- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Według szacunków FAO światowy handel pełnotłustym mlekiem w proszku (PMP) w 2016 roku pozostanie na poziomie zbliżonym do tego sprzed roku osiągając pułap 2,6 mln ton. Taka sytuacja wynika z jednej strony z ożywionego popytu ze strony Chin, gdzie w pierwszym kwartale bieżącego roku notowano 20% wzrost importu PMP w skali roku. Ponadto niższe niż w 2015 roku ceny światowe stymulowały import na takich rynkach jak Algieria, Wietnam, Oman, Zjednoczone Emiraty Arabskie,...
Najnowsze prognozy FAO zakładają, że w 2016 roku światowa produkcja mleka może wzrosnąć o 1,6% względem 2015 roku i osiągnąć poziom 816 mln ton. Zwyżki produkcji mają być napędzane przede wszystkim przez większe dostawy w Europie, Azji i obu Amerykach, podczas gdy dynamika wzrostu w skali światowej złagodzona będzie przez stagnację lub delikatne spadki w Afryce i Oceanii. W 2016 roku produkcja mleka najbardziej dynamicznie rozwija się w Azji, szczególnie w Indiach. Szacuje...
Spadkowy tren cen skupu na unijnym rynku mleka obserwowany był praktycznie od początku 2014 roku. Z czasem zniżki przybrały na sile. Krótkotrwałe odwrócenie dynamiki tego zjawiska obserwowane było w drugiej połowie 2015 roku. W 2016 roku ceny powróciły jednak na trend spadkowy. Dane Komisji Europejskiej wskazują że średnie ceny skupu w pierwszym kwartale 2016 roku spadały bardzo dynamicznie, co było m.in. następstwem ograniczenia popytu światowego na przetwory mleczne przy...
W dniu 7 sierpnia 2016 r. na placu przy Miejskim Ośrodku Kultury w Wysokiem Mazowieckiem, w województwie podlaskim odbyły się uroczystości związane z IX Światowym Dniem Mleka w Polsce. Jest to coroczne wydarzenie, którego celem jest promocja mleka i przedstawienie jego wartości odżywczych i prozdrowotnych. Na uroczystości nie zabrakło ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela, a także sekretarza stanu Jacka Boguckiego. W programie IX edycji imprezy znalazły się...
W dniu 10 września 2016 r. Komisja Europejska opublikuje rozporządzenia delegowane tworzące pakiet wsparcia producentów mleka. Pomoc w wysokości 500 mln EUR obejmuje: 1) pomoc dla producentów mleka za ograniczenie produkcji mleka – 150 mln EUR w skali UE, 2) dostosowawczą pomoc dla producentów mleka lub producentów w innych sektorach hodowlanych – 350 mln EUR w skali UE, w tym dla Polski przewidziana jest kwota 22,67 mln EUR. Proponowane rozwiązania mają służyć...
W dniu 18 lipca 2016 r. Komisja Europejska przedstawiła nowy pakiet środków o wartości 500 mln euro z funduszy UE, które mają wspierać rolników w obliczu obecnych trudności na rynku, w szczególności na rynku mleczarskim. Lipcowy pakiet solidarnościowy dla rolnictwa obejmuje siedem punktów: Program ograniczenia produkcji mleka: 150 mln EUR na wspieranie dobrowolnego zmniejszenia dostaw mleka w UE. Program ten będzie obowiązywał na szczeblu UE, tak aby rolnicy w całej Unii...
W referendum, które odbyło się w Wielkiej Brytanii w dniu 23 czerwca 2016 roku 51,9% Brytyjczyków zagłosowało za wyjściem z Unii Europejskiej, przeciwnych takiemu rozwiązaniu było 48,1% głosujących. W referendum wzięło udział niemal 72% populacji, co było największą frekwencją od wyborów w 1992 roku. Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej może mieć pewien wpływ na branżę mleczarską we Wspólnocie. Kraj ten jest obecnie trzecim producentem mleka w Unii (po...
Mleko i przetwory mleczne są dobrym źródłem wapnia w diecie, ponadto dostarczają białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty mleczarskie są również źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas i cynk. Mleko charakteryzuje większa zawartość nasyconych niż nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu mlecznym, w związku z czym lepiej wybierać mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Świeże mleko „prosto od krowy”...
Mleko krowie jest jednym z najsilniejszych alergenów. Jednak ono samo, jak i produkty mleczarskie są dobrze tolerowane i łatwo przyswajalne przez organizm, zwłaszcza przez mieszkańców Europy Północnej i Słowian, którzy genetycznie są dobrze przystosowani do jego spożywania. Alergia na mleko krowie nie jest powszechnym zjawiskiem również w Polsce. Częściej wśród Polaków alergię wywołują takie produkty, jak: wołowina, jaja, ryby, seler, orzechy, migdały, owoce cytrusowe,...
Serwatka to uboczny produkt, płynna substancja, która powstaje w procesie produkcji serów i kazeiny, oddziela się po całkowitej koagulacji mleka. Stanowi ona od 85% do 90% objętości mleka zużywanego do produkcji serów dojrzewających, czyli przy produkcji 1 kg sera powstaje do 9 litrów serwatki. W płynnej formie serwatka składa się głównie z wody i nie zawiera wiele wartości odżywczych (ok. 5% węglowodanów w postaci laktozy, do 1% białka i 0,5% tłuszczu). W postaci...