Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zakończenie cyklu szkoleń o przyzagrodowym chowie gęsi

31.10.2019

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zakończyła cykl szkoleń pn. Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw. Ostatnie dwa szkolenia odbyły się w województwie łódzkim (23.10. Bratoszewice i 24.10. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie). Uczestnicy szkolenia mogli usłyszeć, jak można w  gospodarstwie wygenerować przychody poprzez rolniczy handel detaliczny, jednocześnie kultywując zakorzenioną w wielowiekowej tradycji, przyzagrodową hodowlę gęsi, opartą na polskiej rodzimej rasie gęsi białej kołudzkiej, wyhodowanej w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.

 

Prezes Fundacji Andrzej Klonecki przekonywał, że małe stada, prowadzące chów w ekologicznych warunkach dają doskonały, prozdrowotny produkt kulinarny i poszukiwany na rynkach zagranicznych puch, a cztery gęsi równoważą wartość jednego tucznika. Dr inż.

 

Halina Bielińska z ZDIZ w Kołudzie Wielkiej, podkreślając znaczenie dobrostanu zwierząt w uzyskaniu dobrej jakości produktu, odkryła przed słuchaczami tajniki cech poszczególnych ras, wśród których 98% udziału ma biała gęś kołudzka, omówiła warunki odchowu piskląt, żywienia gęsi owsianych w oparciu o pasze gospodarskie oraz zaprezentowała wysoką wartość  gęsiny, jako mięsa o wybitnych walorach smakowych, doskonałej jakości białka, bogatej w witaminy (np. K₂)  pożądane nienasycone kwasy tłuszczowe. Niektórzy po raz pierwszy mieli okazję dowiedzieć się,  co to jest „gęś owsiana”, „okrasa”, „półgęsek” i do czego służy gęsi smalec.

 

Beata Chełminiak przedstawiła zasady funkcjonowania rolniczego handlu detalicznego (RHD) w kontekście przyzagrodowego chowu gęsi i sprzedaży produktów z  gospodarstwa, uwzględniając warunki, które musi spełnić rolnik oraz zobowiązania podatkowe.

 

Niewątpliwą atrakcją szkolenia były warsztaty kulinarne, podczas których wolontariuszki  z Fundacji w mistrzowski sposób demonstrowały i instruowały słuchaczy, jak rozbiera się gęsią tuszę i jakie wyśmienite potrawy można z niej uzyskać. I nie było to przysłowiowe „lizanie cukierka przez szybę”, bo kulminacyjnym punktem spotkania stała się degustacja pierogów z gęsiną, czerniny, gęsich udek, pieczonej faszerowanej gęsi , która dla obecnych na sali ŁODR gospodyń zapewne stała się inspiracją do przywrócenia tego staropolskiego rodzaju mięsa w kuchni, a może też do rozwinięcia chowu gęsi, jako dodatkowego źródła dochodu w gospodarstwie.

 

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009