- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Dnia 27 listopada 2012 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazały się decyzje wykonawcze Komisji z dnia 22 listopada bieżącego roku (notyfikowane jako dokument nr C (2012) 8390 i C (2012) 8391) zezwalające na wprowadzenie do obrotu laktoferyny bydlęcej jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady. Decyzje te skierowane są do przedsiębiorstwa Morinaga Milk Industry Co. Ltd. (które zwróciło się do właściwych...
Według danych OECD światowa produkcja OMP ma być w 2012 roku o ok. 0,6% większa niż rok wcześniej, czyli osiągnie poziom ok. 3,55 mln ton. Same państwa skupione w OECD mają odnotować niespełna 1% wzrost w skali roku, tymczasem produkcja w krajach spoza tego ugrupowania ma być stabilna. Aż 4/5 produkcji OMP przypada obecnie na kraje rozwinięte, ponad 1/3 - na samą Europę. Stary Kontynent zyskuje udział w tym segmencie. Dzieje się tak na skutek wzrostu zapotrzebowania na...
Od 2010 roku wywóz masła z Polski przeżywał rozkwit i było ono coraz bardziej istotne dla eksportu mleczarskiego. W pierwszym półroczu bieżącego roku odnotowano jednak odwrócenie tego trendu: za granicę wysłano 18,3 tys. ton tego tłuszczu, uzyskując 53,4 mln EUR – oznaczało to 14,5% zniżkę w ujęciu ilościowym i 45% wartościowo. Masło z Polski wysyłane jest przede wszystkim do państw UE, głównie na rynki Piętnastki, i to właśnie dużo niższe ceny masła w Polsce...
Według danych GUS w latach 2000-2011 produkcja serów i twarogów w Polsce wzrosła o niemal 59% i osiągnęła rekordowy poziom 754,2 tys. ton. Obecnie udział naszego kraju w ogólnej produkcji światowej wynosi około 3%. Sery są grupą towarową, która jest główną pozycją w strukturze wykorzystania tłuszczu mlecznego. W ciągu ostatnich 11 lat produkcja serów dojrzewających wzrosła o ponad 92,4% do 284,7 tys. ton. W tym samym okresie odnotowano 46,6% zwyżki w produkcji serów świeżych...
W ciągu ostatniego roku ponad 500 gospodarstw zajmujących się produkcją mleczarską w Galicji w Hiszpanii zawiesiło swoją działalność z powodu kryzysu gospodarczego. Przeciętnie w regionie tym upada około 12 farm mlecznych tygodniowo. Jak pokazują najnowsze dane "La Voz de Galicia" ("Głos Galicji") w ciągu 10 ostatnich lat liczba gospodarstw mleczarskich w Galicji zmniejszyła się trzykrotnie do 10 648. Większość upadłości odnotowanych od 2000 roku...
Przemysł mleczarski w Kenii przeżywa obecnie rozkwit. W całym ubiegłym roku do mleczarni w tym kraju dostarczono 549 mln litrów mleka, a jeszcze w 2004 roku było to zaledwie 274 mln litrów. Krajowa produkcja tego surowca jest jednak znacznie większa i w 2011 r. w kraju tym wytworzono ponad 5 mld litrów mleka. Tak duże rozbieżności wynikają m.in. z niskich zdolności produkcyjnych przetwórni w Kenii, oraz dużej ilości mleka o niskiej jakości. Pozostałe, nie sprzedane do...
Od czwartego kwartału ubiegłego roku obserwowany jest silny wzrostowy trend ilości skupowanego przez mleczarnie w Polsce mleka. Według najnowszych danych GUS, w okresie od początku stycznia do końca kwietnia bieżącego roku skup mleka w Polsce osiągnął poziom 3111,9 mln litrów mleka i był tym samym o niemal 11% wyższy niż w analogicznym okresie roku 2010. Coraz większe dostawy mleka do przetwórni to efekt wolno rosnącego popytu na rynku krajowym oraz dobrej koniunktury na...
Polska jest znaczącym eksporterem netto produktów mlecznych, sprzedając za granicę ekwiwalent niemal 1/5 produkcji i ¼ kwoty dostaw mleka. Od momentu wejścia do Unii eksport przeżywa nieustanny wzrost - dynamika osłabła dopiero w 2008 r., a rok 2009 przyniósł gorsze wyniki sprzedaży wskutek ogólnoświatowej dekoniunktury (po całym roku wywóz zmalał wartościowo o ¼). Podstawowymi produktami wywozu są sery i twarogi, mleko w proszku (zwłaszcza odtłuszczone) oraz płynne...
W Unii Europejskiej produkcja mleka od 1984 r. podlega limitowaniu w narodowych kwotach mlecznych, których celem jest ustabilizowanie podaży na poziomie akceptowalnych nadwyżek i zapewnienie producentom atrakcyjnych cen. Kwota mleczna oznacza limit ilości mleka, jaką producent może sprzedać, lub zakład mleczarski może kupić w danym roku kwotowym (od kwietnia do końca marca następnego roku). Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) z 1992 roku zakładała funkcjonowanie...
Stany Zjednoczone Ameryki Północnej są trzecim producentem mleka na świecie, więcej tego surowca wytwarza się tylko w Unii Europejskiej i w Indiach. Według szacunków OECD w 2011 roku ponad 12% wyprodukowanego na świecie mleka pochodziło z USA. Od trzeciego miesiąca 2010 roku w kraju tym obserwowany jest systematyczny wzrost produkcji mleczarskiej, warto dodać, że jeszcze przez cały 2009 r. działał tam program uboju krów mlecznych, który zapoczątkowany był w 2008 roku w...