- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2016/17
W sezonie 2016/17 przewiduje się 3,9% wzrost produkcji 7 podstawowych śrut oleistych (sojowa, rzepakowa, słonecznikowa, z orzechów ziemnych, bawełniana, palmowa, z kopry) wraz mączką rybną na świecie do 316,5 mln, czyli 12 mln ton więcej w porównaniu z wcześniejszym rokiem gospodarczym. Wzrost poziomu tłoczenia soi będzie odpowiedzią na jej obfitą podaż, co wynikać będzie z jej rekordowych zbiorów. Produkcja samej śruty sojowej wzrośnie o 9,6 mln ton do rekordowego poziomu 224,7 mln ton. Pod wpływem spadku globalnej produkcji rzepaku (z 64,5 do 63,1 mln ton) jego przerób się zmniejszy, co zaowocuje spadkiem produkcji śruty rzepakowej o 1,6% do 35,3 mln ton. Przewiduje się wzrost produkcji śruty bawełnianej o 2,5% do poziomu 18,4 mln ton. Dzięki wzrostowi globalnej produkcji słonecznika, produkcja śruty słonecznikowej wzrośnie 7,8% do 18,2 mln ton., podobnie śruty arachidowej o 6,7% do około 5,4 mln ton. Zapowiada się 6% wzrost produkcji mączki rybnej do 4,4 mln ton.
W sezonie 2016/17 wzrostowi poziomu produkcji śruty sojowej powinien towarzyszyć istotny wzrost jej spożycia, co może skutkować wzrostem jej średniej wartości o 15-20% wobec poprzedniego sezonu. Śruta rzepakowa może zdrożeć, ale w mniejszym stopniu tj. do 10%.
Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA