- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Władze ograniczyły zawartość soli, tłuszczu i cukru w produktach sprzedawanych w amerykańskich szkołach. Decyzja ma poprawić zdrowie uczniów i uchronić ich przed otyłością. Władze federalne w USA ograniczyły zgodnie z zaleceniami tamtejszego ministerstwa rolnictwa kaloryczność posiłków wydanych w szkołach. Regulacje obejmą około 50 milionów uczniów w ponad 100 tysiącach amerykańskich szkół, które korzystają z federalnego programu posiłkowego. Ograniczenia będą dotyczyć...
Coraz większą popularnością cieszy się „zdrowsza czekolada”, czyli taka, która ma mniej cukru i tłuszczu, a dzięki dodatkom jak flawonoidy czy probiotyki ma mieć korzystny wpływ na ludzki organizm. Od kilku lat obserwowany jest trend polegający na zastępowaniu czekolady mlecznej czekoladą gorzką, choć ta pierwsza ciągle jest najczęściej kupowanym produktem z tego sektora. Konsumenci obawiają się o swoje zdrowie, liczą kalorię i nie chcą tyć. Dodatkowo wiele badań...
W lipcu br. rozpoczną się oficjalne negocjacje pomiędzy Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi dotyczące podpisania nowej umowy handlowej – Transatlantyckiego Partnerstwa na rzecz Handlu i Inwestycji. Celem przedsięwzięcia jest stworzenie największej unii gospodarczej na świecie, stanowiącej prawie połowę globalnego PKB i jedną trzecią wymiany handlowej. Już dziś wartość dwustronnych obrotów handlowych towarami i usługami wynosi 2 mld EUR dziennie, a Stany Zjednoczone są...
W zbliżającym się ku końcowi sezonie 2012/13 praktycznie zakończyły się duże zbiory soi w Ameryce Południowej. W bieżącym sezonie w wyniku korekty zbiorów soi w Ameryce Południowej w ciągu ostatniego miesiąca, prognozy światowej produkcji soi zostały zmniejszone z 269,1 mln ton do 267,6 mln ton wobec 239,5 mln ton sezon wcześniej. Przez miesiąc USDA zmniejszyło szacunki zbiorów w Brazylii o 1,5 mln ton do 82 mln ton. Perspektywy dla soi w kolejnym sezonie 2013/14 są...
W latach 2008-2011 eksport alkoholu dynamicznie się rozwijał. W 2012 roku odnotowano natomiast 8% spadek wartości wywozu napojów alkoholowych, a ich znaczenie w eksporcie używek spadło z 12,6% w 2011 r. do 10,6% w 2012 r. Za zniżkę w całości odpowiada załamanie eksportu spirytusu spowodowane w dużej mierze wzrostem cen wywołanym rosnącymi kosztami surowców. W 2012 roku branża spirytusowa w Polsce przeżywała duże trudności, notując najniższą w historii...
W 2012 r. w polskim sektorze jaj i przetworów jajecznych nastąpiła poprawa dodatniego salda handlowego o dwie trzecie do 215 mln EUR. W ciągu roku wpływy z eksportu wzrosły o 59% do 270 mln EUR przy 19% zwiększeniu wartości importu do 54,4 mln EUR. W ubiegłym roku opłacalność eksportu jaj spożywczych znacznie wzrosła – średnia wartość jednostkowa wywozu (119 EUR/100 kg) była o 51% wyższa od tej z 2011 r. Systematycznie rośnie udział eksportu w polskiej produkcji jaj...
Za kilka dni rusza kolejny nabór wniosków przeprowadzany corocznie przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) w zakresie przyznania pomocy finansowej w ramach Zwiększania wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej (123. Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej - Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego). Przywołane powyżej działanie jest jednym z 22 działań w ramach PROW 2007-2013, które są wdrażane w...
Prognozy zbiorów zbóż w sezonie 2013/14 zarówno dla samej Unii Europejskiej, jak i w skali świata są optymistyczne. To powinno pozwolić na przynajmniej częściową odbudowę nadwątlonych zapasów i wpłynąć na utrzymanie się spadkowych tendencji cen. Według Strategie Grains, tegoroczna produkcja zbóż we wszystkich 27 krajach Unii Europejskiej jest prognozowana na 289,5 mln ton, tj. o 6% więcej w porównaniu do wyniku odnotowanego w 2012 roku. Wzrost ten będzie jeszcze większy...
Unijna agencja bezpieczeństwa żywności ponownie wzięła pod lupę aspartam po tym, jak opublikowano badania wskazujące, że jego spożycie może powodować raka i wcześniactwo. Aspartam został dopuszczony do spożycia w UE w 1994 roku., Od tamtej pory już pięciokrotnie był sprawdzany pod kątem bezpieczeństwa dla ludzkiego zdrowia. Kolejna weryfikacja dodatków spożywczych w zakresie ich wpływu na zdrowie była zaplanowana na 2020 rok. Jednak w 2010 roku opublikowano dwa badania...
Władze chcą zmniejszyć ilość tłuszczu, soli i cukru w produktach sprzedawanych w szkołach i zastąpić je owocami, warzywami i produktami pełnoziarnistymi. Amerykańskie ministerstwo rolnictwa zaproponowało zmianę prawodawstwa w zakresie sprzedaży przekąsek w szkołach. Propozycja zakłada zmniejszenie ilości tłuszczu, soli i cukru w produktach i poszerzeniu oferty produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Zmniejszone mają być także porcje produktów sprzedawanych w szkolnych...