- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza wiedzy na temat żywności ekologicznej
Zapraszamy do zapoznania się z artykułami informacyjno-edukacyjnymi opracowanymi w ramach projektu „Jemy Eko”
W ramach operacji opracowano serię 11-tu artykułów informacyjno-edukacyjnych, podzielonych na dwie grupy adresatów: konsumentów oraz producentów żywności. W serii pierwszej podjęte zostały zagadnienia dotyczące różnic między produktami ekologicznymi i konwencjonalnymi, wpływu żywności na zdrowie, ekologicznych zakupów, żywności i żywienia, ekologicznych produktów: warzyw, owoców, nabiału i mięsa; promocji wsi jako miejsca wytwarzania zdrowej żywności i miejsca atrakcyjnego wypoczynku. W drugiej serii artykułów zostały podjęte zagadnienia dotyczące: zalet i korzyści wynikających z produkcji ekologicznej w porównaniu do produkcji konwencjonalnej i intensywnej; przestawiania gospodarstw rolnych na ekologiczne metody produkcji a poprzez to zrównoważonego użytkowania zasobów przyrodniczych wsi; rozwijania trwałych powiązań kooperacyjnych w łańcuchu żywnościowym, w tym tworzenia zrównoważonych i krótkich łańcuchów dostaw produktów ekologicznych.
Tematyka artykułów adresowanych do grupy konsumentów przedstawia się następująco:
- Temat: „Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia?”- pobierz. Zagadnienia: różnice między żywnością konwencjonalną a ekologiczną; naturalne i przemysłowe sposoby produkcji żywności; jak działają gospodarstwa ekologiczne; wpływ żywności i żywienia a zdrowie dzieci i dorosłych; rozmowa z ekspertem ds. żywności i żywienia,
- Temat: „Eko zakupy po polsku”- pobierz. Zagadnienia: jak kupować ekologicznie?; lokalność i sezonowość produktów ekologicznych; na co zwracać uwagę przy zakupach ekożywności; ekoznaki – jak je czytać; dostępność ekoproduktów; jak organizować się w grupy zakupowe?; zakupy bezpośrednie u rolnika; zdrowy, zrównoważony styl życia – jak żyć zdrowo w sposób przyjazny dla środowiska?; rozmowa z ekspertem ds. ekomarketingu,
- Temat: „Ekologiczne warzywa i owoce”- pobierz oraz „Jabłuszko z robaczkiem”- pobierz. Zagadnienia: sposoby produkcji ekologicznych owoców i warzyw – różnice między metodami konwencjonalnymi; walory odżywcze i prozdrowotne ekologicznych warzyw i owoców; jak pozyskiwać świeże warzywa i owoce w sezonie i poza sezonem; reportaż z wizyty w ekologicznym gospodarstwie sadowniczymi i warzywniczym; rozmowa z rolnikiem.
- Temat: „Eko mleko”- pobierz. Zagadnienia: sposoby produkcji ekologicznego nabiału i jaj – różnice między metodami konwencjonalnymi; walory odżywcze i prozdrowotne nabiału ekologicznego; jak pozyskiwać świeże nabiał; reportaż z wizyty w ekologicznych gospodarstwie mleczarskim; rozmowa z rolnikiem.
- Temat: „Ekologiczne mięso”- pobierz. Zagadnienia: sposoby produkcji ekologicznego mięsa i drobiu – różnice między metodami konwencjonalnymi; walory odżywcze i smakowe ekologicznych produktów mięsnych; jak pozyskiwać świeże mięso ekologiczne i drób; reportaż z wizyty w ekologicznym gospodarstwie hodowlanym; rozmowa z hodowcą ekologicznym.
- Temat: „Wsi spokojna, wsi wesoła!”- pobierz. Zagadnienia: wypoczynek na wsi w gospodarstwie ekologicznym – agroekoturystyka; jak atrakcyjnie spędzić czas na wsi z rodziną– weekend, urlop; praca i pomoc sezonowa w gospodarstwie ekologicznym; rozmowa z rolnikiem; rozmowa z ekspertem ds. turystyki.
- Tematy: „Żywność ekologiczna w żywieniu dzieci i niemowląt”- pobierz. Zagadnienia: wpływ żywności i żywienia na zdrowie i rozwój dzieci; substancje szkodliwe w żywności; zalety prozdrowotne żywności ekologicznej; diety; rozmowa z pediatrą
Tematyka artykułów adresowanych do producentów żywności przedstawia się następująco:
- Temat: „Produkcja ekologiczna a konwencjonalna – jaka różnica?”- pobierz. Zagadnienia: zalety i korzyści ekonomiczne wynikając z produkcji metodami ekologicznymi; certyfikacja ekologiczna i inne systemy znakowania żywności wysokiej jakości premium; perspektywy rozwojowe rynku ekoproduktów żywnościowych,
- Tematy: „Przestaw się na eko (produkcję)” - pobierz. Zagadnienia: dlaczego warto; zrównoważone korzystanie z zasobów przyrodniczych wsi; perspektywy ekonomiczne tendencje na rynku ekożywności; wymogi formalne i organizacyjne przestawiania gospodarstwa na ekoprodukcję żywności; finansowanie i dopłaty do ekoprodukcji i ekoprzetwórstwa; ekologiczna przedsiębiorczość pozarolnicza – małe przetwórstwo, agroekoturystyka.
- Temat: „Ekologiczne łańcuchy dostaw”- pobierz. Zagadnienia: sprzedaż bezpośrednia i krótkie łańcuchy dostaw; ekologia krótkich dróg; jak zorganizować w praktyce krótki łańcuch dostaw – krótkie abc...; aspekty praktyczne, organizacyjne, ekonomiczne, marketingowe tworzenia sieci współpracy; grupy producenckie i spółdzielczość, klastry; dobre przykłady zrównoważonych łańcuchów dostaw z kraju i zagranicy; ekomarketing i nowoczesne metody promocji ekoproduktów; współpraca branżowa i międzybranżowa; budowanie konsorcjów na rzecz promocji ekoproduktów lokalnych; partnerstwo.
Zapraszamy na stronę projektu - zobacz
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”