- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Mniejsza dynamika wzrostu produkcji mięsa w krajach Wspólnoty w najbliższych dwóch latach
Jak prognozuje Komisji Europejska w ostatnim raporcie z marca 2016 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2016), w kolejnych dwóch latach można się spodziewać mniejszej dynamiki wzrostu produkcji mięsa ogółem w krajach UE. Zarówno w 2016 r., jak i w 2017 r. wzrost ten ma wynieść 0,7%, w stosunku do 3,6% wzrostu odnotowanego w 2015 r.
Największy wpływ na zwiększenie unijnej produkcji mięsa ogółem będzie miała zwyżka produkcji mięsa drobiowego. Według prognoz Komisji w 2016 r. wyniesie ona 14 mln ton, i będzie o 1,7% wyższa niż przed rokiem. Niemniej będzie to wyraźnie mniejszy wzrost niż odnotowany rok wcześniej (3,7%). W następnym roku (2017) może nastąpić dalsze spowolnienie wzrostu produkcji drobiu w całej Unii. Według najnowszych prognoz wynieść ma ona 14,2 mln ton, i być o 1,2% wyższa niż w 2016 r. Wzrost napędzany będzie przede wszystkim poprzez zwiększającą się konsumpcję wewnątrz Wspólnoty, a nie sprzedażą do krajów trzecich. Według opublikowanych prognoz, eksport mięsa drobiowego z UE-28 w 2016 r. zwiększyć ma się o 0,5%, natomiast w 2017 r. może nastąpić spadek eksportu o 2%. Będzie to związane ze zwiększającą się konkurencją na rynku międzynarodowym. Konsumpcja mięsa drobiowego per capita, przy również hamującej dynamice w 2016 r. i 2017 r., może zwiększyć się średnio w Unii odpowiednio o 1,6% i 1,3%.
W 2016 r spowalniająco na wzrost produkcji mięsa ogółem w UE będzie oddziaływać redukcja produkcji wieprzowiny. Spadek produkcji będzie jednak niewielki i wyniesie prawdopodobnie 0,3%. Pomimo tego spadku produkcja wieprzowiny utrzyma się i tak na dość wysokim poziomie (23,3 mln ton). Komisja oczekuje natomiast wzrostu produkcji mięsa wieprzowego w następnym roku, o 0,7%, co oznaczałoby rekordowy poziom produkcji w skali całej Wspólnoty. Na wzrost produkcji w krajach Unii korzystnie wpływać będzie eksport w dwóch kolejnych latach. Oczekuje się, że w 201 r. oraz w 2017 r. wzrośnie on odpowiednio o 3% i 5% przy jednoczesnym spadku importu o 4% i 1%. Wzrostowych tendencji nie będzie natomiast wykazywać natomiast konsumpcja mięsa wieprzowego na rynku wewnętrznym Wspólnoty. Spożycie per capita zarówno w 2016 r, jak i w 2017 r. wyniesie 32,2 kg/osobę, i będzie o 1% niższe niż w 2015 r.
W 2016 r. produkcja mięsa wołowego w Unii ma wzrosnąć o 1,8% do 8,04 mln ton. Jest to o 1,3 punktu procentowego mniejszy wzrost niż w 2015 r. W 2017 r. spodziewana jest redukcja produkcji o 0,1%. Spadek ten przyczyni się do obniżenia eksportu mięsa wołowego (o 4%), a także mniejszej sprzedaży żywca wołowego (spadek o 18%). Nadal wzrostową tendencją charakteryzować się będzie konsumpcja wewnątrz Unii, choć jej dynamika będzie zdecydowanie mniejsza. Według prognoz Komisji, spożycie per capita zwiększy się o 1,6%. w 2016 r. oraz o 0,3%. w 2017 r., w stosunku do 1,8% w 2015 r.
PAWEŁ KOSTRZYŃSKI - FAMMU/FAPA