- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy dla sektora wieprzowiny w krajach Wspólnoty, podkreślają dalszy wzrost produkcji mięsa wieprzowego
Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej (Short term Outlook for arable, dairy and meat markets, październik 2016 r.) tegoroczna produkcja mięsa wieprzowego netto w krajach UE-28 wyniesie łącznie 23 mln 616 tys. ton, i będzie o 1,1% wyższa niż w rekordowym pod tym względem 2015 r. Dla porównania prognozy Komisji przestawione w poprzednim raporcie (Short Term Outlook for arable, dairy and meat markets, lipiec 2016 r.) mówiły o wzroście produkcji na poziomie 0,2%. W drugim kwartale 2016 r. uboje świń w UE w skali roku zwiększyły się o 3,2%, w stosunku do 0,7% wzrostu w pierwszym kwartale br. (r/r). W 2017 r. oczekuje się już jednak niewielkiego spadku produkcji o 0,3% (r/r). Czynnikiem sprzyjającym spadkom może być zmniejszenie pogłowia loch u wielu ważnych producentów wieprzowiny w krajach Wspólnoty, m.in. w Polsce, Niemczech, Holandii czy też we Francji.
Komisja Europejska przewiduje także, że eksport mięsa wieprzowego w 2016 r. ukształtuje się na rekordowym poziomie 2 mln 714 tys. ton, co oznacza wzrost o 24% w stosunku do poziomu wywozu z 2015 r. Wzrost ten będzie wynikał przede wszystkim ze znacznego zwiększenia sprzedaży wieprzowiny do Chin. Jak podaje Komisja już w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. eksport produktów wieprzowych do Chin zwiększył się o 106% do 1 mln 157 tys. ton przewyższając łączny wywóz do tego kraju w 2015 r. Silny popyt ze strony Chin jest uwarunkowany zmniejszającą się podażą na tamtejszym rynku. Według najnowszego raportu FAO (Food Outlook, październik 2016 r.), w 2016 r. Chiny wyprodukują 53 mln 994 tys. ton mięsa wieprzowego w ekwiwalencie tuszy, tj. o 1 mln 386 tys. ton lub 2,5% mniej niż w 2015 r. Zgodnie z prognozami FAO, w całym 2016 r. Chiny mogą zaimportować 1 mln 948 tys. ton wieprzowiny, czyli o 34,6% więcej niż przed rokiem. Na wzroście popytu ze strony Chin korzystają głównie kraje takie, jak: Niemcy, Hiszpania czy też Dania. Polska z powodu nałożonego zakazu, ze względu na afrykański pomór świń (ASF) w 2014 r., nie może nadal eksportować produktów wieprzowych na rynek chiński. Oczekuje się, że w 2017 r. eksport mięsa wieprzowego z UE-28, mimo niewielkiego spadku, utrzyma się na wysokim poziomie ze względu na wciąż wysoki popyt ze strony Chin. Zdaniem Komisji Europejskiej wyniesie on 2 mln 578 tys. ton, i będzie co prawda o 5% niższy niż w 2016 r., ale odpowiednio o 32,9% i 17,8% wyższy niż w 2014 r. i 2015 r.
Trzeba zaznaczyć, że oczekiwany spadek produkcji unijnej wieprzowiny, niewielkie zmiany w poziomie spożycia mięsa wieprzowego na rynku wspólnotowym, a także wysoki popyt na rynkach pozaunijnych będą czynnikami wspierającymi ceny wieprzowiny na rynku Unii w 2017 r. Bieżący wysoki popyt na rynkach zewnętrznych jest kluczowym czynnikiem obserwowanym od początku 2016 r., który wpływa na wzrost cen żywca na rynku unijnym.
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA