- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
Muzeum Wsi Kieleckiej
Forma prawna:
Państwowa lub samorządowa jednostka organizacyjna
Adres siedziby:
świętokrzyskieJana Pawła II 625-025 Kielce
NIP:
6571747623
REGON:
000659785
Zasięg terytorialny:
regionalny
Priorytety PROW:
- III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
- Marketing produktów rolnych
- Produkty ze znakami jakości
- Promowanie dobrostanu zwierząt
- VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
- Tożsamość i integracja społeczna
- Budowanie marki terytorialnej
Opis dotychczasowej działalności:
Muzeum Wsi Kieleckiej jest organizatorem wydarzeń promujących dziedzictwo materialne i niematerialne, które sygnowane są marką rozpoznawalności m.in.: Jarmark Agroturystyczny, Wytopki Ołowiu, Święto Chleba oraz Kiermasze Świąteczne. Każda z imprez ma charakter folklorystyczny, wspierający lokalnych twórców i wytwórców zdrowej żywności. Podczas wszystkich wydarzeń promowani są wystawcy oferujący produkty regionalne. Muzeum współpracuje z Członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskie. Muzeum Wsi Kieleckiej organizuje pokazy obrzędowe opierające się na dawnych, zapomnianych recepturach np. wypiek podpłomyków i prawdziwego chleba na zakwasie. Muzeum bierze udział w przedsięwzięciach, mających na celu promocję Regionu Świętokrzyskiego jako miejsca atrakcyjnego dla turystyki kulinarnej. Muzeum Wsi Kieleckiej realizuje warsztaty skierowane do gospodarstw agroturystycznych i Kół Gospodyń Wiejskich z zakresu dziedzictwa kulinarnego. Muzeum hoduje zwierzęta domowe: konie, krowy, kozy, indyki i kury charakterystyczne dla małych gospodarstw rolnych. W Parku Etnograficznym w Tokarni uprawianych jest 6 hektarów ziemi. Są to trwałe użytki zielone a także pszenica, owies i pszenżyto.
Data rejestracji: 09.12.2016


Portale regionalne
