Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek owoców i warzyw

Prognoza zbiorów owoców i warzyw w UE 28

23.09.2016

Jak wynika z najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej „Rynek owoców i warzyw”,  tegoroczna produkcja warzyw we wszystkich państwach unijnych oszacowano została (włączając w tą wielkość pieczarki i arbuzy) na poziomie 64,0 mln ton. Tym samym zbiory w bieżącym roku będą o około 1% mniejsze wobec danych za rok 2015, kiedy była to wielkość 63,3 mln ton. Ze wspomnianej ilości około 64,0 mln ton spodziewane zbiory w unijnej „15” to około 53,0 mln ton warzyw, a pozostała ilość – 11,0 mln ton to produkcja w nowych, 13 krajach członkowskich.

Największymi producentami unijnymi warzyw są przede wszystkim Hiszpania, Włochy, Francja oraz Holandia, Polska i Grecja. W zbiorach zaś dominują takie produkty jak pomidory, cebula, marchew, kapusta biała, arbuzy czy ogórki i sałaty. W minionym, 2015 roku najwięcej warzyw zebrano w Hiszpanii – 14,76 mln ton, we Włoszech – 12,37 mln ton oraz we Francji – 5,37 mln ton, Polsce – 5,07 mln ton i Holandii – 4,85 mln ton.

W zbiorach najwięcej stanowiły pomidory z wynikiem 20,8 mln ton, cebula – 6,2 mln ton. marchew – 5,2 mln ton, kapusta biała – 3,3 mln ton, arbuzy i ogórki – po 2,8 mln ton oraz papryka – 2,5 mln ton i sałaty – 2,4 mln ton.

W przypadku tegorocznych zbiorów owoców, we wszystkich krajach członkowskich ich wielkość oszacowano na niezmienionych wobec roku poprzedniego poziomie. Łączna produkcja z wyłączeniem arbuzów powinna się więc zamknąć na poziomie 37,7 mln ton owoców. Z tej ilości około 30,98 mln ton będą stanowiły tegoroczne zbiory w unijnej „15”, a pozostałe 6,9 mln ton to produkcja w nowych krajach członkowskich.

Największym, unijnym producentem owoców od lat są dwa kraje podobnie jak w przypadku warzyw – Hiszpanii i Włochy. Wśród państw unijnej „13” prym wiodą polskie owoce. W minionym roku produkcja owoców w Hiszpania zamknęła się wynikiem 10,2 mln ton, we Włoszech – prawie 10,0 mln ton i kolejno w Polsce 4,1 mln ton. Grecji – ponad 3,0 mln ton i w Niemczech 1,3 mln ton zebranych owoców. Zdecydowanie w unijnych zbiorach dominują co roku jabłka - w minionym roku ich zbiory to niecałe 12,0 mln ton. Na drugim i trzecim miejscu plasują się cytrusy – czyli pomarańcze z wynikiem ponad 6,0 mln ton i mandarynki – 2,9 mln ton. Spore ilości stanowią także zbiory gruszek – i brzoskwiń – po 2,3 mln ton oraz winogron – niecałe 1,7 mln ton i 1,2 mln ton cytryn.

Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA

Słowa kluczowe : OWOCEWARZYWAUNIJNA PRODUKCJA


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009