- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Organizacja charytatywna Oxfam opublikowała listę krajów, które uszeregowano pod względem jakości żywności i bezpieczeństwa żywieniowego. Najlepiej wypadły kraje europejskie, najgorzej jest w Afryce. Oxfam stworzył listę 125 krajów, w których mieszkańcy najlepiej i najgorzej jadają. Dane zostały przebadane w czterech płaszczyznach. Po pierwsze, sprawdzono, czy ludzie mają co jeść, weryfikując to poziomem niedojadania i niedowagi u dzieci. Po drugie,...
Najwięksi producenci żywności i napojów w USA zobowiązali się zmniejszyć ilość sprzedawanych kalorii. Udało im się zrobić to w znacznie większym zakresie, niż planowano. Nie ma jednak pewności co do prawdziwych przyczyn tej redukcji. W maju 2010 roku 16 największych firm spożywczych w USA jak Coca Cola, Kraft Food czy Nestle zobowiązało się zmniejszyć sprzedaż kalorii na amerykańskim rynku. W 2012 roku redukcja miała wynieść jeden bilion kalorii wobec poziomu sprzedaży z...
Już w minionym roku Komisja Europejska zaproponowała utworzenie nowej formy funduszu zapewniającego pomoc osobom najbardziej potrzebującym w UE. Fundusz wspierałby programy państw członkowskich, które zapewniają żywność dla osób najbardziej potrzebujących oraz odzież i inne podstawowe artykuły osobom bezdomnym oraz dzieciom w trudnej sytuacji materialnej. Wniosek w tej sprawie został przekazany do Parlamentu Europejskiego i Rady Ministrów Unii Europejskiej w celu...
Pod koniec Komisja Europejska przedstawiła nowy projekt reformy polityki informowania o europejskich produktach rolnych i rolno-spożywczych oraz promowania tych produktów. Poprzez zwiększanie budżetu przeznaczonego na działania informacyjne i promocyjne dotyczące produktów rolnych oraz bezpośrednie i realne wsparcie europejskich agencji wykonawczych przy wdrażaniu tych działań nowa polityka promocyjna ma stać się prawdziwym narzędziem podboju rynków. Działania prowadzone pod...
Choć brzmi to jak scenariusz filmu science-fiction, to Coca-Cola pracuje nad napojami dostosowanymi do indywidualnych potrzeb konsumenta. Dodatkowo mają być one słodzone nowymi substancjami naturalnymi i sprzedawane w nowoczesnych bioopakowaniach. Guy Wollaert, szef działu technologicznego koncernu Coca-Cola Company zdradził, że firma pracuje nad napojami przyszłości. Badania dotyczą nie tylko fizycznych technologii, np. w zakresie opakowań, ale także rzeczywistości...
Od dnia 30 października do 12 grudnia 2013 r., polscy producenci mogą składać wnioski o przyznanie pomocy w ramach działania "Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku wystąpienia klęsk żywiołowych oraz wprowadzenie odpowiednich działań zapobiegawczych", które finansowane jest ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. O ten rodzaj wsparcia mogą starać się rolnicy, którzy ponieśli straty w 2012 lub 2013 roku w wyniku...
Najnowsze badania nad głodem na świecie pokazują, że jego skala zmniejsza się w ostatnich latach. W wielu krajach, zwłaszcza w Azji i Afryce, sytuacja jest jednak ciągle alarmująca. Międzynarodowy instytut badań nad polityką żywnościową IFPRI opublikował kolejne wydanie raportu o głodzie na świecie. Światowy Indeks Głodu (GHI, im wyższy współczynnik, tym gorzej) zmniejszył się w 2013 roku do 23,8 punktów. Najgorsza sytuacja jest ciągle w Południowej Azji (GHI...
Pszczelarstwo ma duże znaczenie dla zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich w UE i po 2013 r. będzie nadal korzystało z unijnego wparcia w ramach zreformowanej Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) zgodnie z unijną strategii ochrony różnorodności biologicznej UE do 2020 r. W dn. 18 lipca 2013 r. Komisja Europejska zatwierdziła krajowe programy dla pszczelarstwa w UE na lata 2014-2016. Całkowita kwota unijnego dofinansowania została zwiększona do 33,1 mln euro rocznie ze względu...
Według długoterminowej prognozy brazylijskiego ministerstwa rolnictwa (MAPA) produkcja mięsa w Brazylii w bieżącej dekadzie będzie rosła. Wzrost produkcji będzie dotyczył trzech głównych gatunków mięsa, tj. drobiu, wołowiny oraz wieprzowiny. Do 2022 r. produkcja mięsa wołowego zwiększy się o 22,5% do poziomu 10,9 mln ton. W tym samym okresie eksport tego gatunku mięsa z Brazylii zwiększy się prawdopodobnie o 29% do 1,88 mln ton. W I połowie 2013 r. eksport mięsa wołowego...
W poprzednim 2012 roku miał miejsce kolejny od 2010 roku, tym razem 7% spadek produkcji biodiesla w Unii. Poprzedni rok 2011 przyniósł około 4% spadek produkcji. Ważną przyczyną zahamowania wzrostu wytwórstwa był tani import z poza Unii, który rozpoczął się już w 2008 roku. Pierwotnie najwięcej biodiesla pochodziło z USA. Tani import biodiesla ze Stanów Zjednoczonych został zahamowany od marca 2009 roku, ale spowodowało to jedynie przekierowanie importu na inne kraje,...