- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie od 2004 r. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze w państwach UE. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się. W 2009 r. wywóz stanowił 29% krajowej produkcji, rok później już 32%, a w 2013 r. wzrósł do ok. 36%, co świadczy o coraz większym wpływie eksportu na rozwój polskiego drobiarstwa. W 2013 r. dodatnie...
Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej z marca br. dotyczącego sytuacji na unijnym rynku rolnym wynika, że po redukcji podaży mięsa w ostatnich dwóch latach, w 2014 r. nastąpi niewielki wzrost zarówno produkcji, jak i jego spożycia. Tendencja ta utrzyma się również w 2015 r., i będzie dotyczyć trzech głównych gatunków mięsa (wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu). Komisja szacuje, że w bieżącym roku wolumen produkcji mięsa (brutto) ogółem wyniesie 43,02 mln ton, co...
Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej z marca br. dotyczącego sytuacji na unijnym rynku rolnym wynika, że po redukcji podaży mięsa w ostatnich dwóch latach, w 2014 r. nastąpi niewielki wzrost zarówno produkcji, jak i jego spożycia. Tendencja ta utrzyma się również w 2015 r., i będzie dotyczyć trzech głównych gatunków mięsa (wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu). Komisja szacuje, że w bieżącym roku wolumen produkcji mięsa (brutto) ogółem wyniesie 43,02 mln ton, co...
W marcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci przewidują w 2014 r. dobre zbiory zbóż, odbudowę produkcji mięsa oraz dalszy wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej. Drób jest najbardziej dynamicznym sektorem spośród wszystkich gatunków mięsa, a jego produkcja i spożycie rosną sukcesywnie od 2007 r. Tempo wzrostu wytwarzania drobiu w ostatnich 3 latach zostało spowolnione w...
W marcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci przewidują w 2014 r. dobre zbiory zbóż, odbudowę produkcji mięsa oraz dalszy wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej. Unijna populacja trzody chlewnej zmniejsza się sukcesywnie od 2006 r. Wyniki spisu pogłowia z grudnia 2013 r. wskazują jednak na mniejszy spadek liczebności stada ogółem wobec roku poprzedniego (-0,5%) niż zanotowany w...
W minionym roku wartość eksportu mięsa wołowego z Brazylii osiągnęła rekordowy poziom 5,3 mld USD, co oznacza, że była o 19% wyższa niż w 2012 r. Wzrost światowego popytu na mięso oraz kontynuacja spadkowego trendu wartości reala brazylijskiego to najważniejsze czynniki, które stały za sukcesem zwiększonego wywozu wołowiny z tego kraju. Trzeba przy tym nadmienić, że te doskonałe rezultaty osiągnięto pomimo wyższego poziomu cen bydła notowanego w Brazylii przez większą część...
Po wielu latach spadku pogłowia bydła w krajach UE, w 2012 r. nastąpił wyłom w dotychczasowym trendzie i zanotowano niewielki wzrost pogłowia bydła mlecznego. Był to wynik nadchodzących zmian dotyczących kwot mlecznych, co znalazło swoje odzwierciedlenie w decyzjach produkcyjnych farmerów, przyczyniając się do stabilizacji pogłowia krów mamek. Tym niemniej wzrostowy trend pogłowia bydła mlecznego nie trwał długo, gdyż w 2013 r. stado tych zwierząt prawdopodobnie ponownie się...
W grudniu 2013 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2013-2023”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Według przewidywań, od 2014 r. produkcja mięsa wieprzowego w UE zacznie odbudowywać się i do 2023 r. wzrośnie o 5% wobec 2013 r. i o 3% wobec średniej z okresu 2010-2012 do 23,4 mln ton. Poziom wzrostu unijnej produkcji wieprzowiny...
W grudniu 2013 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2013-2023”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę korzystnej sytuacji na unijnym rynku drobiu w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Eksperci Komisji przewidują, że produkcja mięsa drobiu w UE będzie rosła najbardziej ze wszystkich gatunków mięsa – średnio o 0,8% rocznie i w 2023 r. sięgnie 13,6 mln ton. W porównaniu z 2012 r. przeciętny poziom wytwarzania...
Według FAO w 2013 r. produkcja mięsa wołowego ukształtuje się na poziomie 67,5 mln ton, tj. będzie zaledwie o 0,2% większa niż w 2012 r. Trzeba podkreślić, że przez ostatnie pięć lat poziom produkcji tego gatunku mięsa na świecie prawie się nie zmienił. Stosunkowo niewielki wzrost wytwórczości wołowiny dotyczy krajów rozwijających się, gdzie skupionych jest 60% całej produkcji na świecie. Jak prognozuje FAO w 2013 r. produkcja wołowiny w tych krajach zwiększy się o 2%,...