- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Relacja z wyjazdu studyjnego producentów sera i przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
W dniach 2-6 lipca 2018 roku odbył się wyjazd studyjny producentów sera i przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Przedsięwzięcie było realizowane w ramach projektu „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne dla polskich producentów sera i wina”.
Głównym celem 5-dniowego wyjazdu studyjnego do Tyrolu (Austria) było podniesienie poziomu wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy 38 producentami wina i przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu a zagranicznymi producentami działającymi w branży serowarskiej.
Wśród odwiedzonych serowarni znalazły się:
- SCHAUKAESEREI KASPLATZL
W której przerabia się 100 tys. litrów mleka, z czego powstaje 10 ton sera, czyli około 1100 krążków. Wśród produktów serowarskich produkuje się: świeży ser schuntaler, dojrzewający 4-5 godz. w solance, sery pleśniowe z białą pleśnią, sery półtwarde pasterskie, ser twardy, długodojrzewający górski. Specjalizują się też w produkcji masła (na mleku od krów przebywających na pastwisku przez cały sezon), maślanki, mleka i jogurtu. Robią też własne marmolady, pesto i chleb. Motto życiowe, według którego budują wartość przedsięwzięcia to: „Dobre rzeczy potrzebują cierpliwości”.
- ERLEBNIS SENNEREI ZILLERTAL – MAYRHOFEN
W serowarni znajduje się bardzo ciekawa trasa edukacyjna dla dzieci i dorosłych. Zawiera ona pokazowe gospodarstwo rolne oraz cześć poświęconą znaczeniu pszczół dla rolnictwa. Cykl produkcyjny można zobaczyć przechodząc oszklonymi korytarzami. Serowarnia produkuje produkty mleczne z mleka krowiego, koziego i owczego, w tym Graukase (odtłuszczony ser), typowy dla regionu. Współpracują z 380 gospodarstwami.
- KASEREI PLANGGER
Należą do austriackiego stowarzyszenia ekologicznego Bio AUSTRIA, ich dojrzewalnia jest wybudowana w skale. Do tej serowarni dostarcza swoje mleko 110 rolników ekologicznych. Aby poprawić przepuszczalność i żyzność gleby co 2-3 lata wysypują piasek na hale, a do gnojówki dodają węgiel drzewny, aby pozbawić ją zapachu. Na zdrowych użytkach zielonych występuje od 50-60 gatunków traw i ziół. Aby poprawić odporność krów podają im wraz z sianem efektywne mikroorganizmy (nowość z Japonii).
- SENNEREI HATZENSTADT
Gospodarstwo ekologiczne z 60 lenią tradycją w rzemieślniczej produkcji sera. Tradycyjna, tyrolska bacówka (spółdzielnia) do której mleko z hal dostarczane jest kolejką linową. Mleko z najdalej oddalonych hal (2km) transportowane jest łącznie 3 kolejkami linowymi z 2 przesiadkami. Czas transportu mleka wynosi maksymalnie 15 minut. Produkują wszystkie sery dojrzewające półtwarde i twarde.
- WORGL BERGLANDMILCH
Największa spółdzielnia mleczarska grupy Tirol Milch, zrzeszonej w Berglandmilchgruppe. Przerabiają rocznie 230 milionów kg mleka. Spółdzielnia zatrudnia 230 pracowników, a mleko jest dostarczane przez 2980 rolników z Tyrolu. Działa w obiegu zamkniętym opierając się na energii odnawialnej (panele słoneczne), dodatkowe ciepło produkowane jest ze zrębków drzewnych z okolicznych lasów. Ciepło wykorzystywane jest do podgrzewania mleka. Posiadają własną studnię. Nadmiar ciepła oddają do kampanii energetycznej SELGROS. Produkują sery twarde, półtwarde i pleśniowe, w tym sery kozie i krowie. Produkują serwatki owocowe, maślanki i mleka smakowe w różnych smakach.
- SCHONANGER ALM DIARY FARM
Bacówka położona na wysokości 1380 m npm. Współpracują z 24 gospodarstwami na obszarze 680 ha hal, na których rozmieszczone są 3 bacówki (letni urlop spędza tam 260 zwierząt). Codziennie przerabianych jest 2,5 tyś. litrów mleka. Specjalizują się w produkcji sera twardego górskiego, ementalera, sera tylżyckiego, camemberta i sera z ziołami. Cała produkcja sprzedawana jest wyłącznie podczas sprzedaży bezpośredniej w bacówce.
Podczas ostatniej olimpiady serowarskiej zdobyli 2 złote i 2 srebrne medale. Oprócz sera w sezonie produkują 1400 kg świeżego masła. Serwatka pozostała po produkcji masła przeznaczana jest na skarmianie trzody chlewnej, z której wyrabiane są wędliny - również sprzedawane w bacówce.
- BIOSENNEREI KOLSASS
Spółdzielnia założona w 1929 roku, produkują wyłącznie sery pleśniowe metodą rzemieślniczą (ręcznie). Posiadają bardzo szeroki asortyment produktów. Mleko pochodzi od małych gospodarstw (4-20 krów). Rocznie wytwarzają 700 – 800 tys. kg sera i produkują 12 rodzajów sera. Cały asortyment stanowią produkty bio.
- HEUMILCHSENNEREI IN FUGEN
Produkują sery krowie twarde i półtwarde oraz masło. Wśród oferowanych produktów posiadają wyjątkowy ser z sianem i ziołami. Współpracuje z nimi 270 rolników. Funkcjonują w formie spółdzielni - przedsiębiorstwa należącego do rolników. Rolnicy prowadzą ekstensywną produkcję rolniczą, na ich pastwiskach oznaczono prawie 100 różnych traw i ziół. Produkują typowy dla Tyrolu ser Graukase. Spółdzielnia została założona przez 29 rolników w 1934 r. Produkowała wtedy głównie ementalery i masło. Roczna, aktualna produkcja obejmuje przetwarzanie 14,5 mln kg mleka rocznie. To stawia serowarnię na pozycji największego przetwórcy mleka w Tyrolu, będącym w rękach rolników.
- WILDER KAESER
Tyrolska serowarnia pokazowa o powierzchni 400 m2. Na pastwiskach zidentyfikowano 30-50 różnych traw, ziół i kwiatów alpejskich. Produkują mleko „na sianku”, co oznacza, że do produkcji nie używają sianokiszonki (a co istotne, w Austrii tylko 15% produkcji mleka spełnia te kryteria). Produkują sery miękkie, pleśniowe o bardzo intensywnym zapachu i smaku. Codzienna produkcja to przerób 1200 litrów mleka, co daje 700 krążków sera.
Program wyjazdu studyjnego do Tyrolu był bardzo napięty, ale dzięki temu uczestnicy mieli możliwość zobaczyć serowarnie różne pod względem wielkości i procesów produkcji; poznać nie tylko tyrolskie sery, ale przede wszystkim porozmawiać z ich producentami, zadać istotne dla nich pytania i nawiązać nowe kontakty potrzebne do przyszłej współpracy.
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”