- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wartość unijnego eksportu rolno-spożywczego w marcu 2016 r. wzrosła o 1 mln EUR w porównaniu z lutym br., osiągając pułap 11,3 mld EUR. Pomimo tego wzrostu nie został przekroczony rekordowo wysoki poziom wartości eksportu z marca 2015 r. W porównaniu z marcem 2015 r. największy wzrost wartość eksportu odnotowano w przypadku Chin (+11,8%). Zwiększyła się także wartość wywozu rolno-spożywczego na Ukrainę, do Jordanii i Kambodży. W porównaniu do marca 2015 r....
W I kwartale br. eksport mięsa wieprzowego do Chin zwiększył się o blisko 91% w stosunku do analogicznego okresu z 2015 r., z około 150 tys. do 286 tys. ton (nad podst. informacji prasowych). Spora ilość tego gatunku mięsa pochodziła z krajów Unii Europejskiej. W znacznym stopniu dostawy na rynek chiński zwiększyły Hiszpania oraz Niemcy, po ponad 80%, do odpowiednio 50 tys. ton oraz do 70 tys. ton. Dwukrotnie wzrósł wywóz z Francji oraz Danii, natomiast eksport z...
Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w 2016 r. światowa produkcja mięsa kurcząt wzrośnie o 1,1% do 89,7 mln ton. Wzrosty poziomu wytwarzania zanotują najwięksi eksporterzy – USA, Brazylia i UE. Stany Zjednoczone, największy na świecie producent drobiu, zwiększą produkcję o ok. 3% do 18,4 mln ton. W 2015 r. Brazylia przejęła pozycję Chin jako drugiego na świecie producenta mięsa kurcząt, a w 2016 r. produkcja wzrośnie o ponad 3% do 13,6 mln...
Kolor jest jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na wybory konsumenckie podczas oceny sensorycznej żywności, w tym również jaj. Na barwę żółtek jaj wpływ ma obecność karotenoidów. Intensywny kolor żółtka jest wyznacznikiem zdrowia i dobrostanu niosek. Choroby stada mogą zahamować wchłanianie karotenoidów u kur i wpływać na wystąpienie bladego koloru żółtka. Wszelkie problemy zdrowotne u drobiu (pasożyty, stres oksydacyjny, osłabienie układu odpornościowego,...
W świadomości publicznej często pojawiają się obiegowe opinie, że producenci drobiu stosują powszechnie hormony wzrostu aby przyśpieszyć przyrost masy ciała ptaków i uzyskać więcej mięsa. Ludzie obawiają się często spożywania mięsa drobiu, które z powodu obecności hormonów może szkodzić zdrowiu. Naukowcy z meksykańskiego uniwersytetu wykonali analizę naukową, w której próbują obalić ten mit i udowodnić, że hormony w masowej produkcji drobiu nie są stosowane. Hormony...
Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie, dynamika wzrostu uległa znacznemu przyśpieszeniu od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze na rynku unijnym. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie zwiększa się i wynosi obecnie ponad jedną trzecią. W 2015 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem...
Jak prognozuje Komisji Europejska w ostatnim raporcie z marca 2016 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2016), w kolejnych dwóch latach można się spodziewać mniejszej dynamiki wzrostu produkcji mięsa ogółem w krajach UE. Zarówno w 2016 r., jak i w 2017 r. wzrost ten ma wynieść 0,7%, w stosunku do 3,6% wzrostu odnotowanego w 2015 r. Największy wpływ na zwiększenie unijnej produkcji mięsa ogółem będzie miała zwyżka...
Według danych Komisji Europejskiej, w 2015 r. łączny eksport mięsa wieprzowego świeżego lub mrożonego poza Unię Europejską zwiększył się w stosunku do 2014 r. o blisko 12%, wynosząc 1 mln 641 tys. ton (w ekwiwalencie mięsa). W największym stopniu za wzrost ten odpowiedzialne było silne zwiększenie dostaw na rynek Chin. Eksport z UE do Państwa Środka wyniósł 462,2 tys. ton, i był o ponad 94% (+224,1 tys. ton) wyższy niż przed rokiem. Jednocześnie największym...
Przedstawiciele unijnego sektora drobiu coraz dobitniej wyrażają swoje obawy dotyczące nowej umowy handlowej UE z USA – Transatlantyckiego Partnerstwa na rzecz Handlu i Inwestycji (TTIP). Domagają się specjalnego traktowania przemysłu drobiarskiego. Negocjacje TTIP zainicjowano w 2013 r., a potrwają one prawdopodobnie do 2019-2020 r. W lutym br. rozpoczęła się 12 runda rozmów. Celem przedsięwzięcia jest stworzenie największej unii gospodarczej na świecie, stanowiącej prawie...
W marcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Eksperci Komisji przewidują, że w 2016 r. produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE wzrośnie w skali roku o 1,7% do ok. 14 mln ton, a w przyszłym roku o 1,2% do 14,2 mln ton. W 2015 r. poziom wytwarzania zwiększył się wobec 2014 r. o 3,7% do 13,8 mln ton, prawie o 1 p.p. więcej niż spodziewano się na jesieni. Ekspansji produkcji sprzyjały relatywnie...