- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2015/16
W sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) przewiduje się 3,1% wzrost produkcji 7 podstawowych śrut oleistych (sojowa, rzepakowa, słonecznikowa, z orzechów ziemnych, bawełniana, palmowa, z kopry) wraz mączką rybną na świecie do 305,9 mln, czyli 9,2 mln ton więcej w porównaniu z rokiem gospodarczym2014/15. Wbrew niewielkiemu wzrostowi produkcji soi, dzięki zużywaniu zapasów, wytwarzanie samej śruty sojowej wzrośnie o 11,9 mln ton do rekordowego poziomu 214,1 mln ton. Na skutek spadku globalnej produkcji rzepaku (z 68,5 do 63,4 mln ton) jego przerób spadnie, co zaowocuje spadkiem produkcji śruty rzepakowej o 5% do 36,1 mln ton. Przewiduje się spadek produkcji śruty bawełnianej do poziomu blisko 19 mln ton (-7%). Produkcja śruty słonecznikowej nieznacznie wzrośnie o 0,3% do około 17 mln ton pomimo perspektyw globalnego spadku produkcji słonecznika. Produkcji śruty arachidowej powinna wzrosnąć o 1,4% do około 5 mln ton. Po kryzysowym sezonie 2014/15 zapowiada się 3% wzrost produkcji mączki rybnej do 4,5 mln ton. Wzrost poziomu produkcji śruty sojowej powinien skutkować jej jesiennym potanieniem, jakkolwiek będzie hamowany ograniczoną podażą zwłaszcza śruty rzepakowej.
Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA