- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Uboje bydła w krajach wspólnoty większe niż rok wcześniej
Jak podaje Komisja Europejska w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. ubój bydła (w wadze schłodzonej poubojowej) w krajach Wspólnoty (UE-28) zwiększył się w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem o 140 tys. ton lub 2,8% do 5057 tys. ton. Najbardziej dynamicznie, bo o 6,6% do 1555 tys. ton wzrosły uboje krów. Wolumen ubitych cieląt zwiększył się o 4,4% do 417 tys. ton, natomiast jałówek wzrósł o 4,3% do 766 tys. ton. Zwiększyły się również uboje wolców o 1,4% do 466 tys. ton. W przypadku byków, które miały największy udział (około 32%) w wolumenie ubitego bydła ogółem odnotowano spadek ubojów o 1,3% do 1600 tys. ton.
Okazuje się, że w okresie styczeń-sierpień 2016 r. krajem o największym przyroście ubojów bydła w UE-28 była Polska, gdzie ubito o 26 tys. ton więcej żywca wołowego niż w analogicznym okresie przed rokiem, co odpowiadało za 18,6% całkowitego przyrostu w UE. Uboje w Holandii zwiększyły się o 23 tys. ton, we Francji o 18 tys. ton, w Wielkiej Brytanii o 17 tys. ton, w Irlandii o 12 tys. ton, we Włoszech o 9 tys. ton, a w Niemczech zaledwie o 1 tys. ton. Wśród ośmiu największych producentów wołowiny w UE, największym udziałem krów w ubojach bydła charakteryzowała się Francja, gdzie odsetek ten wyniósł około 44% całkowitego wolumenu ubojów w tym kraju. W Niemczech i Holandii wyniósł on odpowiednio 35% oraz około 34%, a w Polsce ponad 30%. W Wielkiej Brytanii, Włoszech, Irlandii oraz Hiszpanii udział krów w ubojach kształtował się na poziomie około 20%.
Trzeba podkreślić, że część tej zwiększonej produkcji została wyeksportowana przez Wspólnotę do krajów trzecich, o czym świadczy znaczący wzrost wolumenu wywozu. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. eksport mięsa świeżego i schłodzonego z UE-28 (w ekwiwalencie tuszy) zwiększył się o 13,9% do blisko 85 tys. ton, a wołowiny mrożonej wzrósł o 26,6% do 87,6 tys. ton. Pomimo wzrostu eksportu na rynki zewnętrze Unii, ceny mięsa wołowego we Wspólnocie w 2016 r. utrzymują się na poziomie o kilka procent niższym od notowanego przed rokiem.
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA