- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Ptasia grypa może zakłócić sytuację na światowym rynku drobiu w 2017 r.
Od kilku tygodni na półkuli północnej przetacza się nowa fala masowych ognisk ptasiej grypy wysokiej zjadliwości. Wiąże się to z migracją dzikiego ptactwa z Azji przez Europę do Afryki Północnej. W Europie wykryto przypadki zakażenia wirusem H5N8, początkowo u dzikiego ptactwa w kilku państwach członkowskich UE, w Szwajcarii i Izraelu, a później także u drobiu na Węgrzech, w Niemczech, Austrii, Danii, Holandii, Szwecji, Francji, na Ukrainie, a ostatnio również w Polsce. Pojawienie się wirusa spowodowało masowe uboje dzikiego ptactwa i drobiu. We wszystkich regionach zagrożonych chorobą zostały wprowadzone środki zapobiegawcze.
Pojawienie się wirusa u drobiu spowodowało, że Francja nie odzyska statusu kraju wolnego od ptasiej grypy. Status ten miał zostać przyznany z dn. 3 grudnia br., pod warunkiem braku zachorowań u drobiu. Pod koniec 2015 r. i na początku 2016 r., we Francji miało miejsce ok. 80 przypadków ptasiej grypy wywołanej przez szczep wirusa ptasiej grypy o wysokiej zjadliwości podtypu H5N1. Wirus rozprzestrzeniał się głównie u drobiu wodnego w południowo-zachodniej części kraju, gdzie znajduje się dużo gospodarstw produkcyjnych pasztetu z otłuszczonych wątróbek gęsich lub kaczych – foie gras. Na skutek epidemii, wiele krajów trzecich wprowadziło restrykcje handlowe wobec francuskiego drobiu, w tym m.in. Japonia – największy odbiorca foie gras z Francji.
Ptasia grypa może znacznie zakłócić i zmienić dotychczasowe pozytywne prognozy dla światowego rynku drobiu na 2017 r., szczególnie w Azji, Europie i Afryce. Zagrożenie istnieje również nadal w USA, które ucierpiały z powodu epidemii ptasiej grypy w 2015 r. Na światowy rynek drobiu decydujący wpływ ma sytuacja w Chinach, które nadal obniżają krajową produkcję tego gatunku mięsa. W 2016 r. poziom wytwarzania drobiu w Państwie Środka spadnie już czwarty rok z rzędu ze względu osłabienie popytu konsumpcyjnego oraz ograniczenie importu kurcząt do stad zarodowych. Wpłynęły na to restrykcje handlowe wobec krajów, w których wystąpiła wysoce zjadliwa ptasia grypa. W 2017 r. spadek chińskiej produkcji może być jeszcze bardziej dotkliwy. Chiny będą w przyszłym roku nadal importowały znaczne ilości drobiu, a ceny na tym rynku pozostaną wysokie. Pojawianie się nowych ognisk ptasiej grypy spowoduje jednak na wprowadzane restrykcji handlowych, co może znacznie obniżyć poziom handlu w skali globu.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : drób, ptasia grypa, wirus, handel