Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Polska na najniższym stopniu podium wśród największych eksporterów wołowiny z Unii do krajów trzecich

03.11.2016

W miesiącach styczeń-lipiec 2016 r. kraje Unii Europejskiej wyeksportowały 385,6 tys. ton wołowiny w ekwiwalencie tuszy, tj. o 16,8% lub 55,4 tys. ton więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Okazuje się, że Polska była w tym czasie krajem, z którego przyrost wolumenu wywozu na rynki trzecie był największy. Eksport z naszego kraju zwiększył się o 32,6% lub 9,3 tys. ton. Przyrost ten stanowił 16,7% łącznego wzrostu wolumenu eksportu z krajów UE-28, a wywóz na poziomie 37,7 tys. ton uplasował Polskę na trzecim miejscu, po Niemczech (46,2 tys. ton) i Hiszpanii (43,3 tys. ton), pod względem wielkości wywozu wołowiny na rynki krajów poza Wspólnotę. Dla porównania po pierwszych siedmiu miesiącach 2015 r. Polska była piątym największym eksporterem wołowiny na rynki trzecie.

Nieznacznie mniejszy niż w Polsce, wolumen przyrostu eksportu odnotowano w Chorwacji, gdzie wywóz wzrósł o 9,1 tys. ton, tj. był dwa razy większy niż w pierwszych siedmiu miesiącach 2015 r. Znacząco, bo o 6,4 tys. ton (o 78,6%), wzrósł eksport wołowiny z Rumunii. W przypadku tych dwóch krajów było to rezultatem zwiększonego wywozu żywca wołowego, odpowiednio o , 5,1 tys. ton w Rumunii oraz o 8,0 tys. ton w Chorwacji. Eksport wołowiny z Hiszpanii zwiększył się o 14,6% do 43,3 tys. ton, z Holandii o 21,4% do 30,3 tys. ton, a z Irlandii o 16,7% do 36,3 tys. ton. Warty zauważenia jest znaczący wzrost wywozu wołowiny z takich krajów jak: Portugalia (o 434,5% do 5,0 tys. ton) oraz Słowacja (o 231,8% do 5,1 tys. ton). Obniżył się natomiast eksport tego gatunku mięsa z Francji (o 6,4% do 37,2 tys. ton) oraz z Wielkiej Brytanii (o 11,9% do 18,6 tys. ton). Tym samym, tempo wzrostu eksportu z krajów „starej Unii” ukształtowało się na poziomie 7,2% i było znacznie mniejsza niż z pozostałych trzynastu krajów Wspólnoty, z których sprzedaż w pierwszych siedmiu miesiącach zwiększyła się o 49,2%.

Według danych Eurostat, najbardziej dynamicznie, rozwijał się eksport żywca wołowego ze Wspólnoty, którego sprzedaż na rynki trzecie zwiększyła się o 30,8% do 125,9 tys. ton (w wadze tuszy). Eksport mięsa mrożonego zwiększył się o 26% do 64,2 tys. ton, a świeżego i schłodzonego o 10,8% do 63,1 tys. ton. Eksport podrobów wołowych wzrósł o 5,9% do 100,3 tys. ton, zmalał natomiast wywóz przetworów i konserw, o 2,1% do 20,9 tys. ton.

PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009