- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Biblioteka
|
Mniszki - wieś żywotna
2015 Jeszcze do niedawna w Mniszkach straszyły zniszczone budynki gospodarskie pozostawione przez tuczarnię trzody chlewnej. Z inicjatywy Rady Sołeckiej i mieszkańców Mniszek Gmina Międzychód utworzyła w roku 2007 Centrum Edukacji Regionalnej i Przyrodniczej. Wyremontowane zabytkowe budynki dawnego folwarku rodziny von Unruh dziś służą okolicznym mieszkańcom i turystom. Są tu wystawy: m.in. sprzętu gospodarstwa domowego i urządzeń do przeróbki mleka, urządzeń i sprzętu do prania, maglowania i prasowania. Organizowane są warsztaty z garncarstwa, wikliniarstwa, kowalstwa. Na tej inwestycji, zrealizowanej w dużym stopniu za pieniądze unijne, skorzystali nie tylko turyści, ale także młodzi ludzie, którzy tu właśnie znaleźli pracę - jako moderatorzy, przewodnicy. Dzięki niej zdobywają doświadczenie, realizują swe pasje. |
||
|
Mniszki - vital village
2015 |
||
|
Jeść z tradycją
2015 W filmie zaprezentowane zostały przykłady wykorzystania środków z PROW 2007-2013 na działania promocyjne i informacyjne związane z produktami objętymi systemami jakości żywności, zarówno unijnymi, jak i krajowymi. W ramach działania ze środków skorzystały małe zakłady oraz grupy producenckie, które mogły wydrukować ulotki promocyjne, sfinansować reklamę w publikacjach i w Internecie, a także udział w targach. Według uczestników systemów chroniących wysoką jakość produktów, te działania przyniosły wymierne korzyści. Pomoc w promocji przewidziano także w PROW 2014-2020 – jest to wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości żywności oraz wsparcie na działania informacyjno-promocyjne. |
||
|
Flagship welcoming video
2015 |
||
|
Stan i perspektywy spółdzielczości wiejskiej w Polsce
2015 W publikacji prześledzony jest rozwój idei spółdzielczości oraz jej praktyczne wykorzystanie do tworzenia nowych form przedsiębiorczości na obszarach wiejskich oraz podnoszenia konkurencyjności gospodarstw rolnych. W opracowaniu zaprezentowano także opinie dotyczące stanu i perspektyw rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce ─ w ocenie rolników, członków zarządów spółdzielni oraz kadry zarządzającej publicznymi jednostkami doradztwa rolniczego. |
||
|
Polish food: back to the roots
2015 |
||
|
Naturalny chów bydła mięsnego
2015 Film pozwala na przedstawienie podstawowych informacji o tworzeniu stada bydła mięsnego w Polsce oraz systemach chowu tych zwierząt, a także o najbardziej popularnych rasach utrzymywanych w naszym kraju. Można dowiedzieć się również z niego o programie „Podkarpacki naturalny wypas”, który jest jedynym takim programem finansowanym z budżetu województwa. Jego celem jest zachowanie spadku pogłowia bydła mięsnego. Prowadzona jest także promocja, dzięki której dąży się do zwiększenia spożycia tego gatunku mięsa. Naturalny wypas, w tym na terenach Natura 2000, ma także wpływ na zachowanie bioróżnorodności, korzystnie oddziałując np. na siedliska rzadkich ptaków. |
||