- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Według ostatniego wspólnego raportu OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju) oraz FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br. (Agricultural Outlook 2013-2022), w obecnej dekadzie światowa produkcja mięsa będzie rosła w mniejszym tempie niż poprzedniej dekadzie. Zmniejszenie tempa wzrostu będzie wynikało z obniżenia dynamiki produkcji mięsa drobiowego przy równoczesnym stałym wzroście zapotrzebowania na białko pochodzenia...
Według prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z czerwca br., w 2013 r. światowa produkcja drobiu wzrośnie o 1,8% do 106,4 mln ton. Dynamika wzrostu produkcji ulegnie ponownie obniżeniu (2,2-2,3% w ostatnich 2 latach), głównie ze względu na wysokie koszty pasz. W dalszej części roku ceny komponentów paszowych powinny jednak zniżkować, co będzie sprzyjało producentom. Odmiennie niż w przypadku wołowiny i wieprzowiny, wzrost poziomu...
Okazuje się, że skandal związany z wykryciem koniny w przetworach mięsnych oznakowanych, jako wołowe nie miał praktycznie żadnego wpływu na kształtowanie się popytu konsumenckiego oraz poziomu cen mięsa wołowego we Wspólnocie. W I kwartale br. ceny tego gatunku mięsa w Unii zamiast spadać, jak przypuszczano, ustabilizowały się. Problem koniny w wołowinie był bardziej związany ze złym oznakowaniem żywności niż jej bezpieczeństwem, zatem wywarł ograniczony wpływ na popyt ze...
Jak prognozuje amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA), w 2013 r. produkcja wołowiny w krajach południowo-amerykańskich będzie kontynuowała dalszy wzrost. Więcej wołowiny wyprodukują Brazylijczycy, Argentyńczycy oraz Paragwajczycy. Wzrostowi produkcji będzie towarzyszył także znaczący wywóz tego gatunku mięsa za granicę, z wyjątkiem eksportu z Argentyny, który nadal będzie pozostawał relatywnie niski w stosunku do okresu sprzed paru lat. Produkcja wołowiny w Brazylii...
W dn. 25 kwietnia br. Komisja Europejska zatwierdziła 22 nowe programy z państw członkowskich, których celem jest promowanie produktów rolnych w Unii Europejskiej i na świecie. Programy te zostały wybrane wśród 36 propozycji złożonych do Komisji do końca listopada 2012 r. Całkowity budżet tych programów, w większości trzyletnich, wynosi 71,948 mln euro, z czego połowa zostanie sfinansowana przez UE. Kolejne 30% będzie pochodziło z budżetów krajowych, a pozostałą kwotę...
Polski eksport mięsa drobiu systematycznie rośnie od 2004 r. Jedynie w 2009 r. miało miejsce załamanie sprzedaży na rynki zagraniczne, z uwagi na spowolnienie gospodarcze w państwach UE. Udział eksportu w produkcji mięsa drobiowego w Polsce również sukcesywnie się zwiększa. W 2009 r. wywóz stanowił 29% krajowej produkcji, rok później już 32%, a w 2012 r. wzrósł do ok. 35-36%, co świadczy o coraz większym wpływie eksportu na rozwój polskiego drobiarstwa. W 2012 r. dodatnie...
Według najnowszego raportu kwartalnego Rabobanku, w 2013 r. nastąpi poprawa sytuacji w światowym sektorze drobiarskim. Po znacznym spadku opłacalności produkcji w wielu regionach świata w 2012 r., pozytywnym sygnałem odwrócenia negatywnych tendencji może być spadek cen kukurydzy w ostatnich miesiącach. Konkurencyjność cenowa drobiu ulegnie w tym roku poprawie, ponieważ ceny wieprzowiny i wołowiny będą nadal rosły, a konsumenci będą chętniej wybierali tańsze mięso białe....
Paragwaj plasuje się w czołówce dziesięciu największych eksporterów mięsa wołowego na świecie. Początkowo miniony rok miał być okresem załamania się eksportu tego gatunku mięsa z Paragwaju, tymczasem handel wołowiną wzrósł w 2012 r. do poziomu, którego nikt się wcześniej nie spodziewał. W 2012 r. Paragwajczycy wyeksportowali łącznie 186,5 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 26% więcej niż w roku poprzednim. W ujęciu wartościowym eksport ten osiągnął poziom 756 mln USD, co...
Unijny rynek wołowiny jest silnie uzależniony od zmian zachodzących w sektorze mleczarskim. Należy zauważyć, że około dwie trzecie wszystkich krów we Wspólnocie to krowy mleczne. W nowych krajach Unii (UE-12) udział krów mlecznych w całym stadzie tych zwierząt jest jeszcze wyższy, i wynosi około 90%. W 2012 r. produkcja brutto wołowiny w krajach UE-27 osiągnęła poziom 7 mln 831 tys. ton, co oznacza, że była o 4,6% mniejsza niż w 2011 r. Według prognoz Komisji Europejskiej z...
Według prognoz Komisji Europejskiej z grudnia 2012 r., w ciągu najbliższej dekady mięso drobiu będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja w UE wzrośnie. Zwiększy się zarówno globalny, jak i wewnętrzny popyt na mięso białe, zarówno ze względu na jego właściwości odżywcze, jak i konkurencyjne ceny. Światowe spożycie mięsa drobiowego wzrośnie w prognozowanym okresie o jedną czwartą, co będzie sprzyjało unijnemu eksportowi. Komisja przewiduje, że do 2022 r. unijna...