- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Zaproszenie na szkolenia z zakresu wędzarnictwa
„Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – ocena ryzyka przekroczenia dopuszczalnych limitów WWA w wyrobach mięsnych wędzonych” - to temat projektu obejmującego m.in. cztery dwudniowe szkolenia z zakresu wędzarnictwa.
Projekt realizowany jest w ramach dwuletniego planu operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015 przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział Radom.
W ramach każdego szkolenia odbędą się cztery procesy wędzenia, z zastosowaniem różnych parametrów i rejestracją temperatur. W trakcie procesów wędzenia prowadzone będą również zajęcia teoretyczne.
Próbki wędlin z wszystkich procesów wędzenia zostaną przebadane na zawartość pozostałości WWA, a o wynikach uczestnicy zostaną poinformowani.
Terminy szkoleń:
- 3 – 4 listopada 2015 roku
- 9 – 10 listopada 2015 roku
- 13 – 14 listopada 2015 roku
- 16 - 17 listopada 2015 roku
Liczebność grupy – około 20 osób.
Ramowy program szkolenia:
Pierwszy dzień:
Wykłady: 1 godzina dydaktyczna
Omówienie przebiegu procesu wędzenia i obróbki termicznej. Założenia metodyczne szkolenia.
Zajęcia warsztatowe: 20 godzin dydaktycznych.
Przygotowanie farszu na kiełbasy i podział na dwie partie. Rozpoczęcie procesu wędzenia I wsadu wg parametrów stosowanych przez uczestników.
W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:
- Wprowadzenie do wędzarnictwa – technologia i technika wędzenia w zależności od rodzaju surowca i oczekiwań w stosunku do wyrobu gotowego ,
- Technologie i techniki wędzenia.
Wyjęcie pierwszego wsadu i włożenie drugiego wsadu. Przeprowadzenie procesu wędzenia z zastosowaniem parametrów proponowanych przez prowadzącego.
W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:
- Technologie i techniki wędzenia(kontynuacja)
Zakończenie wędzenia i obróbki termicznej II wsadu i pobranie próbek z obu wsadów do badań z opisem techniki i parametrów wędzenia.
Drugi dzień:
Zajęcia warsztatowe
Przygotowanie wędzonek i podział na dwie partie. Rozpoczęcie procesu wędzenia I wsadu wg parametrów stosowanych przez uczestników.
W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:
- Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych wędzarni na możliwe do uzyskania efekty wędzenia.
Wyjęcie pierwszego wsadu i włożenie drugiego wsadu. Przeprowadzenie procesu wędzenia z zastosowaniem parametrów proponowanych przez prowadzącego. Parzenie I wsadu wędzonek.
W trakcie wędzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:
- Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych wędzarni na możliwe do uzyskania efekty wędzenia (kontynuacja).
Wyjęcie drugiego wsadu. Parzenie II wsadu wędzonek.
W trakcie parzenia omówienie i odpowiedzi na pytania uczestników:
- Wpływ rozwiązań konstrukcyjnych wędzarni na możliwe do uzyskania efekty wędzenia (kontynuacja).
Zakończenie parzenia II wsadu. Pobranie próbek z obu wsadów do ba-dań z opisem techniki i parametrów wędzenia.
Cykl szkoleń odbędzie się w „Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa”, przy Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu.
ADRES: ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom
Osoba do kontaktu: Andrzej Śliwa, tel.: 48 365 69 33, e-mail: a.sliwa@cdr.gov.pl