- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Turystyka kulinarna szansą na rozwój obszarów wiejskich
Zapraszamy do udziału w wyjazdach studyjnych organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior-Lokalna Grupa Działania, Lokalną Grupą Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina wokół Lublina” oraz Lubelskim Stowarzyszeniem Miłośników Cydru w ramach projektu : Turystyka kulinarna szansą na rozwój obszarów wiejskich.
Celem operacji jest wzrost znaczenia i upowszechnienie turystyki kulinarnej jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich. Realizowany będzie poprzez
-upowszechnienie aktualnej wiedzy i wymiana doświadczeń na temat funkcjonowania szlaków kulinarnych w Polsce
- upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat polskich produktów i artykułów spożywczych wysokiej jakości
- wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie nowych kierunków działalności pozarolniczej
Planowana jest organizacja dwóch wyjazdów studyjnych które pozwolą uczestnikom na :
-zapoznanie się z dobrymi praktykami funkcjonującymi na terenie województwa podkarpackiego
w zakresie działania szlaku kulinarnego
-wizytację w podmiotach (organizacjach), gdzie prowadzona jest produkcja oraz sprzedaż produktów
z sektora rolno – spożywczego na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki
-zapoznanie się z funkcjonującymi podmiotami , gdzie prowadzona jest produkcja oraz sprzedaż produktów z sektora rolno – spożywczego na Gęsinowym Szlaku Kulinarnym
-zapoznanie się z dobrymi praktykami funkcjonującymi na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w zakresie działania szlaku kulinarnego-
Do udziału w projekcie zapraszamy osoby z całej Polski reprezentujące następujące grupy: producentów produktów lokalnych i tradycyjnych, przedstawicieli obiektów gastronomicznych oraz firm cateringowych, przedstawicieli zagród tematycznych oraz obiektów kultury, przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych, przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych, przedstawicieli organizacji wspierających przedsiębiorczość na terenach wiejskich tj. LGD, przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego oraz organizacji branżowych zrzeszających producentów produktów lokalnych i tradycyjnych.
Szczegółowe informacje dotyczące dat planowanych wyjazdów studyjnych zostaną podane wkrótce.
News z 16.10.2018 r. - zobacz
Wizyta studyjna na Szlaku Kulinarnym Dolnej Wisły „Niech Cię Zakole”
W dniach 09-11 października 2018 odbyła się wizyta studyjna na Szlaku Kulinarnym Dolnej Wisły „Niech Cię Zakole” na Ziemi Dobrzyńskiej i Zakolu Dolnej Wisły, która była okazją do zapoznania się z funkcjonującymi podmiotami, gdzie prowadzona jest produkcja oraz sprzedaż produktów tradycyjnych w województwie kujawsko - pomorskim. Wizyta studyjna była organizowana przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej przy udziale partnerów projektu Stowarzyszenia Kraina Lasów i Jezior-Lokalna Grupa Działania, Lokalnej Grupy Działania na Rzecz Rozwoju Gmin Powiatu Lubelskiego „Kraina wokół Lublina” oraz Lubelskim Stowarzyszeniem Miłośników Cydru w ramach operacji : „Turystyka kulinarna szansą na rozwój obszarów wiejskich”
Głównym celem operacji jest wzrost znaczenia i upowszechnienie turystyki kulinarnej jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich ale również upowszechnienie aktualnej wiedzy i wymiana doświadczeń na temat funkcjonowania szlaków kulinarnych w Polsce, upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat polskich produktów i artykułów spożywczych wysokiej jakości oraz wymiana doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie nowych kierunków działalności pozarolniczej.
Pierwszym punktem wizyty studyjnej była wizyta i obiad w Łochocinie w Pałacyku Gozdawa, który był tegorocznym laureatem XVIII edycji konkursu „Sposób na sukces” za „Rozbudowę i nadbudowę istniejącego dworku budynku mieszkalno – usługowego o pomieszczenia mieszkalne, kuchenno – sanitarne i salę bankietową. Podczas wizyty w Pałacyku uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z prezentacją multimedialną oraz ofertą krajoznawczo – kulinarną pn. „Gościnność na 6 Dobrzyniaków”. Podczas wizyty odbyło się spotkanie z Panią Agnieszka Bieńkowska – dyrektor biura LGD Ziemi Dobrzyńskiej – region południe, oraz wizyta w sklepiku z produktami marki „Niech Cię Zakole”. W Pałacyku Gozdawa odbył się również obiad dla uczestników, gdzie można było zakosztować takich specjałów jak barszcz biały z kluseczkami, trufla wśród mięs jagnięcina / kurczak spod Marengo a na deser czekało na uczestników ciasto drożdżowe ze śliwkami.
Kolejny punkt wizyty przewidywał spotkanie w Wilkowej Chacie w Wielgiem, której właścicielką jest Pani Mirosława Wilk. Miejsce to jest to mini skansen folkloru dobrzyńskiego a sama właścicielka to Lansjer Kulinarny Niech Cię Zakole laureatka licznych konkursów m.in. konkursu kulinarnego o „Złoty Półgęsek”. Podczas wizyty uczestnicy mieli możliwość wzięcia udziału w lokalnym wydarzeniu jakim było „Kiszenie Kapusty”. W Wilkowej Chacie odbyła się również kolacja tematyczna gdzie podany był kapuśniak na żeberkach z kotła i bigos z wędzonką, wędliny prosto z wędzarni z kapustą i w kapuście, ciasto drożdżowe oraz kompot.
Kolejny dzień przyniósł kolejne dobre praktyki na szlaku kulinarnym: uczestnicy odwiedzili gospodarstwo ekologiczne z hodowlą kóz i serowarnią Malinowy Chruśniak w Fordonie. Podczas wizyty odbył się krótki kurs serowarstwa z degustacją ekologicznych serów. Właścicielem gospodarstwa, serowarni i sklepu ekologicznego jest Piotr Jarecki, który jest też koordynatorem „Frymarku bydgoskiego – jarmark produktów ekologicznych, regionalnych i rękodzieła”. Następnie grupa udała się Strzelec Dolnych , gdzie odbył się pokaz smażenia powideł w kotle kuprowym z degustacją w rodzinnym zakładzie przetwórstwa Dominiki Jury w Strzelcach Dolnych.
Kolejnym punktem programu była wizyta w gospodarstwie agroturystycznym „Iwanowscy” , którzy są pomysłodawcami oraz gospodarzami corocznego Święta Śliwki w Strzelcach Dolnych. Gospodarstwo Państwa „Iwanowskich” dysponuje pokojami gościnnymi oraz regionalną ofertą kulinarną, organizującym imprezy okolicznościowe i wydarzenia kulturalne – przetwórstwo owocowo – warzywne w oparciu o własne surowce. Podczas wizyty uczestnicy wyjazdu mieli możliwość zapoznania się z genezą święta śliwki – o tym jak powidła stały się sztandarowym produktem Doliny Dolnej Wisły i pierwszym zarejestrowanym produktem tradycyjnym z woj. kujawsko – pomorskiego oraz zwiedzanie terenu Święta Śliwki z gawędą o historii Strzelec Dolnych. Odbył się również pokaz kulinarny połączony z warsztatami pn. „W jeden kwadrans gęś na stole na hasło Niech Cię Zakole”. Na zakończenie pobytu w gospodarstwie został zaserwowany obiad w gospodarstwie – „od przekąski do pieczonej gąski” – produkty z gęsiny w tym zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych – Gęsie Trio – okrasa, półgęsek, leberka; Czernina – polewka czarno gotowana z juszycą i powidłami; GęśBurger – GeśiNovy Smak i Gęś pieczona ze śliwką; na deser zostało podane śliwkowe ciasto drożdżowe, oraz kompot ze śliwek.
Następnym punktem programu był przejazd w „Nadwiślańskie Niderlandy” z „Mennonicką Pętlą Smaku”. Zwiedzanie „Winnicy przy Talerzyku” znajdującej się w miejscowości Topolno opodal grodziska Talerzyk z XI wieku. Winnica położona jest w pradolinie Dolnej Wisły w Zespole Parków Krajobrazowych, skąd roztacza się widok na zjawiskowe meandry rzeki. Wizyta była połączona z komentarzem dotyczącym wytwarzania wina w tamtejszych warunkach klimatycznych oraz degustacją 4 win produkowanych w tamtejszej winnicy. Chwila relaksu na górce z niepowtarzalnym widokiem na Dolinę Dolnej Wisły i zabudowy średniowiecznego Chełmna dały uczestnikom niepowtarzalne doznania. Następnie uczestnicy przejechali do Luszkowa , gdzie odbyło się zwiedzanie Nadwiślańskiej Chaty mennonickiej która jest wpisana na listę zabytków, spiżarnia mennonicka z przetworami z owoców i warzyw – konfitury i soki, kiszone ogórki, wyrobu piekarnicze i cukiernicze krówki, które produkowane są z prawdziwej śmietanki o różnych smakach , bezy, ciasta oraz chleby z pieca. W pochodzącej z 1801 roku Nadwiślańskiej Chacie w Luszkowie mennonicką kulturę uczestnicy poznali wszystkimi zmysłami, mogli dotknąć zgromadzonych tu zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, wysłuchać opowieści gospodarza oraz skosztować tradycyjnej kuchni.
W ostatni dzień wyjazdu studyjnego zaprosiliśmy uczestników do odwiedzenia Gospodarstwa Agroturystycznego „Zacisze” które położone jest w odległości 35 km od Torunia, 25 km od Bydgoszczy oraz 22 km od Chełmna. Zajmuje ono obszar ponad 2 hektarów w całości otoczonych lasami, w bezpośrednim sąsiedztwie Basenu Unisławskiego - malowniczego regionu Zakola Dolnej Wisły, która wyżłobiła tu rozległą na 7 km kotlinę tworząc niepowtarzalny w tym regionie krajobraz. Nieopodal znajduje się rezerwat Brzozy Karłowatej – jest to doskonałe miejsce dla wycieczek pieszych i rowerowych. Zwiedzanie malowniczego gospodarstwa , które posiada własne stawy rybne dało uczestnikom doznania których nie zapomną przez długi czas.
Kolejnym punktem wyjazdu była wizyta w zagrodzie edukacyjnej gospodarstwa agroturystycznego Gzinianka gdzie odbyła się prezentacja oferty gospodarstwa oraz obiad w formie pikniku LuboŻerców z produktów własnych jak sery, wędliny czy chleb z własnego pieca – ajntpof jesienny, gziński garnek mięsiwa a na deser drożdżówka z owocami. Na zakończenie wyjazdu odwiedziliśmy Toruń a w nim sklep z produktami regionalnymi EkoPowsinoga, gdzie można było zaopatrzyć się w lokalne smakołyki.
Uczestnictwo w wizycie studyjnej wpłynęło bezpośrednio na zapoznanie się z dobrymi praktykami funkcjonującymi na terenie województwa kujawsko - pomorskiego w zakresie działania szlaku kulinarnego oraz wizytację w podmiotach (organizacjach), gdzie prowadzona jest produkcja oraz sprzedaż produktów z sektora rolno – spożywczego na Szlaku Kulinarnym Dolnej Wisły „Niech Cię Zakole”. Uczestnicy wyjazdu tj. producenci produktów lokalnych i tradycyjnych, przedstawiciele obiektów gastronomicznych, przedstawicieli zagród tematycznych oraz obiektów kultury, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele LGD, ośrodków doradztwa rolniczego oraz organizacji branżowych zrzeszających producentów produktów lokalnych i tradycyjnych mieli możliwość uczestniczenia w wymianie doświadczeń i „przeniesienia” tzw. dobrych praktyk na teren województwa i regionu, w którym prowadzą swoją aktywność gospodarczą, społeczną i zawodową.
W wizycie studyjnej wzięło udział 25 osób z różnych regionów Polski.
news/entry/13895-wizyta-studyjna-na-szlaku-kulinarnym-dolnej-wis.html
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”