Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kiedy ustabilizuje się sytuacja na unijnym rynku jaj?
03.04.2012

Od początku roku ceny jaj w UE gwałtownie rosną. W połowie marca br. średnia cena sprzedaży jaj spożywczych (średnia klas wagowych L i M) na rynku unijnym sięgnęła 195 EUR/100 kg, wzrastając o jedną czwartą w ciągu miesiąca, a od początku roku prawie o połowę. W największym stopniu jaja podrożały w tym roku w Czechach, Polsce, Niemczech, Słowacji, Belgii i Bułgarii (od 60% do 113%). Według danych polskiego ministerstwa rolnictwa, ceny sprzedaży jaj w zakładach pakowania w...


W Polsce rośnie popularność gęsiny
03.04.2012

Polacy spożywają coraz więcej mięsa z gęsi. Jednak na tle Niemiec, Francji czy Szwecji są to nadal znikome ilości. Przeciętny Polak zjada obecnie ok. 30 g gęsiny rocznie, czyli dwukrotnie więcej niż jeszcze przez 3-4 laty. Na wzrost konsumpcji wpłynęła m.in. promocja tego gatunku mięsa prowadzona przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, który od 2009 r. prowadzi akcję „Najlepsza gęsina na świętego Marcina”. W okolicach 11 listopada, Narodowego Święta Niepodległości...


NOWY WIRUS PROBLEMEM DLA UNII EUROPEJSKIEJ
27.02.2012

Jeszcze niedawno kraje Unii Europejskiej miały problem z opanowaniem wirusa wywołującego tzw. chorobę niebieskiego języka u zwierząt, a już pojawił się nowy wirus, który jest równie groźny. Trzeba podkreślić, że walka z chorobą niebieskiego języka była dla Wspólnoty bardzo kosztowna. Unijny budżet skierowany na eliminację tego wirusa wzrastał od 2006 roku z poziomu 4,6 mln euro do 97,3 mln euro w 2010 roku, stanowiąc ponad 35% wydatków zapisanych na walkę z chorobami...


Coraz mniejsza rola Argentyny na rynku wołowiny
27.02.2012

Argentyna jest poważnym producentem żywości – kukurydzy, pszenicy, fasoli, soi i mleka. Jednak na pierwszym miejscu jest mięso, przede wszystkim wołowina. Hodowla bydła była głównym bazą ekonomiczną dla mieszkańców nizin (Pampas) przez ponad 200 lat. Tymczasem sektor wołowiny, będący niegdyś najważniejszą częścią przemysłu rolno-spożywczego w tym kraju, po raz kolejny ucierpiał w 2011 roku. Dziesiątki rzeźni zamknięto ze względu na kurczącą się podaż bydła oraz rosnące...


Dobre prognozy dla unijnego rynku drobiu do 2020r.
08.02.2012

Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej, do 2020 r. Unia Europejska pozostanie eksporterem netto mięsa drobiu, wzrośnie zarówno produkcja, jak i spożycie tego gatunku mięsa. W ciągu najbliższych kilku lat globalny popyt na mięso drobiowe prawdopodobnie wzrośnie, co będzie korzystną tendencją dla Unii Europejskiej.


Jaki będzie w przyszłym roku unijny rynek jaj?
19.01.2012

Od 1 stycznia 2012 r. w całej UE i w Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG) wchodzi w życie dyrektywa Rady nr 1999/74/WE z zakresu dobrostanu kur niosek. Zgodnie z jej wymogami, po Nowym Roku zacznie obowiązywać zakaz produkcji jaj spożywczych w klatkach tradycyjnych (nieudoskonalonych).


Czy zmniejszenie obsady brojlerów zakłóciło unijny rynek drobiu
19.01.2012

Już od prawie półtora roku, czyli od dn. 30 czerwca 2010 r., w UE obowiązuje dyrektywa Rady 2007/43/WE ustanawiająca minimalne zasady ochrony kurcząt brojlerów. Nowe przepisy dotyczą głównie zmniejszenia obsady brojlerów, wyposażenia kurników w urządzenia do karmienia i pojenia, ściółki, wentylacji i ogrzewania, usuwania odchodów, oświetlenia, minimalizacji hałasu, a także zarządzania stadem i szkoleń.


Już niedługo bydło w krajach Unii Europejskiej otrzyma elektroniczne kolczyki
19.01.2012

Komisja Europejska przyjęła wniosek, który po wprowadzeniu poprawi bezpieczeństwo żywności oraz zapewnieni lepszą ochronę zdrowia zwierząt w UE, za pośrednictwem elektronicznej identyfikacji bydła (EID).


Struktura dostawców wieprzowiny do Polski uległa zmianie
19.01.2012

W 2007 roku Polska musiała pogodzić się z faktem, iż z pozycji eksportera wieprzowiny staje się pomału importerem netto tego gatunku mięsa. Od tego czasu nadwyżka w imporcie wieprzowiny, która 4 lata temu wynosiła 32 tys. ton, wzrosła do 265 tys. ton w 2010 roku.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009