- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
„Produkcja, przetwórstwo i sprzedaż żywności na niewielką skalę - szansą rozwoju wsi”
Partner KSOW: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu w partnerstwie z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach oraz Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Realizacja operacji rozpoczyna się w dniu 01 stycznia 2021 r. i kończy się w dniu 31 października 2021 r.
Kwota dofinansowania: 283 949,30 zł.
Celem głównym operacji jest ułatwianie wymiany wiedzy na temat produkcji, przetwórstwa i sprzedaży żywności na niewielką skalę i wprowadzania jej na rynek w krótkich łańcuchach dystrybucji, w tym na temat działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej, rolniczego handlu detalicznego i sprzedaży bezpośredniej.
Formy realizacji operacji: Szkolenie, wyjazd studyjny, konferencja, publikacja oraz film w internecie.
Grupą docelową operacji są rolnicy, doradcy oraz pracownicy ODR-ów, przedstawiciele świata nauki oraz instytucji nadzorujących obrót żywnością, a także restauratorzy z terenu czterech województw: wielkopolskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego i małopolskiego.
Efekty realizacji operacji
- przeszkolenie 100 osób – rolników oraz doradców i pracowników ODR-ów z terenu czterech województw (wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, małopolskie, podlaskie) z tematyki produkcji, przetwarzania i sprzedawania żywności na niewielką skalę w zakresie regulacji prawnych oraz wskazania dobrych praktyk;
- poznanie dobrych praktyk podczas wyjazdu studyjnego do Włoch przez 25 osób z terenu czterech województw (wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, małopolskie, podlaskie);
- zapoznanie z tematami operacji 100 uczestników konferencji podsumowującej projekt.
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”