- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Wzrost produkcji mięsa wieprzowego na świecie do 2025 r.
Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025), światowa produkcja mięsa wieprzowego w najbliższych 10 latach będzie rosła wolniej niż mięsa ogółem. W 2025 r. wolumen światowej produkcji wieprzowiny może ukształtować się na poziomie 131 mln ton, i ma być o około 12% wyższy niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. W analogicznym okresie światowa produkcja mięsa ogółem ma zwiększyć się o blisko 16%.
Za blisko 85% prognozowanego wzrostu produkcji mięsa wieprzowego na świecie odpowiedzialny będzie wzrost produkcji w krajach rozwijających się. Oczekuje się że do 2025 r. produkcja w tych krajach zwiększy się o nieco ponad 14% do blisko 85 mln ton. OECD w swoim raporcie przewiduje, że wzrost ten będzie napędzany przez Chiny, gdzie w najbliższych latach oczekuje się stabilizacji pogłowia świń (w latach 2012-2015 pogłowie świń w Państwie Środka obniżyło się o 25 mln sztuk), i dalszej konsolidacji sektora produkcji wieprzowiny w tym kraju.
Przewiduje się, że bardziej dynamiczny wzrost produkcji będzie wyraźniejszy w pierwszej połowie nadchodzącej dekady, po czym może on nieznacznie wyhamować. Średnioroczny poziom wzrostu produkcji w latach 2016-2020 ma wynieść 1,3%, podczas gdy w latach 2020-2025 nieco ponad 1%.
Warto także podkreślić, że jeśli skala zmian w produkcji i konsumpcji mięsa w najbliższej dekadzie będzie zgodna z oczekiwaniami przedstawionymi w raporcie OECD-FAO, w 2025 r. mięso wieprzowe przestanie być najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie. Jak wynika z prognoz, w 2025 r. spożycie mięsa wieprzowego na świecie może wynieść 131 mln ton, tj. będzie o 0,3% niższe od globalnej konsumpcji mięsa drobiowego. Zmiany te wynikają z silnego wzrostu popytu i produkcji mięsa drobiowego, które ze względów ekonomicznych oraz z uwagi na wartości odżywcze, staje się coraz bardziej popularnym źródłem białka zwierzęcego na świecie.
Paweł Kostrzyński - FAMMU/FAPA