- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich
Partner wiodący: Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej - Counterpart Fund
Realizacja operacji rozpoczyna się w dniu 01 marca 2019 r. i kończy się w dniu 31 października 2019 r.
Kwota dofinansowania: 210 633,65 zł
Celem operacji jest wsparcie merytoryczne podmiotów uczestniczących w rozwoju obszarów wiejskich, ułatwienie wymiany wiedzy pomiędzy tymi podmiotami oraz rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Cele szczegółowe obejmują:
- Transfer wiedzy wśród 420 przedstawicieli kół gospodyń wiejskich z 7 województw Polski, w formie jednodniowych szkoleń (warsztatów), podczas których omówione zostaną unijne i krajowe systemy jakości żywności.
- Promocję działalności każdego z kół gospodyń wiejskich wśród pozostałych uczestników warsztatów.
- Przekazanie uczestnikom operacji – w formie szkoleń oraz dodatkowo w ramach poradnika – szczegółowej wiedzy na temat zrzeszania się, form prawnych funkcjonowania kół gospodyń wiejskich, możliwości pozyskiwania środków itp.
- Upowszechnienie wiedzy na temat lokalnych i tradycyjnych produktów i promocji zdrowego żywienia, rozwoju sprzedaży żywności z gospodarstw rolnych, a tym samym zapoznanie młodzieży z dziedzictwem kulturowym obszarów wiejskich danego regionu poprzez zorganizowanie 14 warsztatów przeprowadzonych przez członków KGW dla młodzieży i nauczycieli ze szkół kształcących w kierunkach gastronomicznych.
Formy realizacji operacji:
- 7 jednodniowych szkoleń dla członków KGW;
- 14 warsztatów w szkołach ponadpodstawowych w 7 województwach prowadzonych przez członków KGW;
- wydanie poradnika dla członków KGW, zawierającego rozszerzoną tematykę warsztatów realizowanych w ramach operacji;
- promocja operacji w czasopismach branżowych.
Operacja skierowana jest do:
- członków Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie z 7 województw Polski (woj. mazowieckie, woj. wielkopolskie, woj. lubuskie, woj. małopolskie, woj. świętokrzyskie, woj. warmińsko-mazurskie i woj. opolskie);
- uczniów i nauczycieli ze szkół ponadpodstawowych, kształcących w kierunkach gastronomicznych samorządów lokalnych (JST).
News z 10.09.2019 r. - zobacz - Warsztaty dla szkół gastronomicznych
News z 4.09.2019 r. - zobacz
Poradnik dla Kół Gospodyń Wiejskich
Zapraszamy do zapoznania się z Poradnikiem dla Kół Gospodyń Wiejskich, opracowanym przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w ramach projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich”.
W ostatnich latach zauważa się większą aktywność kół gospodyń wiejskich. Jak się okazuje panie, a coraz częściej również panowie, zrzeszający się w lokalnych KGW, napotykają sporo problemów – poczynając od pozyskiwania środków finansowych na realizację swoich statutowych celów, aż po trudności związane z formalno-prawnymi aspektami prowadzenia koła. Mimo tych przeciwności Koła Gospodyń Wiejskich nie poddają się i starają się sprostać nowym wyzwaniom, dostosowując swoją działalność do zmieniającego się stylu życia na polskiej wsi, mając ogromny wpływ na jej rozwój.
Przygotowany poradnik jest materiałem pomocniczym dla już działających, jak i nowych, dopiero założonych kół, w którym znajdą niezbędną wiedzę i porady, dzięki którym będą mogły jeszcze prężniej rozwijać swoją działalność. Poradnik zawiera informacje z poniższej tematyki:
- dziedzictwo kulinarne w kontekście lokalnych, regionalnych produktów – w tym rozdziale znajdują się odpowiedzi na takie pytania, jak: jakie znaczenie mają produkty regionalne i tradycyjne w budowanie dziedzictwa danego regionu? jak wyszukiwać takie produkty? jak potwierdzać ich tradycyjność?
- krajowe i europejskie systemy jakości – w tym dziale została zebrana niezbędna wiedza dotycząca możliwości udziału w systemach jakości żywności, procedur rejestracji i wymagań, jakie muszą być spełnione przy certyfikacji produktów w danym systemie.
- wprowadzanie na rynek żywności przez rolników – w tym rozdziale została omówiona możliwość sprzedaży przez rolników swoich produktów.
- krótkie łańcuchy dostaw żywności – koła gospodyń wiejskich są naturalnym ogniwem krótkich łańcuchów dostaw, stąd w poradniku została wyjaśniona definicja i system funkcjonowania takich łańcuchów.
- promocja organizacji takich jak koła gospodyń wiejskich – w poradniku zostały przedstawione podstawowe narzędzia i możliwości komunikacji i promocji, które koła mogą wykorzystywać w swojej działalności, by jeszcze lepiej się promować przy zachowaniu odpowiednich przepisów prawnych m.in. zachowania praw autorskich itp.
- formalno – prawne aspekty funkcjonowania kół gospodyń wiejskich – ta część poradnika prezentuje wszystkie możliwe ramy prawne, w których mogą działać KGW, również grupy, które chcą założyć nowe koła, znajdą w tym rozdziale podpowiedź jak to zrobić w poszczególnych systemach.
- współpraca z innymi podmiotami i poszukiwanie funduszy dla KGW – ostatnia część poradnika poświęcona jest wskazaniem podmiotów, u których koła mogą szukać wsparcia swojej działalności, zarówno w ramach współpracy, jak również finansowego.
Poradnik jest rozszerzeniem i uzupełnieniem szkoleń dla KGW, które odbyły się 7 województwach w okresie lipiec – sierpień 2019 r.
News z 12.08.2019 r. - zobacz
News z 19.06.2019 r. - zobacz
Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich – zaproszenie na szkolenie dla KGW
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza Koła Gospodyń Wiejskich do wzięcia udziału w szkoleniu w ramach projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich”. Celem tego szkolenia jest podniesienie wiedzy i świadomości wśród uczestników nt. lokalnych, regionalnych, tradycyjnych produktów oraz zachęcenie do uczestniczenia w krajowym i międzynarodowym systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych. Uczestnicy zapoznani zostaną z możliwościami sprzedaży produktów własnych. Ponadto podczas szkolenia przekazana zostanie wiedza z zakresu poszukiwania źródeł finansowania, promocji i możliwości rozwoju własnej organizacji. Wiedza, zdobyta podczas szkolenia z pewnością pomoże tak w zakresie promocji organizacji, jak również w poszerzeniu oferty podejmowanych działań i inicjatyw. Partnerem projektu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Szkolenie skierowane jest do wszystkich kół gospodyń wiejskich z 7 województw: mazowieckiego, wielkopolskiego, lubuskiego, warmińsko-mazurskiego, małopolskiego, świętokrzyskiego i opolskiego.
W ramach szkolenia uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe, wyżywienie oraz zwrot kosztów dojazdu. W szkoleniu może wziąć udział czterech(4) członków z jednego koła.
Aby wziąć udział w szkoleniu wystarczy przesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy. Formularz należy dostarczyć pocztą tradycyjną lub elektroniczną (skan, fax) na adres: k.trudnowska@efrwp.com.pl, fax: 22 620 90 93. Zgłoszenia będą przyjmowane
do 10 lipca br. Kwalifikacja KGW odbędzie się zgodnie z regulaminem naboru.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt: Karolina Trudnowska, tel. 22 639 87 63, k.trudnowska@efrwp.com.pl
Dokumenty do pobrania:
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”