- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wartość eksportu cukru, słodyczy i ciastek może być rekordowo wysoka w 2016 roku, przekraczając trzy miliardy euro. Dane handlowe za pierwsze 10 miesięcy 2016 roku mogą napawać optymizmem. Polski eksport miodu, wyrobów cukrowniczych, cukierniczych i piekarniczych mocno przyspieszył. W sumie sprzedano ponad 1,3 mln ton miodu, cukru, syropów, melasy, cukierków i czekoladek oraz ciastek. Otrzymano za nie blisko 2,8 miliarda euro. Wartościowo eksport urósł o 9%, a ilościowo o...
Zmiany w strukturze spożycia cukru w Polsce mogą mieć wpływ na liczbę zachorować na cukrzycę. Według danych GUS, w pierwszym półroczu 2016 roku indywidualne spożycie cukru w Polsce mocno spadło. Statyczny Polak zjadł w tym czasie 5,4 kilo cukru, czyli po 900 gram miesięcznie. To o 10% mniej w relacji rocznej. Średnio spożycie spadło o 100 gram miesięcznie wobec pierwszego półrocza 2015 roku. Jednocześnie jednak obserwowano wzrost spożycia wyrobów o wysokiej zawartości...
Podatek od cukru w napojach w tak dużym mieście może być pierwszym krokiem do podobnej ustawy w całych Stanach Zjednoczonych. Dlatego branża spożywcza mocno protestuje. W lipcu 2016 roku władze miasta Filadelfia w USA stosunkiem głosów 13-4 wprowadziły podatek od cukru w napojach w wysokości 1,5 centa za uncję (prawie 30 mililitrów). Podatek ma wejść w życie od stycznia 2017 roku i obejmie także napoje, które mają mniej niż połowę soku. W praktyce oznacza to, że...
Amerykańskie firmy spożywcze starają się ograniczać liczbę kalorii i sztucznych dodatków. Zyskać na tym mogą konsumenci i paradoksalnie cukier. Zmiany preferencji konsumenckich na rynku spożywczym w USA coraz mocniej odczuwają tamtejsi producenci żywności. Żeby nie stracić klientów, muszą zmieniać swoją ofertę, dostosowując ją do oczekiwań rynku. Konsumenci w USA coraz bardziej zwracają na zdrowotny aspekt produktów zdrowotnych, unikając wysokokalorycznych, dosładzanych...
Kryzys w chińskim sektorze cukrowniczym może pogłębić konkurencja syropów cukrowych z kukurydzy, które mogą ograniczyć wewnętrzny popyt na cukier. Głównie na skutek rosnących kosztów pracy i zmianom uregulowań z protekcjonistycznych na bardziej wolnorynkowe, a także za sprawą konkurencji ze strony innych upraw produkcja cukru w Chinach silnie spada. Cukrownie są zamykane, bo pracują poniżej kosztów produkcji. W sezonie 2016/17 produkcja ma spaść, według prognoz...
Przyczyn szybko drożejącego cukru trzeba szukać w bilansie handlowym. Na horyzoncie widać jednak oznaki obniżek cen. W 2015 roku średnie ceny zbytu cukru paczkowanego, który jest zwykle przeznaczony do sprzedaży detalicznej, wzrosły aż o 24% do 2,16 złotych za kilogram na koniec roku. W pierwszym kwartale 2016 roku obserwowano dalszą, silną podwyżkę, a cukier podrożał o 15% do około 2,5 złotego za kilogram. Zachowanie cen na przełomie pierwszego i drugiego kwartału może...
Rosja i kraje Wspólnoty Niepodległych Państw intensyfikują produkcję cukru, dążąc do samowystarczalności. Może to pogorszyć wyniki polskiego eksportu cukru. Rosja i inne kraje Wspólnoty Niepodległych Państw (WNP) chcą uniezależnić się od importu cukru. Przy jego rosnącym spożyciu jedynym wyjściem z sytuacji jest wzrost krajowej produkcji. Rosyjski związek producentów cukru oczekuje, że produkcja cukru w WNP w 2016 roku wzrośnie o 9% w skali roku, import ma zaś spaść...
Już nie tylko zła dieta, która z roku na rok staje się na świecie coraz słodsza, ale także samo opakowanie powoduje otyłość. Z badań przeprowadzonych przez Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ) i uniwersytecki szpital w Lipsku wynika, że ftalany przyczyniają się do otyłości. Ftalany to sole i estry kwasu ftalowego, które są stosowane między innymi jako plastyfikatory, czyli środek zmiękczająco-emulgujący, który pozwala uzyskać właściwe parametry fizyczne, np....
Coraz bardziej negatywne nastawienie Amerykanów do GMO ma prowadzić do spadku spożycia cukru buraczanego w tym kraju. Amerykańscy plantatorzy buraka cukrowego obawiają się, że obserwowane w kraju, coraz silniejsze nastroje anty GMO negatywnie odbiją się na ich kieszeniach. Dlatego też postanowili przeciwdziałać tej tendencji i chcą pokazać, że GMO jest bezpieczne. Lokalne związki plantatorów buraka cukrowego powołały pod koniec 2015 roku specjalne zespoły, które w mediach...
Chińscy producenci cukru alarmują, że bez zdecydowanych działań ze strony władz kraj zaleje tani, przemycany cukier, który zaszkodzi sektorowi. Chiny są jednym z największym importerów cukru na świecie. W ostatnich latach władze ograniczyły wsparcie rodzimego sektora, zmniejszając cenę minimalną na trzcinę cukrową i zawieszając skup interwencyjny. Spożycie cukru w Chinach sukcesywnie jednak rośnie, a kurczącą się produkcja krajowa nie nadążą za nim. Jednym z powodów spadku...