- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Nowelizacja przepisów regulujących program „owoce w szkole”
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2017/39 ustalające sposób prowadzenia programu „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2017/2018. Przypomnijmy, że właśnie od tego roku szkolnego nastąpi połączenie i zastąpienie jednym dotychczas dwóch obowiązujących programów propagujących zdrowe odżywanie dzieci. Nowy program przewiduje wspólne ramy pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, przetworzonych owoców i warzyw, świeżych produktów sektora bananów („Owoce i warzywa w szkole”) oraz na dostarczanie mleka i przetworów mlecznych („Mleko w szkole”) dzieciom w placówkach oświatowych. Do celów programu dla szkół „rok szkolny” oznacza okres od dnia 1 sierpnia 2017 roku do dnia 31 lipca następnego roku.
Aby uzyskać przydział finansowy na realizację wspomnianego programu w roku szkolnym 2017/2018 każde państw członkowskie uczestniczące w programie musi opracować i przedstawić Komisji Europejskiej strategię. W przypadku owoców i warzyw musi ona zawierać przynajmniej następujące elementy:
- poziom administracyjny, na którym wdrażany będzie program dla szkół;
- potrzeby, którymi należy się zająć w ramach wdrażania programu dla szkół, oraz ich kolejność pod względem priorytetów;
- oczekiwane rezultaty, które mają być osiągnięte dzięki realizacji programu dla szkół, i wskaźniki do pomiaru ich osiągnięcia;
- początkową sytuacja, w odniesieniu do której będą mierzone postępy w osiąganiu wyników na podstawie dostępnych danych;
- szacunkowy budżet na realizację głównych elementów programu dla szkół w odniesieniu do owoców, warzyw i mleka w szkole, jak również budżet na elementy dotyczące całego programu dla szkół;
- grupę docelową;
- wykaz produktów, według grup produktów wymienionych, które będą dostarczane w ramach programu dla szkół;
- jeżeli produkty nie są udostępniane nieodpłatnie w ramach programu dla szkół, ustalenia wprowadzone w celu zapewnienia, by kwota pomocy Unii była właściwie odzwierciedlona w cenie tych produktów;
- cele i zakres środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym;
- procedury w celu zaangażowania właściwych organów i zainteresowanych stron;
- procedury wyboru dostawców produktów, materiałów i usług w ramach programu dla szkół;
- ustalenia wprowadzone na potrzeby rozpowszechniania informacji o świadczeniu pomocy unijnej w ramach programu dla szkół.
Państwa członkowskie składają do dnia 31 stycznia każdego roku swoje wnioski o pomoc unijną odnoszące się do następnego roku szkolnego oraz w stosownych przypadkach, zaktualizowany wniosek o pomoc unijną dotyczący trwającego roku szkolnego.
Poniżej przypominamy wysokość środków dla poszczególnych państw unijnych przyznany na realizację programu w bieżącym roku szkolnym 2016/2017:
Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : PROMOCJA ZDROWEGO ŻYWIENIA, KOMISJA EUROPEJSKA, OWOCE I WARZYWA W SZKOLE