- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Prognozy dla unijnego rynku drobiu do 2025 r.
W grudniu 2015 r. Komisja Europejska opublikowała raport „Perspektywy dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE w latach 2015-2025”. Opracowanie zawiera m.in. prognozę korzystnej sytuacji na unijnym rynku drobiu w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Eksperci Komisji przewidują, że drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego zarówno produkcja jak i spożycie wzrosną w UE w analizowanym okresie.
W najbliższej dekadzie produkcja drobiu w UE będzie nadal stopniowo zwiększała się, jednak tempo wzrostu zostanie spowolnione do 0,4% rocznie wobec 1,9% w ciągu poprzednich 10 lat. Najwyższe dynamiki wzrostu (1,1% rocznie) będą miały miejsce w nowych państwach członkowskich UE-13, głownie dzięki coraz wyższej produkcji w Polsce, na Węgrzech i w Rumunii. Ceny pasz dla drobiu pozostaną w analizowanym okresie stosunkowo niskie, co będzie sprzyjało wzrostowi poziomu wytwarzania o 3,8% wobec 2015 r. do ok. 14,1 mln ton 2025 r.
Konkurencyjność cenowa mięsa drobiowego i jego walory dietetyczne będą sprzyjały wzrostowi spożycia. Komisja Europejska prognozuje, że do 2025 r. spożycie mięsa drobiowego w UE będzie rosło o 0,3% rocznie, zwiększając się o 3,4% w stosunku do 2015 r. do 13,5 mln ton. Konsumpcja na jednego mieszkańca wzrośnie o 1,3% do 22,8 kg, co będzie stanowiło 34,2% spożycia mięsa ogółem wobec 33,3% w 2015 r. Tempo wzrostu w nowych państwach członkowskich (UE-13 będzie niższe niż w poprzedniej dekadzie, z uwagi na osiągnięcie dojrzałości rynków w tych krajach. Zmaleje również dynamika wzrostu spożycia w „starej” UE-15. Warto odnotować, że od 2012 r. konsumpcja drobiu na jednego mieszkańca w krajach UE-13 przewyższyła poziom uzyskiwany w państwach UE-15, co potwierdza różnice w strukturze spożycia w tych dwóch regionach.
Unia Europejska w nadchodzącej dziesięciolatce umocni się na pozycji eksportera netto mięsa drobiu, z nadwyżką w handlu na poziomie ok. 630 tys. ton w 2025 r. Zgodnie z przewidywaniami, światowy popyt importowy utrzyma się na wysokim poziomie, co będzie sprzyjało wywozowi z UE. Dynamika wzrostu globalnego importu wyniesie 3,2% rocznie, będzie jednak niższa niż w poprzedniej dekadzie (+5%). Dodatkowy popyt będzie pochodził głównie z Bliskiego Wschodu, Afryki Subsaharyjskiej i Azji.
UE utrzyma w analizowanym okresie swój 10% udział w światowym eksporcie drobiu. Dynamika wzrostu wywozu z UE wyniesie średnio 1,4% rocznie i do 2025 r. wzrośnie wobec 2015 r. o 16% do ok. 1,6 mln ton. Zmniejszy zakupy unijnego drobiu Rosja ze względu na politykę wspierania produkcji krajowej. Rosyjski import zmaleje nawet w przypadku zniesienia embarga importowego po sierpniu 2016 r. Na niektórych rynkach światowych wzrośnie konkurencja, głownie ze strony Brazylii, która może eksportować drób po niższych cenach z uwagi na osłabienie krajowej waluty. Z drugiej strony, spowolnienie gospodarze w Brazylii spowodowało wzrost krajowego spożycia drobiu, co w pierwszej części analizowanego okresu może wpłynąć na zmniejszenie eksportu i niższą konkurencję na rynkach światowych. Po kryzysie związanym z epidemią ptasiej grypy, USA odbudują wysyłki drobiu do RPA, co spowoduje zmniejszenie udziału UE na tamtejszym rynku. Zwiększy się wywóz unijnego drobiu do krajów Bliskiego Wschodu (Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie), afrykańskich (Ghana, Benin) oraz azjatyckich (Chiny, Hongkong). Unijny eksport będzie głównie skoncentrowany na segmencie niższej jakości, czyli tańszych elementach tuszki drobiu – np. skrzydełka, łapki, nogi, które mają niższy popyt na rynku wewnętrznym.
Po niskim poziomie importu drobiu do UE w latach 2013-2014, od 2015 r. Komisja prognozuje stopniowy wzrost przywozu do osiągnięcia poziomu kwoty importowej ok. 1 mln ton w 2025 r. Do 2025 r. przywóz drobiu do UE wzrośnie wobec 2015 r. o 18% do 980 tys. ton. Sprzyjać temu będą wzrosty produkcji u głównych dostawców – w Brazylii i Tajlandii (odpowiednio o 15% i 25% w analizowanym okresie). W imporcie drobiu do UE będą przeważały nadal elementy o wyższej wartości dodanej, np. piersi i gotowane przetwory.
W związku z podpisaniem umowy o wolnym handlu z Ukrainą, UE będzie sprowadzała ukraiński drób w ramach dwóch bezcłowych kontyngentów importowych w łącznej wysokości od 36 tys. ton w 2016 r. do 40 tys. ton po 2021 r. Otwarcie kontyngentów wynika z tymczasowego stosowania od tej daty układu o stowarzyszeniu między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi a Ukrainą. Roczne kontyngenty bezcłowe obejmują 16 tys. ton mięsa i podrobów jadalnych z drobiu, świeżych, schłodzonych lub mrożonych, przetworzonego lub konserwowanego mięsa z indyków i kurcząt (ilość ta będzie wzrastała o 800 ton rocznie do 2020 r., od 2021 r. wyniesie 20 tys. ton) oraz 20 tys. ton mrożonych całych tuszek drobiu. Ten drugi kontyngent prawdopodobnie nie będzie wykorzystywany w całości. Kontyngenty zostały uruchomione z dniem 1 stycznia 2016 r.
Komisja prognozuje, że ceny drobiu w UE będą obniżać się do 2018 r., w odzwierciedleniu spadku kosztów produkcji i rosnącej konkurencji, głównie ze strony Brazylii i USA. Od 2019 r. nastąpi stopniowy wzrost cen unijnych, podążając za zwyżką cen światowych. Poziom notowań będzie jednak niższy niż w latach 2013-14, a w 2025 r. sięgnie prawdopodobnie 1890 EUR/t.
Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA
Słowa kluczowe : rynek drobiu, UE, prognozy, Komisja Europejska