- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Rozwój współpracy sieciowej związanej w produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra
Mazowiecki Park Naukowo-Technologiczny – Park Spółdzielczy w Płońsku w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Fundacją Nauka i Edukacja dla Agrobiznesu w Warszawie realizuje operację pt. Rozwój współpracy sieciowej związanej z produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra.
Celem operacji jest upowszechnienie wiedzy w zakresie funkcjonowania sieci kooperacji, w szczególności organizacji o charakterze klastrowym, a następnie identyfikacja możliwości współpracy i aktywizacja producentów żywności w ramach klastra, umożliwiająca podjęcie wspólnych inicjatyw i rozwiązań związanych
- dystrybucją produktów żywnościowych;
- budową marki produktów żywnościowych w ramach klastra.
Operacja przyczyni się do realizacji celów szczegółowych poprzez:
- zidentyfikowanie partnerów klastra z regionów, którzy mogliby podjąć współpracę w ramach klastra, w tym istniejących sieci oraz opracowanie potencjalnych obszarów i modeli współpracy podmiotów funkcjonujących w ramach łańcucha wartości bezpiecznej żywności;
- upowszechnienie wiedzy w zakresie funkcjonowania inicjatywy klastrowej- charakterystyki klastra, możliwości współdziałania i korzyści (seminaria), w tym networking;
- wypracowanie w sposób partycypacyjny – poprzez warsztaty interaktywne z udziałem członków/ potencjalnych członków klastra – propozycji rozwiązań i wspólnych przedsięwzięć do realizacji w ramach klastra bezpiecznej żywności w obszarach: logistyki i dystrybucji produktów żywnościowych; budowania marki produktów żywnościowych klastra.
Grupą docelową operacji są:
członkowie klastra Bezpieczna żywność oraz podmioty zrzeszone w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W ramach operacji zaplanowano realizację następujących form:
- seminarium dla 30 uczestników
- 3 warsztaty każdy dla 8-12 uczestników
- analiza ,,Potencjalni partnerzy klastra ,,Bezpieczna Żywność”
Planowane rezultaty/wyniki operacji/efekty:
Formy realizacji operacji tj. przeprowadzenie seminarium pt. Współpraca w ramach klastra ,,Bezpieczna Żywność”, przeprowadzenie warsztatów dotyczących rozwiązań związanych z dystrybucją produktów żywnościowych oraz budowa marki produktów żywnościowych w ramach klastra oraz opracowanie analizy nt. ,,Potencjalni partnerzy klastra ,,Bezpieczna Żywność, przyczynią się do nawiązania i zacieśnienia współpracy producentów żywności w ramach klastra oraz do podejmowania wspólnych przedsięwzięć przez członków klastra w oparciu o rozwiązania opracowywane wspólnie przez członków klastra.
Zaproszenie na warsztaty „Rozwiązania dotyczące dystrybucji produktów i budowy marki w ramach klastra Bezpieczna Żywność”
Mazowiecki Park Naukowo Technologiczny-Park Spółdzielczy w Płońsku w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Fundacją Nauka i Edukacja dla Agrobiznesu w Warszawie, zaprasza na blok trzech warsztatów pt. Rozwiązania dotyczące dystrybucji produktów i budowy marki w ramach klastra Bezpieczna Żywność, w ramach projektu pt. Rozwój współpracy sieciowej związanej z produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra, realizowanego z Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Planu operacyjnego na lata 2018-2019.
Warsztaty odbędą się w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym MODR/o Poświętne , ul. H. Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk w terminach:
- 9 października 2018r.
- 16 października 2018r.
- 23 października 2018r.
Spotkania kierowane są do członków klastra Bezpieczna Żywność oraz podmiotów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Celem warsztatów jest rozwój działań w ramach współpracy sieciowej w zakresie logistyki i dystrybucji produktów żywnościowych oraz budowania marki produktów żywnościowych w klastrze. Ideą warsztatów jest dostarczenie uczestnikom informacji na temat możliwych rozwiązań, najlepszych praktyk oraz wspólne wypracowanie przedsięwzięć odpowiadających na potrzeby producentów i przedsiębiorców. Działania będą wykorzystane lub bezpośrednio wdrożone do prowadzonej działalności uczestników warsztatów.
Program warsztatów
Dzień I 9 października 2018r. (Etap I)
9.30 – 10.00 Rejestracja uczestników
10.00 – 10.15 Przywitanie uczestników, wprowadzenie
10.15 – 13.00 Potrzeby i uwarunkowania- Analiza
13.00 – 13.15 Przerwa kawowa
13.15 – 16.00 Szukanie rozwiązań
16.00 Lunch
Dzień II 16 października 2018r. (Etap II)
9.30 – 10.00 Rejestracja uczestników
10.00 – 10.15 Przywitanie uczestników, wprowadzenie
10.15 – 12.45 Przegląd i selekcja rozwiązań
12.45 – 13.00 Przerwa kawowa
13.00 – 16.00 Prototypowanie- tworzenie nowych usług i procesów
16.00 Lunch
Dzień III 23 października 2018r. (Etap III)
9.30 – 10.00 Rejestracja uczestników
10.00 – 10.15 Przywitanie uczestników, wprowadzenie
10.15 – 12.45 Prototypowanie- tworzenie nowych usług i procesów cd.
12.45 – 13.00 Przerwa kawowa
13.00 – 16.00 Testowanie
Podsumowanie koncepcji
16.00 Lunch
News z 25.09.2018 r. - zobacz
„Współpraca w ramach klastra Bezpieczna Żywność” - zaproszenie na seminarium
Mazowiecki Park Naukowo Technologiczny-Park Spółdzielczy w Płońsku w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Fundacją Nauka i Edukacja dla Agrobiznesu w Warszawie zapraszają do udziału w seminarium pt. „Współpraca w ramach klastra Bezpieczna Żywność”.
Spotkanie odbędzie się w dniu 5 października 2018r. (piątek) w Centrum Konferencyjno- Edukacyjnym MODR/o Poświętne, ul. H. Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk.
Seminarium odbędzie się w ramach projektu pt. Rozwój współpracy sieciowej związanej z produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra, realizowanego
z Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Planu operacyjnego na lata 2018-2019.
Wydarzenie kierowane jest do członków klastra Bezpieczna Żywność oraz podmiotów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Głównym celem spotkania jest upowszechnienie i podnoszeniu poziomu wiedzy
w obszarach tworzenia klastrów, w zakresie funkcjonowania sieci kooperacji, w szczególności dla organizacji o charakterze klastrowym, identyfikacja możliwości współdziałania i korzyści we wdrażaniu wspólnych inicjatyw.
PROGRAM Seminarium „Współpraca w ramach klastra Bezpieczna Żywność”
Termin: 5 października 2018r.
Miejsce: Centrum Edukacyjno- Edukacyjne MODR/o Poświętne, ul. H. Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
9.00 – 9.30 Rejestracja uczestników
9.30 – 10.00 Przywitanie uczestników, wprowadzenie
10.00 – 10.15 Pojęcie klastra
10.15 – 10.45 Cele współpracy klastrowej
10.45 – 11.15 Charakterystyka współpracy w ramach klastra
11.15 – 12.00 Obszary działania klastra
12.00 – 12.30 Przerwa kawowa
12.30 – 13.15 Możliwe modele współpracy
13.15 – 13.45 Specyfikacja klastrów rolno- spożywczych
13.45 – 14.30 Plan działania klastra
14.30 – 15.00 Dyskusja
15.00 Lunch
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”