Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Biblioteka

POBIERZ
Zarządzanie organizacją pozarządową typu partnerstwo trójsektorowe w okresie przejściowym – zarządzanie zmianą. Przewodnik po tematyce szkolenia.
M. Bogusz, L. Leśniak, K. Markiewski, J. Nowakowska, K.Vinohradnik. Red. dr L. Leśniak
2012

Publikacja zawiera informacje ogólne dotyczące WPR oraz PROW na lata 2007-2013 a także teorii zarządzania. Ponadto zawarto w niej materiały dotyczące szczególnego znaczenia kultury organizacyjnej w zarządzaniu LGD, analizy potencjału organizacji oraz strategii jej rozwoju.

Publikacja powstała w ramach projektu szkoleniowego realizowanego z Planu działania SC KSOW.

POBIERZ
Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej i Polityki Spójności na rozwój obszarów wiejskich.
2012

Celem głównym badania, zrealizowanego przez Fundeko w 2011 roku, była ocena wpływu realizacji Wspólnej Polityki Rolnej oraz Polityki Spójności na rozwój obszarów wiejskich. Skoncentrowano się na dwóch kluczowych zagadnieniach: a) ocenie efektów realizacji WPR i Polityki Spójności na obszarach wiejskich w latach 2004-2010; a) ocenie spójności i komplementarności instrumentów wpływających na rozwój obszarów wiejskich wdrażanych w ramach WPR i Polityki Spójności w obecnym okresie programowania (2007-2013). W ramach badania analizą objęto wybrane instrumenty Wspólnej Polityki Rolnej oraz Polityki Spójności kierowane na obszary wiejskie w latach 2004-2010.

POBIERZ
Przedsiębiorczość wiejska. Uruchamianie i prowadzenie działalności gospodarczej na obszarach wiejskich.
dr P. Nowak, A. Dąbrowski, M.Grojec, Ł. Jawny. Redakcja: dr L. Leśniak
2012

W poradniku znajdą się informacje na temat: społecznych, kulturowych i gospodarczych uwarunkowań rozwoju obszarów wiejskich, zwłaszcza przedsiębiorczości; psychologicznych uwarunkowań prowadzenia własnej dzielności gospodarczej, możliwości pozyskania środków finansowych na działalność gospodarczą, rejestracji działalności gospodarczej, wyboru form opodatkowania, ubezpieczeń społecznych. Ponadto zagadnienia związane z kreatywnością w prowadzeniu działalności oraz innowacyjne przykłady działalności gospodarczej realizowanej na obszarach wiejskich.

POBIERZ
Sytuacja kobiet w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Specyfika, standardy, parytety i oczekiwania
2012

Publikacja zawiera rekomendacje z badania realizowanego na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez konsorcjum firm: „Focus Group” Konsorcjum Badawcze oraz Centrum Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Sp. z o.o., pn.: „Sytuacja kobiet w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Specyfika, standardy, parytety i oczekiwania”. W ramach analiz zdiagnozowano sytuację kobiet wiejskich w Polsce i zidentyfikowano ich potrzeby w zakresie wsparcia rozwoju aktywności społeczno-zawodowej dla pełniejszego wykorzystania kapitału intelektualnego i zasobu pracy kobiet w aspekcie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.

POBIERZ
Poradnik wdrażania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP w małych zakładach przetwórstwa owoców i warzyw na poziomie gospodarstwa.
P. Pokrzywa, A. Litwinow, J. Lesisz, B. Salata, A. Śliwa. CDR o/Radom. Radom
2012

Publikacja zawiera m.in.: informacje na temat obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, wymagań formalnych przy zatwierdzaniu i rejestracji działalności, dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych, kontroli urzędowych żywności, ponadto przykłady projektowania systemu haccp.

POBIERZ
Przetwórstwo owoców na poziomie gospodarstwa.
dr inż. A. Gasik, dr hab. M. Mitek, Z. Ginalski,, M. Krysztoforski, J. Lesisz, B. Salata, B. Sazońska, A. Śliwa. CDR o/Radom
2012

Publikacja zawiera m.in.: opis zasad przetwórstwa ekologicznego, informacje nt.: przydatności technologicznej owoców do produkcji soków, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie owoców i warzyw, możliwości finansowania w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego.

POBIERZ
Poradnik wdrażania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP w małych zakładach przetwórstwa zbóż poziomie gospodarstwa.
prof. dr hab. D. Kołożyn-Krajewska, dr inż. K. Godlewska. CDR o/Radom
2012

Publikacja zawiera m.in.: informacje na temat obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, wymagań formalnych przy zatwierdzaniu i rejestracji działalności, dobrych praktyk produkcyjnych, wymagań higienicznych, kontroli urzędowych żywności, ponadto przykładową księgę haccp i przykładowy proces produkcyjny przemiału zboża na mąkę. 

Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009