- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Ubój trzody chlewnej w krajach Unii Europejskiej w okresie pierwszych pięciu miesięcy br. zwiększył się o 3,7% do około 9,6 mln ton. Jest to o 339 tys. ton więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Porównując ten wynik do podobnych okresów w poprzednich dwóch latach, 2014 r. i 2013 r., oznacza to znaczny wzrost. W analogicznym okresie w 2014 r. odnotowano 1% spadek produkcji mięsa do poziomu około 9,2 mln ton, a w porównaniu z analogicznym okresem w...
Kraje Unii Europejskiej nadal konstruują prawo dotyczące klonowania zwierząt. W dniu 8 września br. Parlament wzmocnił projekt Komisji Europejskiej, w którym zakazano klonowania zwierząt, poszerzając ten zakaz o klonowanie wszystkich zwierząt hodowlanych, klonowanie potomstwa tych zwierząt oraz import wszelkich produktów pochodzących z klonowania do Wspólnoty. Jak podkreślała Renate Sommer, współodpowiedzialna za sprawozdanie, z ramienia parlamentarnej komisji ds....
Według najnowszych badań amerykańskich, spożycie mięsa drobiu zwiększa płodność mężczyzny. Badania zostały przeprowadzone w szpitalu w Massachusetts w latach 2007-2014, a ich wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym „Journal Fertility and Sterility” na początku sierpnia br. Celem eksperymentu była ocena zależności między spożyciem mięsa przez mężczyzn i wynikami klinicznymi par poddawanych leczeniu niepłodności. Mężczyźni wypełniali ankiety, w których określali...
Tradycyjna produkcja drobiu dla rynku masowego jest niewątpliwie bardzo przyszłościowa. Jednak w wielu krajach pojawia się coraz większe zapotrzebowanie na produkty premium. Rośnie grupa konsumentów, którzy zwracają uwagę nie tylko na cenę i jakość produktów drobiowych, lecz również na sposób produkcji – dobrostan drobiu, sposób żywienia, wpływ produkcji na środowisko itp. Również supermarkety wprowadzają coraz więcej produktów z półki premium. W Europie zmiana w kierunku...
Po spadku eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego odnotowanego w 2014 r., w pierwszych pięciu miesiącach 2015 r. nastąpił niewielki wzrost wywozu. Według wstępnych danych MRiRW (mogą być obarczone błędami) w okresie styczeń-maj br. sprzedaż wieprzowiny z Polski na rynkach zagranicznych wyniosła 159,8 tys. ton, tj. zwiększyła się o 4,7 % w skali roku. Wzrost eksportu był napędzany przez sprzedaż na rynku wspólnotowym, która w ujęciu rocznym zwiększyła się...
Według ostatniego raportu Komisji Europejskiej z lipca br., w 2015 r. wzrośnie zarówno produkcja mięsa, jak i jego spożycie w krajach Wspólnoty. Wzrostowa tendencja produkcji oraz konsumpcji utrzyma się także w następnym roku, i będzie dotyczyć wszystkich najważniejszych gatunków mięsa (wieprzowiny, wołowiny, mięsa owczego oraz drobiu). Jak prognozuje Komisja Europejska, wolumen produkcji mięsa ogółem (netto) w UE-28 w 2015 r. zwiększy się o 2,2% do 45 mln 527...
W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci Komisji przewidują, że w 2015 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE wzrośnie w skali roku o 1,8% do ok. 13,5 mln ton. Ekspansji poziomu wytwarzania będą sprzyjały niższe ceny pasz. W pierwszym kwartale br. unijna produkcja drobiu wzrosła o 4% wobec tego samego okresu 2014 r. Największą dynamikę wzrostu zaobserwowano w Polsce (+16%),...
Epidemia wysokozjadliwej ptasiej grypy, która rozpoczęła się pod koniec 2014 r. w USA, jest najbardziej dotkliwa w historii tego kraju. Jak do tej pory skutkuje ona stratami ponad 46 mln szt. drobiu oraz znacznym niedoborem i wzrostem notowań jaj. Ceny hurtowe jaj na rynku amerykańskim w czerwcu br. wzrosły w skali roku prawie dwukrotnie. Ptasia grypa stanowi również niewiadomą dla amerykańskiego sektora kurcząt brojlerów. Na obszarach dotkniętych chorobą znajdowały się...
Według ostatniego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), w 2015 r. światowa produkcja mięsa wołowego wzrośnie tylko o 0,2%, i wyniesie około 68 mln ton. Trzeba przy tym podkreślić, że trend ograniczonego wzrostu produkcji wołowiny na świecie obserwowany już od wielu lat. Niewielkiego wzrostu produkcji (na poziomie 1% do 39,2 mln ton) można spodziewać się w krajach rozwijających się, przede wszystkim w Ameryce Środkowej...
W I kwartale 2015 r. unijni eksporterzy mięsa czerwonego zaczęli odrabiać straty po ciężkim dla handlu 2014 r. Sprzedaż unijnej wieprzowiny oraz pozostałych produktów z wieprzowiny na rynkach trzecich wzrosła w I kwartale br. o 9% do poziomu 413,9 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa). Trzeba podkreślić, że wzrost ten jest o tyle istotny, że uwarunkowania rynkowe w 2014 r. były niekorzystne. Po wprowadzeniu embarga na unijną wieprzowinę przez Rosję pod koniec...