- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Niewielki wzrost cen artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej w grudniu 2016 r.
Według danych Eurostat, w grudniu 2016 r. w porównaniu z listopadem minionego roku ceny artykułów mięsnych w krajach Unii Europejskiej zwiększyły się zaledwie o 0,1%. Największy ich wzrost odnotowano w Holandii (+0,9%), Wielkiej Brytanii (+0,9%), na Litwie (+0,8%), w Szwecji (+0,4%), na Słowacji (+0,4%), w Chorwacji (+0,3%), Niemczech (+0,3%), Hiszpanii (+0,3%), na Malcie (+0,3%), a ponadto w Luksemburgu, Rumunii, Grecji, Danii oraz w Bułgarii (po +0,1%). Artykuły mięsne najbardziej potaniały natomiast na Cyprze (-2,9%), w Estonii (-0,8%), Irlandii (-0,7%), Czechach (-0,6%), na Węgrzech (-0,6%), w Portugalii (-0,5%), na Łotwie (-0,5%), w Słowenii (-0,4%), Austrii (-0,3%), Polsce (-0,2%), Finlandii (-0,2%) oraz w Belgii (-0,2%).
Kierunki zmian cen mięsa w Polsce były odzwierciedleniem tendencji panujących w krajach Wspólnoty. Według danych Eurostat, w UE, w grudniu 2016 r. ceny detaliczne artykułów mięsnych zwiększyły się w horyzoncie rocznym o 0,4%, podczas gdy przeciętne ceny żywności i napojów bezalkoholowych skoczyły o 1,1%.
Krajami, w których odnotowano największy wzrost cen towarów mięsnych były Polska (+3,0%), Litwa (+2,6%), Holandia (+2,2%), Chorwacja (+1,6%), Czechy (+1,5%), Luksemburg (+1,3%), Szwecja (+1,2%), Rumunia (+1,2%), Łotwa (+1,1%), Niemcy (+1,0%), Austria (+1,0%), Słowenia (+1,0%), Malta (+0,9%), Belgia (+0,8%), Bułgaria (+0,7%) oraz Włochy (+0,6%). Ceny towarów mięsnych obniżyły się natomiast na Słowacji (-3,9%), Węgrzech (-2,7%), w Wielkiej Brytanii (-2,3%), Irlandii (-2,2%), Finlandii (-1,9%), Grecji (-1,1%), na Cyprze (-1,1%) oraz w Portugalii (-0,4%). Wyższy poziom cen artykułów mięsnych w krajach Wspólnoty spowodowany był niższą podażą mięsa wieprzowego, jak i rosnącym jego eksportem poza granice Unii (w szczególności do krajów azjatyckich, w tym głównie do Chin).
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA