- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wstępny szacunek produkcji ogrodniczej w 2016 roku
Jak wynika z opublikowanego na koniec lipca raportu Głównego Urzędu Statystycznego „Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2016 roku” w bieżącym roku oszacowano zbiory warzyw gruntowych, owoców z drzew i owoców z krzewów na łącznie 9,0 mln ton.
WARZYWA GRUNTOWE
Tegoroczne zbiory warzyw gruntowych ocenia się na około 4,4 mln ton, to jest o 16% więcej od zbiorów ubiegłorocznych. Na obecnym etapie wegetacji, czyli stan na lipiec br., w porównaniu do słabych zbiorów z roku 2015, przewiduje się wzrost produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych.
Tegoroczną produkcję kapusty ocenia się na ponad 1,0 mln ton (o ok. 17% więcej), a kalafiorów na 230,0 tys. ton (o 18% więcej). Zbiory buraków i marchwi jadalnej zostały oszacowane na poziomie o 16% wyższym od ubiegłorocznego, to jest odpowiednio na 345,0 i 785,0 tys. ton. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie 620 tys. ton (13,0% wzrost). Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości 255,0 tys. ton (o 8% więcej), a ogórków 260,0 tys. ton (+18%). Produkcję pozostałych gatunków warzyw, w tym pietruszki, selerów, porów, rzodkiewki, sałaty czy szparagów łącznie szacuje się na poziomie zdecydowanie wyższym od ubiegłorocznego, czyli na ponad 870,0 tys. ton.
OWOCE Z DRZEW
Zima 2015/2016 na ogół była łagodna i w większości nie spowodowała strat w uprawach sadowniczych, a w bieżącym sezonie można przewidywać znaczący wzrost zbiorów większości gatunków owoców z drzew, a zwłaszcza jabłek. Tegoroczne zbiory owoców z drzew są obecnie oceniane na rekordowym poziomie, to jest na około 4,0 mln ton (o przeszło 10% więcej od produkcji roku poprzedniego). W bieżącym roku przewiduje się kolejny wzrost produkcji jabłek – ich zbiory zostały wstępnie oszacowane na ok. 3,5 mln ton (o około 10% więcej) w stosunku do bardzo wysokiej ubiegłorocznej produkcji.
W porównaniu do roku ubiegłego przewiduje się około 15% wzrost produkcji gruszek, ich produkcję ocenia się wstępnie na niecałe 80,0 tys. ton. Zbiory śliwek zostały oszacowane w lipcu br. na ponad 100 tys. ton. - na poziomie około 10% wyższym od ubiegłorocznego. W porównaniu do roku ubiegłego przewiduje się także wzrost produkcji wiśni - około 195,0 tys. ton, przy założeniu, że wszystkie owoce zostaną zebrane. Produkcja czereśni została oszacowana na rekordowym poziomie 53,0 tys. ton (wzrost o 9%). Przewiduje się, że łączne zbiory pozostałych gatunków owoców z drzew (brzoskwiń, moreli i orzechów włoskich) będą mniejsze o prawdopodobnie 4% w porównaniu do roku ubiegłego i wyniosą ok. 20 tys. ton.
OWOCE Z KRZEWÓW
Spośród owoców jagodowych, jedynie dla truskawek i agrestu przewiduje się spadek produkcji w porównaniu do poprzedniego sezonu zbiorów, a w sumie łączne zbiory owoców z krzewów szacuje się na około 0,6 mln ton, czyli o 9% więcej wobec roku poprzedniego. Według obecnego szacunku zbiory truskawek w 2016 r. zostały ocenione na blisko 196,0 tys. ton, czyli 5% spadek zbiorów. Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) ocenia się obecnie na ok. 165,0 tys. ton (na poziomie nieco wyższym od ubiegłorocznego). Tegoroczna produkcja malin jest szacowana na ponad 120,0 tys. ton i przy sprzyjających warunkach dla zbioru maliny jesiennej może znowu osiągnąć rekordowy poziom z roku 2014 (może być o blisko 60% wyższa od bardzo słabej produkcji ubiegłorocznej). W bieżącym roku zanotowano po raz kolejny niewielki spadek produkcji agrestu do niespełna 12 tys. ton. Produkcja pozostałych owoców z krzewów została oceniona na ok. 67,0 tys. ton, to jest na poziomie blisko 10% wyższym od ubiegłorocznego.
Dagmara Długokęcka FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : Produkcja owoców i warzyw, Produkcja owoców miękkich, Zbiory owoców z drzew