- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Spadek liczby i powierzchni gospodarstw ekologicznych w Polsce w 2014 r.
Polska ma sprzyjające warunki rolno-środowiskowe do rozwoju rolnictwa ekologicznego. Zużycie chemicznych środków produkcji w polskim rolnictwie było zawsze niższe niż w większości krajów europejskich, co sprawiło, że jakość ekologiczna przestrzeni produkcyjnej w rolnictwie oraz jej bogactwo różnorodności biologicznej należą do jednych z najlepszych.
Ostatnie lata w rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce charakteryzowały się stałą dynamiką wzrostu liczby gospodarstw ekologicznych jak i powierzchni upraw ekologicznych. Ponadto edukacja ekologiczna społeczeństwa oraz zachęty ekonomiczne w postaci dopłat dla producentów rolnych gotowych stosować naturalne metody produkcji wpłynęły na dynamiczny przyrost liczby gospodarstw ekologicznych. W 2004 r. w Polsce istniało 3760 zarejestrowanych gospodarstw z certyfikatem i w okresie przestawiania. Na koniec 2013 r. liczba producentów ekologicznych prowadzących działalność w zakresie produkcji rolnej wyniosła 27093.
Natomiast w najnowszym „Raporcie o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013-2014” przygotowanym przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), odnotowano po raz pierwszy od 2004 r. spadek liczby producentów ekologicznych. W 2014 r. według raportu IJHARS liczba producentów ekologicznych wyniosła 25427 i tym samym zmniejszyła się o 6,1% w stosunku do stanu z 2013 r. Dla porównania w 2013 r. w UE było ponad 254 tys. gospodarstw ekologicznych, z czego najwięcej we Włoszech (45965) oraz Hiszpanii (30502).
Jak wynika z raportu zdecydowana większość producentów ekologicznych w Polsce to ekologiczni producenci rolni. W latach 2013-2014 stanowili oni ok. 98% wszystkich producentów. Natomiast pozostałe 2% wszystkich producentów ekologicznych prowadziło działalność w zakresie:
- przetwórstwa produktów ekologicznych,
- wprowadzania na rynek produktów ekologicznych (z wyłączeniem produktów importowanych z państw trzecich),
- wprowadzania na rynek produktów ekologicznych importowanych z państw trzecich,
- produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego i nasion do celów uprawy,
- zbioru produktów ze stanu naturalnego,
- pszczelarstwa,
- akwakultury i wodorostów morskich.
W 2014 r. najwięcej producentów ekologicznych prowadziło działalność na terenie województw: warmińsko-mazurskiego (4244), zachodniopomorskiego (3549) oraz podlaskiego (3453). Łącznie producenci ekologiczni z wymienionych województw stanowili 44,2% liczby wszystkich producentów ekologicznych w Polsce.
Spadkowi liczby gospodarstw ekologicznych w 2014r. towarzyszył także spadek użytkowanej przez nie powierzchni. Łączna powierzchnia użytków rolnych w 2014 r., na których prowadzona była produkcja ekologiczna, zmniejszyła się o 1,8% w stosunku do 2013 r. i wyniosła 657,9 tys. ha. Natomiast w porównaniu do 2004 r. powierzchnia użytków ekologicznych w 2014 r. wzrosła prawie 8-krotnie. Największa łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w 2014 r. była w województwach: zachodniopomorskim (129,5 tys. ha), warmińsko-mazurskim (117,1 tys. ha) oraz podlaskim (64,9 tys. ha).
W strukturze ekologicznych upraw w 2014 r. największy udział, bo aż 35,8% miały rośliny na paszę. Na kolejnych miejscach znalazły się łąki i pastwiska, które zajmowały 31,5% użytków rolnych, zboża stanowiły 16,9%, a uprawy sadownicze i jagodowe 8,9% ekologicznych użytków rolnych. Pozostałe grupy upraw zajmowały łącznie 6,9% użytków rolnych.
Mimo ogólnego spadku liczby producentów ekologicznych w 2014 r. nastąpił natomiast wzrost liczby przetwórni ekologicznych. Zgodnie z danymi zaprezentowanymi w raporcie IJHARS, w 2014 r. było 484 przetwórni (w 2013 r. było ich 407). Najwięcej przetwórni zlokalizowanych było w województwie mazowieckim (107), wielkopolskim (57) oraz lubelskim (48).