- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Według prognoz Komisji Europejskiej z października br., produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrośnie w skali roku o 4% do 14,3 mln ton, a w 2017 r. o 1,2% do 14,5 mln ton. Ekspansji poziomu wytwarzania sprzyjają relatywnie niskie ceny pasz, dzięki kolejnym korzystnym zbiorom na świecie. Pomimo niższych cen kurcząt brojlerów na początku tego roku, unijna produkcja mięsa drobiu w pierwszym półroczu 2016 r. zwiększyła się o 6%. Wzrosty zanotowali wszyscy...
Notowany w Chinach spadek produkcji mięsa wieprzowego generuje większe zapotrzebowanie na import tego gatunku mięsa. Korzystają na tym duńscy producenci, którzy gotowi są nawet do podwojenia eksportu do Chin. Należy przypomnieć, że produkcja wieprzowiny w Państwie Środka zmniejszyła się w znaczący sposób w wyniku wprowadzenia bardziej wymagających regulacji z zakresu ochrony środowiska, które nałożyły nowe limity zanieczyszczeń związanych z hodowlą trzody. W okresie sześciu...
W pierwszych sześciu miesiącach 2016 r. łączny eksport mięsa wołowego z krajów Unii Europejskiej wyniósł 329,9 tys. ton (w ekwiwalencie tuszy), tj. był o 18,9% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Według danych Eurostat, najbardziej dynamicznie rozwijał się eksport zwierząt żywych, których sprzedaż na rynki trzecie zwiększyła się o 39,8% do 111,6 tys. ton (w wadze tuszy). Eksport mięsa mrożonego wzrósł o blisko jedną czwartą do 53,6 tys. ton, a świeżego i...
Według prognoz Komisji Europejskiej z lipca br., produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2016 r. wzrośnie w skali roku o 2% do ok. 14 mln ton, a w 2017 r. o 1,2% do 14,2 mln ton. Poziom wytwarzania zwiększą wszyscy znaczący producenci drobiu w UE, oprócz Niemiec, a prym będzie wiodła ponownie Polska. Dynamika wzrostu średnio w UE będzie jednak niższa od ubiegłorocznej. W 2015 r. unijna produkcja podwyższyła się wobec 2014 r. o 3,8% do 13,8 mln ton. Ekspansji...
Arnold Schwarzenegger – amerykański aktor znany z m.in. z filmów „Terminator” wystartował niedawno w chińskich reklamach wideo, które mają na celu zmniejszenie spożycia mięsa wieprzowego przez Chińczyków, co przyczyniłoby się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. W kampanii reklamowej bierze udział również James Cameron – reżyser „Terminatora”. Obaj są wegetarianami. Liderem akcji jest międzynarodowa organizacja ochrony dzikich zwierząt – WildAid. Pomysłodawcą...
Analitycy prognozują, że decyzja Wielkiej Brytanii o wyjściu z Unii Europejskiej (tzw. Brexit) będzie miała duży wpływ na światowy handel mięsem. Import mięsa z krajów trzecich do UE jest uregulowany za pomocą kontyngentów i ceł, które po Brexicie będą musiały zostać zweryfikowane. W trakcie negocjowania warunków Brexitu w nadchodzących latach, Wielka Brytania będzie musiała ustalić jaka część kontyngentów będzie przyznana wyłącznie jej i na jakich zasadach. Wielka Brytania...
Według najnowszych prognoz Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) i Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w ciągu najbliższych 10 lat światowy eksport mięsa wzrośnie prawie o jedną czwartą. Wysokie zapotrzebowanie będzie pochodziło z Azji, Bliskiego Wschodu oraz w coraz większym stopniu z Afryki Subsaharyjskiej. Kraje tego regionu sprowadzają obecnie ok. 8% całkowitego wolumenu importu mięsa w skali globu. Od 2016 r. do 2025...
Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025), światowa produkcja mięsa wieprzowego w najbliższych 10 latach będzie rosła wolniej niż mięsa ogółem. W 2025 r. wolumen światowej produkcji wieprzowiny może ukształtować się na poziomie 131 mln ton, i ma być o około 12% wyższy niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. W analogicznym okresie światowa produkcja mięsa ogółem ma zwiększyć się o blisko 16%. Za blisko 85% prognozowanego wzrostu...
Według ostatniego raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br., światowa produkcja wołowiny, po niewielkim spadku przed rokiem, w 2016 r. wzrośnie o 0,8% do 68,4 mln ton. Podobne tendencje będzie można zaobserwować w eksporcie wołowiny, który w br. ma wzrosnąć o 1,3% do 9,3 mln ton. W 2015 r. światowy handel tym gatunkiem mięsa zmniejszył się o 5%. W 2016 r. udział eksportu mięsa wołowego w światowej produkcji...
Bill Gates – miliarder, założyciel firmy Microsoft i jego żona Melinda są znani z działalności charytatywnej. Ostatnim ich przedsięwzięciem w tym obszarze jest dotacja 100 tys. kurcząt dla ubogich rodzin z Afryki subsaharyjskiej. Kurczęta są już zaszczepione przeciwko powszechnym chorobom drobiu. Projekt jest realizowany we współpracy z organizacją charytatywną Heifer International. Docelowo, Gates chce pomóc 30% rodzinom afrykańskim w prowadzeniu hodowli kurcząt. W swoim...