Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      
Rynek mięsa i drobiu

Kolor i twardość skorupki jaja ma związek z odpornością kur

18.12.2015

Wyselekcjonowanie kur niosek coraz bardziej odpornych na choroby ma coraz większe znaczenie, szczególnie w obliczu ograniczeń dla stosowania antybiotyków u drobiu. Naturalne przeciwciała występujące u zwierząt są istotnym elementem układu odpornościowego. Istnieje jednak negatywny związek między odpornością a produktywnością. Im więcej energii zwierzę zużywa na wspomaganie systemu opornościowego, tym mniej jej zostaje na przyrost masy ciała. W przypadku kur niosek jednak, selekcja w kierunku wyższego poziomu naturalnych przeciwciał ma niewielki negatywny wpływ na produktywność jaj.

Holenderscy naukowcy z uniwersytetu w Wageningen stwierdzili niedawno, że istnieje związek między kolorem i twardością skorupki jaja a systemem odpornościowym kur niosek. Okazało się, że im bielsza skorupka, tym wyższy poziom naturalnych przeciwciał u potomstwa. Coraz twardsza skorupka świadczy natomiast o coraz niższym poziomie przeciwciał.

Hodowla kur niosek w systemie wolnowybiegowym zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych. Selekcja w kierunku naturalnych przeciwciał może być zatem strategią do uzyskania bardziej odpornych kur niosek, które łatwiej poradzą sobie ze zwiększonym zagrożeniem zakażenia chorobami na wolnych wybiegach. Zanim jednak ta strategia zostanie wykorzystana w przemysłowej hodowli drobiu, potrzeba więcej informacji na temat genów określających poziom naturalnych przeciwciał. Selekcja kurcząt o niskim i wysokim poziomie przeciwciał już się rozpoczęła na małą skalę. Następnie kurczęta te zostaną przebadane w naturalnym środowisku w celu określenia, czy wyższy poziom naturalnych przeciwciał prowadzi faktycznie do wyższej ogólnej odporności i ma minimalny negatywny wpływ na poziom produkcji.    

 

 Opracowała: Ewa Siemieńska, FAMMU/FAPA

 

Słowa kluczowe : jajakolorskorupkaprodukcja


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
   |    copyright KSOW 2009