Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Rosja ogranicza import cukru
03.12.2015

Wyższa produkcja cukru w Rosji ponownie przybliża ten kraj do samowystarczalności w sektorze cukrowniczym. Import ciągle jest jednak istotny dla zaopatrzenia krajowego rynku. Po sezonie 2011/12, kiedy produkcja w Rosji wyniosła rekordowe 5,1 mln ton, wydawało się, że kraj ten z największego na świecie importera cukru może stać się nawet jego eksporterem netto. W kolejnych latach produkcja bywała jednak nawet o 700 tys. ton niższa od tego wyniku, ale Rosja przestała...


Światowy rynek cukru na minusie
15.10.2015

Po raz pierwszy od sześciu lat globalna produkcja cukru będzie niższa od jego zużycia. Pojawienie się deficytu zapowiada podwyżki cen.  Większość analityków jest obecnie zgodna, że sezon 2015/16 (październik/wrzesień) będzie na światowym rynku cukru deficytowy. Szacunki zakładają, że produkcja będzie niższa od zużycia o 2-5 mln ton. Przez ostatnie sześć lat produkowano więcej, niż zużywano. Łącznie nadwyżka przekroczyła 20 mln ton. Doprowadziło to do nagromadzenia...


Porozumienie Transpacyficzne podpisane
15.10.2015

Liberalizację handlu uniemożliwiały między innymi rozbieżne interesy w sektorze cukru. Ostatecznie wypracowano jednak kompromis. Dwanaście krajów, w tym USA, Kanada, Australia i Japonia podpisało Porozumienie Transpacyficzne (TPP). Każe z państw musi jeszcze ratyfikować umowę, która wejdzie po dwóch latach od tego momentu. TPP stanie się więc faktem dopiero za kilka lat. Gospodarki sygnatariuszy stanowią 40% światowej. Kraje TPP zdecydowały się na liberalizację handlu, ale...


Nie dla etykiet w USA
27.08.2015

Amerykańscy producenci żywności robią wszystko, żeby na produktach nie pojawiały się ostrzeżenia o otyłości czy informacje o GMO. Izba Reprezentantów w USA przyjęła projekt ustawy zakazującej na poziomie federalnym umieszczania na etykietach produktów żywnościowych informacji o zawartości GMO. Z kolei przed sądem w San Francisco zaskarżono etykiety informujące, że spożywanie słodzonych napojów może prowadzić do różnych chorób. Za obiema inicjatywami prawnymi stoją związki...


Dodatkowy cukier na etykiety
27.08.2015

Amerykanie chcą dodać do etykiet na żywność informację o dodanym cukrze, żeby rozróżnić między tym naturalnie występującym a dosładzaniem.  Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przygotowała zmianę prawodawstwa dotyczącego etykietowania żywności. Na nowej wersji etykiety ma pojawić się informacja o ilości dodanego cukru do produktu, wyrażonej jako procentowy udział rekomendowanego dziennego spożycia cukrów. Do tej pory na amerykańskich etykietach muszą być...


Brazylijskie cukrownie bankrutują
08.07.2015

Niskie ceny i wysoka podaż cukru na świecie sprawiły, że w Brazylii, która jest jego największym producentem, rośnie liczba bankrutujących cukrowni. Brazylijski związek sektora cukrowniczego w rejonie środkowo-południowym kraju (UNICA) oszacował, że w sezonie 2015/16 (kwiecień/marzec) 10 cukrowni w Brazylii zostanie zamkniętych. Powodem zaprzestania produkcji jest brak pieniędzy na dalszą działalność lub strategiczna decyzja dużego koncernu, który w celu optymalizacji...


Koniec koli?
29.05.2015

Gazowane napoje słodzone są coraz mniej popularne w USA i na świecie. Spada zwłaszcza spożycie dietetycznych wersji, a konsumenci boją się już nie tylko kalorii, ale także sztucznych słodzików. Od kilku lat w USA obserwowany jest odwrót od napojów typu kola. Spożycie spada  z roku na rok i nic dziwnego, że Amerykanie ustąpili pierwszego miejsca Meksykanom, którzy piją obecnie najwięcej bezalkoholowych, gazowanych napojów słodzonych na świecie. Co ciekawe, najbardziej...


Cukrowy skandal w Wielkiej Brytanii
02.04.2015

Dwóch brytyjskich polityków zostało oskarżonych o nielegalne praktyki lobbystyczne między innymi w sektorze cukrowniczym. Dwóch byłych brytyjskich ministrów spraw zagranicznych zostało oskarżonych o złamanie kodeksu etyki parlamentarnej. Jack Straw i sir Malcolm Rifkind są obecnie brytyjskimi parlamentarzystami. Politycy wpadli za sprawą dziennikarskiej prowokacji gazety „The Telegraph” i kanału telewizyjnego „Channel 4”. Obaj zostali nagrani, jak proponują swoje usługi...


Cukrowy koniec świata dla najbiedniejszych
02.04.2015

Pozarządowa organizacja zajmująca się sprawiedliwym handlem przygotowała raport, z którego wynika, że zniesienie kwot produkcyjnych w UE 2017 roku bardzo negatywnie wpłynie na życie ludzi w najbiedniejszych krajach świata. Fairtrade Foundation (FF) przygotowała raport zatytułowany „Sugar Crash” (cukrowa kraksa), według którego zniesienie kwot produkcyjnych na cukier w UE w październiku 2017 roku może doprowadzić do biedy nawet 200 tysięcy osób w krajach Afryki, Karaibów i...


Amerykanie wycofują się z izoglukozy?
11.02.2015

Pod presją konsumentów i wyników badań naukowych producenci słodzonych napojów w USA zastępują izoglukozę cukrem i stewią. Pod koniec 2014 roku branże spożywczą zelektryzowała wypowiedź Willa Papy, szefa działu rozwoju w koncernie The Hershey Co., jednym z największych producentów słodyczy w USA, który stwierdził, że firma zamierza zastąpić wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS, inaczej izoglukoza) cukrem. Jego zdaniem konsumenci wolą cukier i firma musi podążać tym...


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009