- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Brexit a polski eksport mleczarski
W referendum, które odbyło się w Wielkiej Brytanii w dniu 23 czerwca 2016 roku 51,9% Brytyjczyków zagłosowało za wyjściem z Unii Europejskiej, przeciwnych takiemu rozwiązaniu było 48,1% głosujących. W referendum wzięło udział niemal 72% populacji, co było największą frekwencją od wyborów w 1992 roku.
Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej może mieć pewien wpływ na branżę mleczarską we Wspólnocie. Kraj ten jest obecnie trzecim producentem mleka w Unii (po Niemczech i Francji). Według szacunków KE w 2015 roku brytyjscy mleczarze dostarczyli do skupu 15,2 mld kg mleka, co stanowiło ok. 10% wyprodukowanego w tym okresie mleka w całej UE. Tak wysoki poziom produkcji mleczarskiej według analityków pozwala jednak na zaspokojenie jedynie 88% brytyjskiego rynku przetworów mlecznych.
Najnowsze dane Eurostat wskazują, że w całym 2015 roku Wielka Brytania zaimportowała 4182 tys. ton serów i twarogów, 97 tys. ton masła, 331 tys. ton napojów fermentowanych (jogurty itp.) oraz 190 tys. ton produktów z grupy płynne mleko i śmietana. Głównym dostawcą przetworów mlecznych na rynek brytyjski jest Irlandia, która w 2015 miała 67% udział w strukturze importowanych do Zjednoczonego Królestwa masła, 62% dla płynnego mleka i śmietany i 29% serów. Duże znaczenie dla importu serów do Wielkiej Brytanii mają również Niemcy (21% sprowadzonych w 2015 r. serów) i Francja (14%
Z Polski do Wielkiej Brytanii w 2015 roku w ujęciu wartościowym trafiło 5,33% ogółu eksportowanych za granicę artykułów mleczarskich (za 86,3 mln EUR). Niespełna 45% tej kwoty stanowiły sery i twarogi (38,6 mln EUR). Duże znaczenia miały także jogurty itp. (15,7 mln EUR – wartość ta stanowiła niemal 14,2% wartości ogółu eksportowanych w tym okresie napojów fermentowanych z Polski) oraz płynne mleko i śmietana (12,8 mln EUR). Zapewne po wyjściu Wielkiej Brytanii z UE handel tymi artykułami zostałby oclony, co utrudniłoby dostęp do tego rynku, a także wpłynęłoby na konkurencyjność cenową.
Wciąż nie wiadomo jeszcze jak długo potrwa wychodzenie Wielkiej Brytanii z UE i kiedy ostatecznie nastąpi. W samym kraju pojawia się wiele protestów i postulatów o przeprowadzenie kolejnego referendum. Pod petycją wzywającą do kolejnego referendum jest już ponad milion podpisów.
Zgodnie z brytyjskimi procedurami, do petycji ustosunkować musi się rząd oraz parlament. Swój podpis pod petycją może złożyć każdy pełnoletni obywatel Wielkiej Brytanii.
Adam Bugała FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : mleko, przetwory mleczne, Wielka Brytania, Brexit, eksport, Polska, handel