- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Konferencja i uroczyste otwarcie małej przetwórni mleka w CDR w Radomiu
W dniach 26-27.09.2013 roku w Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu odbyła się, realizowana w ramach Planu działania SC KSOW, konferencja na temat „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, systemy produkcji i mała przedsiębiorczość”. Konferencja była elementem dużego projektu pt.: „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa, poprzez system doradztwa rolniczego”. W trakcie konferencji dokonano uroczystego otwarcia czwartego modułu tematycznego w Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa dotyczącego przetwórstwa mleka. W uroczystym otwarciu małej przetwórni mleka w dniu 27 września uczestniczył podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk. Tworzenie Centrum prowadzone było etapami. W roku 2011 uruchomiono trzy moduły, w tym przetwórstwo zbóż, przetwórstwo owoców i warzyw oraz przetwórstwo mięsa. Ostatnim modułem, który rozpoczął działalność jest przetwórstwo mleka. Centrum jest bazą szkolenia praktycznego dla doradców, nauczycieli i uczniów szkół rolniczych, a przede wszystkim rolników, którzy produkują w gospodarstwach surowce i chcą je przetwarzać i produkować żywność, na którą istnieje duże zapotrzebowanie, głównie na rynku lokalnym.
W pierwszym dniu konferencji wykładowcy z GIJHARS, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, SGGW i CDR mówili na temat nowych standardów jakości żywności, produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego w małych zakładach, odpowiedzialności producenta za bezpieczeństwo żywności czy najnowszych trendów w rozwoju rynku żywności.
Genezę powstania Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa oraz jego główne cele przedstawił Janusz Lesisz z CDR w Radomiu. Jego zdaniem w gospodarce rynkowej jest miejsce zarówno dla dużych jak i małych podmiotów będących elementami „łańcucha żywnościowego”, a sukces odniosą ci, którzy sprostają wymaganiom i wyzwaniom nowoczesnego rynku oraz postawią na jakość i bezpieczeństwo żywności.
Dorota Balińska-Hajduk z GIJHARS stwierdziła, że w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności konieczne jest uwzględnienie wszystkich aspektów łańcucha jej produkcji, począwszy od produkcji podstawowej i produkcji pasz aż do sprzedaży konsumentowi gotowego produktu, bo każdy z tych elementów może mieć wpływ na bezpieczeństwo. Omówiła także system urzędowej kontroli żywności w Polsce oraz działania Inspekcji JHARS w tym zakresie.
Na temat trendów w rozwoju rynku żywności i oczekiwań konsumentów mówił dr Adam Włodarczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Jego zdaniem na zachowania konsumentów wobec produktów żywnościowych wpływa wiele czynników, w tym z pewnością poziom dochodu, styl życia, wykształcenie, nawyki żywieniowe konsumentów, otoczenie społeczne, także cena i dostępność produktów. Dla jednych ważny będzie wygląd zewnętrzny produktu, dla innych walory zdrowotne i dietetyczne, jeszcze dla innych najważniejszym kryterium zakupu będzie cena produktu.
Na temat ogólnych wymagań sprzedaży bezpośredniej, działalności MLO (marginalnej, ograniczonej i lokalnej), zakładów produkujących żywność tradycyjną mówił Marcin Kozłowski z Głównego Inspektoratu Weterynarii. Wykładowca przypomniał, że od stycznia 2005 wszystkie podmioty działające na rynku spożywczym w Unii Europejskiej są zobowiązane do stosowania tzw. systemu traceability, czyli systemu umożliwiającego odtworzenie i śledzenie żywności, pasz, zwierząt przeznaczonych na żywność, poprzez wszystkie etapy produkcji, przetwórstwa i dystrybucji. W dalszej części swego wystąpienia wykładowca omówił także ogólne zasady higieny żywności oraz skutki i koszty ekonomiczne jej złej jakości.
Po części teoretycznej, uczestnicy konferencji zwiedzili Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa, gdzie odbyła się prezentacja linii produkcyjnych do przerobu owoców, mięsa i zbóż oraz praktyczny pokaz przerobu mleka połączony z degustacją produktów. Pokaz prowadził dr Antoni Pluta z SGGW.
W konferencji udział wzięli przetwórcy, przedstawiciele ośrodków naukowych, jednostek doradztwa rolniczego, izb rolniczych, organizacji samorządowych oraz instytucji działających w obszarze bezpieczeństwa i jakości żywności.
Opracowanie: CDR Brwinów o. Radom