- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z konferencji "Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość"
W zorganizowanej z ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich przez Centrum Doradztwa Rolniczego Konferencji pod nazwą –„Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa, systemy produkcji surowców i mała przedsiębiorczość” (27 i 28 września br. ) uczestniczyli przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego, izb rolniczych, urzędów marszałkowskich, szkół i organizacji rolniczych. Otwierając konferencję dyrektor Henryk Skórnicki podkreślił jak docenianym i poszukiwanym przez konsumentów towarem są bezpieczne i wysokiej jakości produkty żywnościowe a jednocześnie jak złożony jest proces ich wytwarzania. Nie dziwi więc, że w programie dwudniowego spotkania znalazły się tematy dotyczące jakości żywności w obrocie rynkowym, głównych zagrożeń a także sposobów ich przeciwdziałania. W dalszej części swojego wystąpienia dyrektor Skórnicki omówił działania szkoleniowe CDR na rzecz rozwoju przetwórstwa na poziomie gospodarstwa. W działającym Centrum Praktycznego Szkolenia CDR kształci doradców, rolników, nauczycieli i młodzież szkół rolniczych. Obecnie, prowadzone w Centrum także z ramach Planu działania KSOW, szkolenie podzielone zostały na trzy moduły: moduł przetwórstwa zbóż, przetwórstwa mięsa, przetwórstwa owoców i warzyw.
Janusz Lesisz z CDR mówił na temat przetwórstwa surowców w gospodarstwie i małym przedsiębiorstwie. Przybliżył zmiany cen w łańcuchu cen żywności w państwach UE na przestrzeni lat, udział cen surowca w cenie detalicznej produktu. Jego zdaniem w gospodarce rynkowej jest miejsce dla wszystkich podmiotów będących elementami „łańcucha żywnościowego” – zarówno tych dużych, jak i małych. Jednak sukces stoi przed tymi, którzy sprostają wymaganiom, wyzwaniom rynku, postawią na jakość i bezpieczeństwo żywności, potrafią obniżyć koszty i udowodnić swoją należytą staranność w utrzymaniu poziomu jakości, wymaganego przez konsumentów.
Na temat form wprowadzania do obrotu surowców i żywności przetworzonej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego mówiła Dorota Pilich z WIW w Siedlcach, która zdefiniowała pojęcie „wprowadzanie na rynek” a następnie przybliżyła słuchaczom rodzaje działalności w zakresie wytwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego, zakłady podlegające rejestracji, wymagania przy sprzedaży bezpośredniej. Omówiła także działalność marginalną, lokalną i ograniczoną
Wykład Emilii Staniszewskiej z MRiRW dotyczył obowiązków producenta w zakresie znakowania produktów żywnościowych. Omówiono ogólne zasady oznakowania środków spożywczych ze szczególnym wyjaśnieniem definicji oznakowania, znakowania kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej, zasady „nie wprowadzania konsumenta w błąd” oznakowaniem środka spożywczego oraz konstruowania zgodnej z przepisami „nazwy” produktu spożywczego. Następnie wskazano przepisy unijne regulujące oznakowanie wszystkich środków spożywczych i najważniejsze przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. w sprawie znakowania środków spożywczych.
Jak podkreślał w swoim wykładzie Piotr Gębczyński z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, przed producentami rolnych surowców do przetwórstwa spożywczego i na rynek produktów świeżych stawiane są coraz wyższe wymagania dotyczące jakości oraz bezpieczeństwa wyrobów. Wymagania te obejmują swoim zakresem nie tylko sam produkt ale również otoczenie towarzyszące jego wytworzeniu. Z zagrożeniami dla bezpieczeństwa żywności oraz czynnikami negatywnie oddziałującymi na jej jakość można się zetknąć na każdym etapie wytwarzania, przetwarzania oraz dystrybucji. W celu przeciwdziałania tym zagrożeniom niezbędne jest odpowiednie nadzorowanie całego łańcucha żywnościowego. Towary pochodzące z sektora produkcji roślinnej i zwierzęcej muszą być sprawdzone pod względem bezpieczeństwa, nie mogą przenosić zagrożeń biologicznych, chemicznych oraz fizycznych. W obowiązujących regulacjach prawnych, główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Oczekuje się jednak, aby w działaniach służących zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości żywności brali również udział rolnicy - dostawcy surowców nieprzetworzonych lub częściowo przetworzonych.
Na temat opakowań w przemyśle spożywczym mówił Adam Fotek z Centrum Badań i Rozwoju Opakowań. W ramach swojego wykładu dokonał przeglądu i omówienia wymagań prawnych dotyczących materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zaprezentował wymagania obowiązujące w Unii Europejskiej i Polsce. Omówił zasady przeprowadzania badań, zasady dobrej praktyki produkcyjnej, zapisy deklaracji zgodności oraz wymagania prawne dla materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu. W drugiej części wykładu przestawiono innowacyjne materiały opakowaniowe i zaprezentowano sposoby doboru opakowań do rodzaju produktu spożywczego.
Zdaniem Bolesława Pieczyńskiego z CDR – marketing na dzisiejszym rynku to nie wybór – to konieczność. Głównym celem jego wykładu było zapoznanie uczestników z rolą i znaczeniem marketingu w sprzedaży produktów wytworzonych przez rolników w swych gospodarstwach. Omówiona była rola i znaczenie marketingu w obecnych i zmieniających się warunkach gospodarki rynkowej.
W części praktycznej konferencji uczestnikom zaprezentowano pracę urządzeń wykorzystywanych w Centrum Praktycznego Szkolenia, odbył się także praktyczny pokaz produkcji soków i przetworów mięsnych, połączone z degustacją. W Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach odbył się pokaz przemiału zboża na mąkę.
Opracowanie: CDR O/Radom
Program konferencji – pobierz
Jeśli chcesz wiedzieć więcej – prezentacje oraz abstrakty wykładów
Dorota Balińska-Hajduk - Jakość żywności znajdującej się w obrocie – abstrakt - pobierz, prezentacja - pobierz
Emilia Staniszewska - Znakowanie produktów żywnościowych – wymagania i obowiązki producenta – abstrakt - pobierz, prezentacja - pobierz
A.Pieczyński - Przygotowanie do sprzedaży – aspekty marketingu w przemyśle spożywczym - abstarkt - pobierz, prezentacja – pobierz
Piotr Gębczyński - Produkujemy zgodnie z przepisami – funkcjonowanie gospodarstw w systemach bezpieczeństwa produkcji żywności w zakresie produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – abstrakt - pobierz, prezentacja - pobierz
Adam Fotek - Opakowania w przemyśle spożywczym - wymagania prawne i nowe trendy – abstrakt - pobierz, prezentacja - pobierz
Dorota Pilich - Formy wprowadzania do obrotu surowców i żywności przetworzonej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego – prezentacja - pobierz
J. Lesisz - Przetwórstwo surowców w gospodarstwie i małym przedsiębiorstwie – prezentacja - pobierz
Słowa kluczowe : konferencja, żywność, przetwórstwo