcyjnego.
- wprowadzenie do oferty asortymentowej nowych produktów tj. serów topionych w batonach (wcześniej produkowane były jedynie w kostkach),
- wprowadzenie innowacyjności procesowej polegającej na automatyzacji procesu pakowania serów topionych i umożliwienie ich pakowania w opakowania zbiorcze,
- wprowadzenie innowacyjności procesowej polegającej na automatyzacji procesu przygotowania serów do konfekcjonowania dzięki wykorzystaniu defoliarki,
- poprawa warunków bezpieczeństwa produktów oraz jakości wyrobów poprzez automatyzację procesu i wyeliminowanie kontaktu obsługi z przetwarzanym serem,
- zmniejszenie zużycia energii elektrycznej pochodzącej z zewnątrz (instalacja fotowoltaiczna pokrywa ok. 5,5% zapotrzebowania zakładu w energię,
- ograniczenie emisji CO2 o 112 ton w skali roku,
- zwiekszenie skali produkcji serów tartych o prawie 800 ton w skali roku.
Zrealizowane inwestycje wpłynęły na poprawę bezpieczeństwa i higieny produktu, wyeliminowanie ciężkiej, fizycznej pracy ręcznej na najbardziej uciążliwych stanowiskach, skrócenie czasu przetwarzania produkcji serów oraz dodatkowo poprawiły bezpieczeństwo energetyczne zakładu. Bardzo istotną w całym procesie była pomoc z Funduszy PROW, gdyż własnymi środkami realizacja inwestycji nie byłaby możliwa.