Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek owoców i warzyw

Ostateczne dane polskiej produkcji owoców i warzyw w 2016

19.01.2017

Jak wynika z danych opublikowanych przez Główny Urząd dotyczących produkcji ogrodniczej w Polsce w minionym roku zawartych w  „Wynikowym szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych” w roku 2016 łączne zbiory warzyw gruntowych oceniono na blisko 4,5 mln ton – to jest o 18% więcej wobec danych z roku 2015. W omawianym okresie 2016 roku dla wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych odnotowano spadek areału upraw. Największy wzrost zbiorów w roku 2016 w przypadku warzyw gruntowych odnotowano dla ogórków oraz warzyw kapustnych i korzeniowych, a jak zawsze najwięcej zebrano kapusty i marchwi. Ubiegłoroczna produkcja kapusty zamknęła się wielkością o prawie 200,0 tys. ton większą – 1,03 mln ton a marchwi o 130,0 tys. ton większą – w sumie 800,0 tys. ton. Znaczącą grupą produktową w polskich zbiorach jest ponadto cebula – z wynikiem 630,0 tys. ton zebranych w roku 2016 oraz buraki ćwikłowe – 350,0 tys. ton. Aż o 170,0 tys. ton więcej zebrano także warzyw z grupy pozostałe czyli warzyw takich jak pietruszka, por, seler, rzodkiewka, sałaty i szparagi – w sumie było to 900,0 tys. ton.

W przypadku zbiorów owoców - wyniosły one dla owoców z drzew 4,1 mln to – o 13% więcej wobec roku wcześniejszego i dla owoców jagodowych – prawie 0,6 mln ton, czyli o 10% więcej. W przypadku owoców z drzew ubiegłoroczne zbiory były wręcz rekordowe. Jak co roku największe zbiory osiągnął nasz polski hit produkcyjna – eksportowy – jabłka  - w roku 2016 było to aż ponad 3,6 ml ton, czyli o 14% więcej wobec roku 2015. W zasadzie wzrost produkcji w przypadku owoców z drzew odnotowano dla wszystkich produktów, a po jabłka liczącymi się w produkcji są wiśnie z wynikiem 195,0 tys. ton czy śliwki – ponad 110,0 tys. ton.

Dla owoców jagodowych ubiegłoroczna produkcja była raczej korzystna za wyjątkiem truskawek – zebrano ich dokładnie 197,0 tys. ton czyli nieznacznie mniej wobec poprzedniorocznej ilości. Znaczący wzrost po niekorzystnym poprzednim okresie uzyskały maliny – ich zbiory wzrosły z 80,0 tys. ton do 125,0 tys. ton. Sporo jak co roku zebrano także porzeczek – łącznie 166,0 tys. ton. Większa była także produkcja pozostałych owoców miękkich takich jak borówki czy aronia – wzrost o 23,0 tys. ton do wolumenu 70,0 tys. ton.

Ubiegłoroczne zbiory ziemniaków były zdecydowanie bardziej korzystne wobec danych za rok 2015. Produkcja krajowa wzrosła o niemal 40% do wolumenu około 8,8 mln ton.

 

 

Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA

Słowa kluczowe : owocewarzywaunijna produkcja


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009