- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Światowy Dzień Cukrzycy
Zmiany w strukturze spożycia cukru w Polsce mogą mieć wpływ na liczbę zachorować na cukrzycę.
Według danych GUS, w pierwszym półroczu 2016 roku indywidualne spożycie cukru w Polsce mocno spadło. Statyczny Polak zjadł w tym czasie 5,4 kilo cukru, czyli po 900 gram miesięcznie. To o 10% mniej w relacji rocznej. Średnio spożycie spadło o 100 gram miesięcznie wobec pierwszego półrocza 2015 roku. Jednocześnie jednak obserwowano wzrost spożycia wyrobów o wysokiej zawartości cukru, jak dżemy, marmolady, lody i słodycze, w tym czekoladki. W pierwszym półroczu 2016 roku Kowalski zjadł o blisko 12% więcej takich produktów, co odpowiada około 80 gramom, czyli niecałej tabliczce czekolady. Spożycie całej grupy – cukru stołowego i wymienionych słodkości – było niższe o ponad 1%. Zadecydowała o tym oczywiście silna redukcja spożycia cukru, który ma największy udział w grupie.
Zmiana struktury spożycia jest jednak wyraźnie widoczna. Od kilku lat spada udział cukru, a rośnie słodyczy, dżemów i lodów. W pierwszym półroczu 2014 roku udział cukru wynosił 63%, w kolejnym spadł do 59%, a między styczniem a czerwcem 2016 roku obniżył się do 54%. Powodów odejścia od cukru stołowego trzeba szukać w kilku czynnikach, z których na pierwszy plan wysuwają właśnie problemy zdrowotne, zmiany w diecie i obserwowane przesunięcie konsumpcji z przygotowywanych osobiście posiłków na rzecz gotowych produktów i usług gastronomicznych.
Redukcja zużycia cukru stołowego nie musi jednak oznaczać poprawy zdrowia osób cierpiących na choroby łączone z nadmiernym spożycie cukrów jak cukrzyca czy nadwaga i otyłość. Wiele produktów przetworzonych, nawet takich jak ketchup czy płatki śniadaniowe, zawiera dużo cukru, który może być spożywany nieświadomie. Do spożycia cukrów należy wliczać także 100% soki owocowe, które zawierają fruktozę.
Z okazji Światowego dnia Cukrzycy, który przypada na 14 listopada, GUS oszacował, że w 2014 roku w Polsce 2,1 mln osób powyżej 15 roku życia cierpiało na cukrzycę. Stanowi to około 6,5% populacji. Problem dotyczył głównie osób starszych, blisko 40% chorych miało ponad 70 lat. Nieco ponad 2% chorych miało 15-29 lat. W 2014 roku w Polsce działało 1178 placówek diabetologicznych, a ich liczba wzrosła przez dwa lata o 8%. W szpitalach leczono ponad 77 tys. osób, z czego 34% stanowili pacjenci powyżej 65 lat, a 1% osoby do 19 roku życia. W 2014 roku zmarło na cukrzycę w Polsce 6,8 tys. osób, mniej o 8% niż rok wcześniej. W 2015 roku w Polsce pracowało 631 diabetologów, co oznacza, że na jednego lekarza specjalistę przypadało statystycznie prawie 3,4 tys. pacjentów.
Łukasz Chmielewski FAPA/FAMMU