- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wyższa produkcja cukru w Rosji ponownie przybliża ten kraj do samowystarczalności w sektorze cukrowniczym. Import ciągle jest jednak istotny dla zaopatrzenia krajowego rynku. Po sezonie 2011/12, kiedy produkcja w Rosji wyniosła rekordowe 5,1 mln ton, wydawało się, że kraj ten z największego na świecie importera cukru może stać się nawet jego eksporterem netto. W kolejnych latach produkcja bywała jednak nawet o 700 tys. ton niższa od tego wyniku, ale Rosja przestała...
Po raz pierwszy od sześciu lat globalna produkcja cukru będzie niższa od jego zużycia. Pojawienie się deficytu zapowiada podwyżki cen. Większość analityków jest obecnie zgodna, że sezon 2015/16 (październik/wrzesień) będzie na światowym rynku cukru deficytowy. Szacunki zakładają, że produkcja będzie niższa od zużycia o 2-5 mln ton. Przez ostatnie sześć lat produkowano więcej, niż zużywano. Łącznie nadwyżka przekroczyła 20 mln ton. Doprowadziło to do nagromadzenia...
Liberalizację handlu uniemożliwiały między innymi rozbieżne interesy w sektorze cukru. Ostatecznie wypracowano jednak kompromis. Dwanaście krajów, w tym USA, Kanada, Australia i Japonia podpisało Porozumienie Transpacyficzne (TPP). Każe z państw musi jeszcze ratyfikować umowę, która wejdzie po dwóch latach od tego momentu. TPP stanie się więc faktem dopiero za kilka lat. Gospodarki sygnatariuszy stanowią 40% światowej. Kraje TPP zdecydowały się na liberalizację handlu, ale...
Amerykańscy producenci żywności robią wszystko, żeby na produktach nie pojawiały się ostrzeżenia o otyłości czy informacje o GMO. Izba Reprezentantów w USA przyjęła projekt ustawy zakazującej na poziomie federalnym umieszczania na etykietach produktów żywnościowych informacji o zawartości GMO. Z kolei przed sądem w San Francisco zaskarżono etykiety informujące, że spożywanie słodzonych napojów może prowadzić do różnych chorób. Za obiema inicjatywami prawnymi stoją związki...
Amerykanie chcą dodać do etykiet na żywność informację o dodanym cukrze, żeby rozróżnić między tym naturalnie występującym a dosładzaniem. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przygotowała zmianę prawodawstwa dotyczącego etykietowania żywności. Na nowej wersji etykiety ma pojawić się informacja o ilości dodanego cukru do produktu, wyrażonej jako procentowy udział rekomendowanego dziennego spożycia cukrów. Do tej pory na amerykańskich etykietach muszą być...
Niskie ceny i wysoka podaż cukru na świecie sprawiły, że w Brazylii, która jest jego największym producentem, rośnie liczba bankrutujących cukrowni. Brazylijski związek sektora cukrowniczego w rejonie środkowo-południowym kraju (UNICA) oszacował, że w sezonie 2015/16 (kwiecień/marzec) 10 cukrowni w Brazylii zostanie zamkniętych. Powodem zaprzestania produkcji jest brak pieniędzy na dalszą działalność lub strategiczna decyzja dużego koncernu, który w celu optymalizacji...
Gazowane napoje słodzone są coraz mniej popularne w USA i na świecie. Spada zwłaszcza spożycie dietetycznych wersji, a konsumenci boją się już nie tylko kalorii, ale także sztucznych słodzików. Od kilku lat w USA obserwowany jest odwrót od napojów typu kola. Spożycie spada z roku na rok i nic dziwnego, że Amerykanie ustąpili pierwszego miejsca Meksykanom, którzy piją obecnie najwięcej bezalkoholowych, gazowanych napojów słodzonych na świecie. Co ciekawe, najbardziej...
Dwóch brytyjskich polityków zostało oskarżonych o nielegalne praktyki lobbystyczne między innymi w sektorze cukrowniczym. Dwóch byłych brytyjskich ministrów spraw zagranicznych zostało oskarżonych o złamanie kodeksu etyki parlamentarnej. Jack Straw i sir Malcolm Rifkind są obecnie brytyjskimi parlamentarzystami. Politycy wpadli za sprawą dziennikarskiej prowokacji gazety „The Telegraph” i kanału telewizyjnego „Channel 4”. Obaj zostali nagrani, jak proponują swoje usługi...
Pozarządowa organizacja zajmująca się sprawiedliwym handlem przygotowała raport, z którego wynika, że zniesienie kwot produkcyjnych w UE 2017 roku bardzo negatywnie wpłynie na życie ludzi w najbiedniejszych krajach świata. Fairtrade Foundation (FF) przygotowała raport zatytułowany „Sugar Crash” (cukrowa kraksa), według którego zniesienie kwot produkcyjnych na cukier w UE w październiku 2017 roku może doprowadzić do biedy nawet 200 tysięcy osób w krajach Afryki, Karaibów i...
Pod presją konsumentów i wyników badań naukowych producenci słodzonych napojów w USA zastępują izoglukozę cukrem i stewią. Pod koniec 2014 roku branże spożywczą zelektryzowała wypowiedź Willa Papy, szefa działu rozwoju w koncernie The Hershey Co., jednym z największych producentów słodyczy w USA, który stwierdził, że firma zamierza zastąpić wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS, inaczej izoglukoza) cukrem. Jego zdaniem konsumenci wolą cukier i firma musi podążać tym...