Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

WHO obniża dopuszczalną dawkę cukru
09.04.2014

Światowa Organizacja Zdrowia zmniejszyła o połowę zalecaną dawkę spożycia cukru dziennie do około 25 gramów. Ma to pomóc w walce z licznymi problemami zdrowotnymi. Światowa Organizacja Zdrowia WHO ustaliła nowe progi spożycia cukru. Dla dorosłej osoby zalecanym limitem dziennego spożycia energii pochodzącej z cukru jest teraz 5%. Odpowiada to około 25 gramom cukru, czyli w przybliżeniu 6 łyżeczkom do herbaty. WHO zaznacza także, że z cukru nie powinno pochodzić więcej niż...


Dietetyczne napoje sprzyjają objadaniu się?
09.04.2014

Amerykańskie badania pokazały, że spożycie niskokalorycznych napojów wcale nie musi prowadzić do spadku wagi ciała, bo osoby, które piją dietetyczne napoje, jedzą więcej.    Naukowcy z Johns Hopkins University w Baltimore pod kierownictwem Sary Bleich przeanalizowali pod kątem nawyków żywieniowych osób z nadwagą i otyłych wyniki badań, jakie pomiędzy 1999 a 2010 rokiem przeprowadzono w USA w ramach narodowego programu zdrowia i żywienia. Okazało się, że...


Podatek na cukier w napojach uchroni przez chorobami?
11.12.2013

Władze San Francisco chcą opodatkować napoje zawierające cukier. Regulacja ma pomóc w walce z otyłością i cukrzycą. Władze miejskie San Francisco zamierzają wprowadzić podatek od cukru zawartego w bezalkoholowych napojach słodzonych. Proponowany podatek ma wynieść dwa centy za uncję napoju. Klasyczna puszka koli, która ma 12 uncji (około 35 cl), podrożałaby więc o 24 centy. Podatkiem objęte byłyby te napoje słodzone cukrem, które mają więcej niż 25 kalorii na uncję płynu....


Polska chętniej kupuje cukier surowy
23.10.2013

W strukturze towarowej importu cukru dominuje cukier surowy, który jest rafinowany w krajowych zakładach. To bardziej opłacalne niż sprowadzanie cukru białego. W pierwszym półroczu 2013 roku sprowadzono do Polski 144 tys. ton cukru – o 40% więcej w ujęciu rocznym. Aż 70% kupowanego cukru stanowił cukier surowy. Cukier surowy to cukier powstały z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, który nie został poddany procesowi rafinacji. Cukier surowy ma barwę brązowawą, bo...


W Amazonii powstaną plantacje trzciny cukrowej?
06.09.2013

Brazylijski Kongres przegłosował kontrowersyjne prawo leśne, dzięki któremu część Amazonii zostanie przeznaczona na cele rolnicze. Ekolodzy obawiają się, że to początek końca lasów deszczowych w Brazylii. Brazylijski Kongres przegłosował zmiany tak zwanego kodeksu leśnego, czyli prawa zagospodarowania brazylijskich lasów. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych zapisów wydaje się umożliwienie uprawy trzciny cukrowej w Amazonii. Obszar, jaki został wydzielony z Amazonii pod...


Izoglukoza zastąpi cukier?
06.09.2013

Po zniesieniu kwot produkcyjnych na cukier i izoglukozę w UE w 2017 roku może lawinowo wzrosnąć produkcja i zużycie syropów cukrowych, które wyprą z rynku cukier. Ze względu na system kwot produkcyjnych izoglukoza, czyli syrop cukrowy nie był szeroko stosowany w UE. W USA jest głównym słodzikiem (tam występuje pod nazwą HFCS – wysokofruktozowy syrop kukurydziany). Izoglukoza może być produkowana ze zbóż jak pszenica czy kukurydza. Skrobia ze zbóż jest przetwarzana w syrop...


Cukier nie może być tańszy?
02.04.2013

Koszty produkcji cukru w kluczowych rejonach dla jego wytwarzania są obecnie wyższe niż ceny rynkowe. Zmniejszyć je będzie trudno, co może oznaczać, że o tanim cukrze trzeba będzie zapomnieć.   Obecnie giełdowe ceny cukru surowego są wyższe niż koszty produkcji w Brazylii. Także cukier biały jest droższy w Indiach niż na giełdzie. Pierwszy kraj jest jego największym na świecie producentem i eksporterem, drugi największym konsumentem i znaczącym eksporterem....


Co dalej z kwotami produkcyjnymi na cukier?
02.04.2013

W UE trwa dyskusja nad przyszłością kwotowania produkcji cukru i izoglukozy. Część krajów chce wydłużenia tego mechanizmu do 2020 roku. Inni domagają się szybkiego zniesienia. W UE obowiązuje system kwot produkcyjnych na cukier i izoglukozę. Buraki cukrowe, z których zostanie wytworzony cukier kwotowy, objęte są dodatkowo systemem cen minimalnych. Kwota produkcyjna na cukier w UE wynosi obecnie prawie 13,53 mln ton (wraz z Chorwacją), w tym 1,405 mln ton dla Polski. Kwota...


Jak Nowy Jork walczy z otyłością !
25.07.2012

Burmistrz Bloomberg chce zakazać sprzedaży słodzonych napojów bezalkoholowych w opakowaniach powyżej pól litra. Propozycja jest krytykowana, bo ma ograniczać wolność konsumenta. Otyłość w USA jest jednak dużym problemem i trzeba z nią walczyć. Propozycja zakłada wprowadzenie zakazu sprzedaży słodzonych napojów powyżej 16 uncji (około pół litra) w restauracjach, obwoźnych punktach sprzedaży, kinach i delikatesach. Taki zakaz ma być jedną z form walki z otyłością. Według...


Ceny artykułów rolnych będą rosnąć
24.07.2012

OECD i FAO prognozują, że najbliższa dekada przyniesie wzrost cen artykułów rolnych, a ceny będą charakteryzować się dużą zmiennością.  Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa FAO i Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju OECD prognozują we wspólnym raporcie wzrost cen nominalnych surowców rolnych. Dodatkowo oczekiwana jest ich zmienność (mogą rosnąć i spadać naprzemiennie). Ceny w przyszłej dekadzie mają być o 10-30% wyższe od tych z...


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009