- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
„Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą na rozwój obszarów wiejskich”
Partner KSOW: Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru z siedzibą w Mikołajówce w partnerstwie z Winnicą Wieczorków Paweł Wieczorek, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior –Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania Zielony Pierścień.
Realizacja operacji rozpoczyna się w dniu 01 stycznia 2021 r. i kończy się w dniu 30 września 2021 r.
Kwota dofinansowania: 128 437,40 zł
Celem operacji jest upowszechnianie wiedzy i znaczenia przetwórstwa lokalnego w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie rozwiązań angielskich.
Cele szczegółowe obejmują:
- podniesienie i upowszechnienie aktualnej wiedzy i wymiany doświadczeń na temat funkcjonowania inicjatyw zwiększających konkurencyjność obszarów wiejskich,
- podniesienie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie nowych kierunków działalności pozarolniczej na przykładzie przetwórstwa lokalnego w Wielkiej Brytanii.
Forma realizacji operacji:
7-dniowy wyjazd studyjny do Wielkiej Brytanii dotyczący dobrych praktyk w zakresie przetwórstwa lokalnego bazującego na przetwórstwie jabłek dla 15 osób z obszaru województwa lubelskiego, małopolskiego, mazowieckiego, podlaskiego oraz dolnośląskiego.
Operacja skierowana jest do:
- rolników/sadowników specjalizujących się w produkcji jabłek- zajmujących się produkcją sadowniczą,
- osób/podmiotów zajmujących się przetwórstwem owoców,
- producentów cydru/jabłecznika,
- przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD,
- przedstawicieli organizacji branżowych związanych z sadownictwem/przetwórstwem,
- przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego.
Przewidywane efekty:
- podniesienie wiedzy u 15 uczestników wyjazdu studyjnego nt. znaczenia przetwórstwa lokalnego w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie rozwiązań angielskich a za ich pośrednictwem upowszechnienie tej wiedzy na obszarze 5 województw tj. lubelskiego, mazowieckiego, podlaskiego, małopolskiego oraz dolnośląskiego
- wpływ na wzrost ilości gospodarstw/podmiotów zajmujących się przetwórstwem owoców równocześnie zachowując rzemieślniczy charakter produkcji w ciągu roku od nabycia merytorycznych i praktycznych umiejętności przez uczestników.
- wpływ na wzrost podaży produktów przetwórstwa owocowego co przełożyć się może na stworzenie marki polskiego cydru rzemieślniczego i rozszerzenie dotychczasowej sieci dystrybucji.
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”