- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
Instytut Ogrodnictwa
Forma prawna:
Jednostka naukowa/ uczelnia wyższa
Adres siedziby:
łódzkieKonstytucji 3 Maja 1/396-100 Skierniewice
NIP:
8361848508
REGON:
101023342
Zasięg terytorialny:
ogólnopolski
Priorytety PROW:
- I. Transfer wiedzy i innowacje
- Innowacje w przetwórstwie rolno-spożywczym
- Innowacje w produkcji sadowniczej/ warzywniczej
- Innowacje w rolnictwie ekologicznym
- III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
- Przetwórstwo produktów rolnych
Opis dotychczasowej działalności:
Program badawczy Instytutu Ogrodnictwa obejmuje wszystkie zagadnienia związane z produkcją ogrodniczą, począwszy od badań nad biologicznymi podstawami produkcji owoców, warzyw i roślin ozdobnych przez biotechnologię, genetykę i hodowlę twórczą roślin ogrodniczych, agrotechnikę, fitopatologię, szkółkarstwo i ochronę zasobów genowych roślin sadowniczych, warzywnych i ozdobnych, nawadnianie roślin, uprawę grzybów jadalnych, przetwórstwo i przechowalnictwo owoców i warzyw, bezpieczeństwo żywności, agroinżynierię, ekonomikę i marketing. Z uwagi na to, że wszystkie rośliny sadownicze i znaczna część warzywnych są owadopylne, duże znaczenie w programie badawczym ma także pszczelnictwo.
W Instytucie wyhodowano ponad 200 odmian roślin sadowniczych i warzywnych, które mają znaczący udział w polskiej produkcji ogrodniczej, od 7% w przypadku jabłoni do 40-50% w przypadku kapusty, cebuli i papryki oraz ponad 70% w przypadku maliny. Odmiany te są wysoko cenione przez konsumentów, a Instytutowi przynoszą istotne dochody ze sprzedaży licencji. W Instytucie opracowano i wdrożono do praktyki nowoczesne technologie przechowywania, m.in. w kontrolowanej atmosferze (KA) i w atmosferze o ultraniskiej koncentracji tlenu (ULO).
Instytut Ogrodnictwa jest także ważnym centrum szkoleniowym. Ma uprawnienia do nadawania stopni naukowych doktora i doktora habilitowanego nauk rolniczych w dziedzinie ogrodnictwa oraz przeprowadzania postępowań o nadanie tytułu profesora nauk rolniczych. W Instytucie działają Studia Podyplomowe Integrowanej Produkcji Roślin oraz Centrum Badawczo-Szkoleniowe Techniki Ochrony Roślin. Ponadto Instytut organizuje, w miarę potrzeb, kursy, szkoły letnie i studia podyplomowe dla młodych pracowników naukowych, producentów i pracowników ośrodków doradztwa rolniczego. Średniorocznie Instytut promuje 5 doktorów i 2 doktorów habilitowanych, przeprowadza dwa postępowania w sprawie o nadanie tytułu profesora i promuje 700 absolwentów kursów i szkół podyplomowych.
Data rejestracji: 18.01.2018


Portale regionalne
