- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Przetwórstwo surowców pochodzących od kóz, w tym ras rodzimych, w małych przetwórniach i serowarniach
Partner KSOW: Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
Realizacja operacji rozpoczyna się w dniu 01 maja 2020 r. i kończy się w dniu 31 października 2021 r.
Kwota dofinansowania: 172 149,64 zł.
Celem operacji jest podniesienie wiedzy teoretycznej i praktycznej hodowców kóz, w tym ras rodzimych, dotyczącej promowania dobrostanu w utrzymaniu zwierząt, różnorodności genetycznej zwierząt hodowlanych, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych i tworzenia nowych miejsc pracy w rolnictwie. Realizacja zaplanowanego celu dzięki praktyce nabytej w trakcie warsztatów serowarskich i zapoznaniu się z wytwarzaniem i marketingiem produktów pochodzących od kóz wpłynie dodatnio na rozwój obszarów wiejskich. Zorganizowana będzie także konferencja naukowo-techniczna wraz z wizytą terenową do istniejących i produkujących przetwórni (mleczarnie, ubojnie i zakłady przetwórcze).
Formy realizacji operac
- Trzydniowe warsztaty serowarskie, które odbędą się w dwóch terminach.
- Konferencja wraz z wizytą terenową w gospodarstwach - przetwórniach wytwarzających produkty pochodzenia zwierzęcego.
Grupa docelowa:
- Grupą docelową warsztatów serowarskich będą hodowcy kóz, w tym kóz ras rodzimych z województw (małopolskie, podkarpackie, śląskie, dolnośląskie i lubelskie), którzy utrzymują w swoich gospodarstwach kozy i przetwarzają pozyskane mleko produkując sery czy napoje mleczne.
- Grupą docelową konferencji wraz z wizytą terenową będą hodowcy kóz, pracownicy związków hodowców, pracownicy naukowi, doradcy rolni z całej Polski z wyjątkiem województw: warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego, lubuskiego, zachodniopomorskiego.
Planowane efekty realizacji operacji:
- Przeszkolenie praktyczne hodowców kóz z zakresu serowarstwa.
- Opracowanie procedury produkcji sera z mleka kóz karpackich.
- Poszerzenie wiedzy uczestników konferencji naukowo-technicznej na temat hodowli, utrzymania – dobrostanu, ochrony bioróżnorodności, profilaktyki weterynaryjnej kóz.
- Poszerzenie wiedzy teoretyczno-praktycznej hodowców z zakresu praktyki serowarskiej i rzeźnej na wyjazdach studyjnych do przetwórni surowców pozyskiwanych od kóz
News z 9.10.2020 r . - podsumowanie warsztatów - zobacz
News z 5.10.2020 r - podsumowanie warsztatów - zobacz
News z 1.09.2020 r. - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”