- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy wzrostu światowej produkcji śrut w sezonie 2016/17
W sezonie 2016/17 przewiduje się 4,5% wzrost produkcji 7 podstawowych śrut oleistych (sojowa, rzepakowa, słonecznikowa, z orzechów ziemnych, bawełniana, palmowa, z kopry) wraz mączką rybną na świecie do 315,1 mln, czyli 13,4 mln ton więcej w porównaniu z wcześniejszym rokiem gospodarczym. Wzrost poziomu tłoczenia soi będzie odpowiedzią na jej obfitą podaż, co wynikać będzie z jej rekordowych zbiorów. Produkcja samej śruty sojowej wzrośnie o 10,8 mln ton do rekordowego poziomu 224,3 mln ton. Pod wpływem spadku globalnej produkcji rzepaku (z 64 do 60,4 mln ton) jego przerób się zmniejszy, co zaowocuje spadkiem produkcji śruty rzepakowej o 3,5% do 33,9 mln ton. Przewiduje się wzrost produkcji śruty bawełnianej o 1,6% do poziomu 17,9 mln ton. Dzięki wzrostowi globalnej produkcji słonecznika, produkcja śruty słonecznikowej wzrośnie o 10,3% do
18,7 mln ton., podobnie śruty arachidowej o 13% do około 5,8 mln ton. Zapowiada się również 12% wzrost produkcji mączki rybnej do 4,6 mln ton.
Witold Rodkiewicz - FAMMU/FAPA